Güncelleme Tarihi:
MANİSA Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Şenay ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ersaygı, medya temsilcileriyle bir araya geldi. Manisa’nın tüm sektörlerde 2020 yılında toplam ihracatının 4 milyar 180 milyon 358,68 dolar olduğunu ve bunun yüzde 15’lik kısmını tarım sektörünün oluşturduğunu kaydeden Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, bu rakamın her geçen yıl artarak devam edeceğini söyledi. Manisa tarımının ürün çeşitliliği, ihracata yönelik tarıma dayalı sanayisi, bilinçli üretici ve kalite odaklı çalışmasının tarımın güçlü yönleri olduğunu söyleyen Özkasap, Manisa’nın bir sanayi ili olmasının yanında, geniş bitkisel ve hayvansal ürün yelpazesi ile Türkiye tarımında çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.
İLKLERİN KENDİYİZ
Manisa’nın çekirdeksiz üzüm, tütün, susam, sofralık zeytinde Türkiye’de 1’inci, yağlık zeytin üretimi, hindi varlığı ve salçalık biber üretiminde 2’nci, salçalık domates üretiminde 3’üncü, kiraz ve sivri biber üretiminde 4’üncü sırada olduğunu belirten Özkasap, Manisa’nın en fazla ihracat yapan iller arasında ise 7’nci sırada yer aldığını hatırlattı. Manisa Ticaret Borsası olarak bugüne kadar yaptıkları ve yapacakları çalışmalardan da söz eden Özkasap, Manisa’nın tarımsal alanda en fazla ihracat yaptığı ürünlerin başında gelen çekirdeksiz kuru üzümle ilgili olarak 2020-2021 üzüm sezonunda TMO’nun 49 bin 800 ton üzüm aldığını, 2021- 2022 üzüm sezonunda ise TMO tarafından Manisa’da 50 bin 650 ton kuru üzüm alınarak üreticiye destek verildiğini söyledi.
20 MİLYARA YAKLAŞTI
Manisa Ticaret Borsası’nın 2021’de işlem hacimlerinin arttığını kaydeden Özkasap, “2021 yılını 7 milyar TL gibi bir işlem hacmiyle kapatacağız. Pamuk gibi daha katma değeri yüksek ürünler işlem hacimlerimizi daha da arttıracak. Mesela İzmir’e bakarsanız bir İzmir Ticaret Borsası bir de Ödemiş’te Ticaret Borsası var. Biz de Manisa, 20 kilometre sonra Turgutlu, Salihli, Alaşehir ve Akhisar. 5 tane borsamızı topladığımız zaman işlem hacmimiz aşağı yukarı 20 milyar TL’ye yaklaşıyor” dedi.
ÜZÜMDEN 170 MİLYON DOLAR
ÇEKİRDEKSİZ kuru üzümde Türkiye’nin yüzde 90’lık bir kısmının Manisa’dan karşılandığını kaydeden Özkasap, şunları söyledi: “Manisa’da üzüm üretimi olarak baktığımız zaman 1 milyon 65 bin ton civarında yaş üzüm üretiyoruz. 1 milyon 65 bini, 4’e böldüğünüz zaman 270 bin ton civarında bir rekolteye sahibiz. Geçen sene 270 bin ton civarında bir üzüm satışıyla ülkemize 503 milyon dolar girdi sağladık. Şu anki rakamlarımıza baktığımız zaman da 170 bin ton civarında tescillerimiz oldu. Bunun da 75 bin ton civarında ihracata girdi. Buna mukabil de 175 milyon dolar girdimiz var. Bu rakamlar 1 Eylül’den itibaren geçerli olan durum. Üzümde 31 Ağustos’ta eskisi kapanır, 1 Eylül’de yenisi başlar. Kuru üzümde yüzde 90’a yakın üretimde Manisa’nın başarısı var.”
FİYATI 60 LİRAYI BULABİLİR
MANİSA Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ersaygı ise zeytinyağı fiyatlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu, sözlerine şöyle devam etti: “İthal zeytin yağının girdi fiyatları şu an yaklaşık 48,5 lira civarında. İthal etmenin zor olduğu yerde yurtiçindeki piyasa fiyatlarını yükseltmeye çalışıyorlar. Şu an tanker bazında dökme zeytin yağında 45 TL civarında toptan fiyatları var. Müstahsilden alım fiyatları da 38-40 TL civarında. Fiyatların biraz daha yukarı gideceğini bekliyoruz, çünkü ithal zeytin yağı fiyatlarını yakalaması lazım. Döviz de yukarı giderse 50-60 TL’yi bulmasını bekliyoruz. Perakendeyi söylemiyorum. Bu toptan fiyatlar. Perakendelerde değişebiliyor. 80- 100-150 TL’den satan da var.”
MANİSA’da 2004 yılında 285 bin dekar alanda ekilen pamuğun bir zamanlar 17 bin dekara kadar düştüğünü kaydeden Özkasap, “Manisa çiftçisi 2020-2021 yılında pamuk ekim alanlarını yüzde 35,44 arttırdı. 2020 yılında 91 bin dekar olan şu an 123 bin dekara kadar çıktı. 2020 yılında da mısırdan biraz daha kaçışla beraber pamuğa biraz daha ilave olacak. Önümüzdeki sene yüzde 20 ya da daha fazla pamuğa kayma olacağını öngörüyoruz. Pamuk 2004’te 285 bin dekarmış ve 2009’a geldiğimizde 285 bin dekardan 17 bin 400 dekara kadar düşmüş. Çok ciddi bir düşüş. Bu olduğu gibi mısır, buğday, domates, biber ağırlıklı ürünler bu tarafa geçti. Şimdi yine pamuk o vermiş olduğu alanları tekrar toplamaya başladı. 2018’de pamuk ekim alanı anlamlı bir derece arttığını görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu ekim alanları artmaya devam edecek. Türkiye’nin pamuk ihtiyacı var. Yılda bir milyon ton pamuk ithal ediyoruz. Bizim bunu ekebilecek kapasitemiz, tecrübemiz ve bereketli arazilerimiz var” ifadelerini kullandı.
MANİSA’daki zeytin üretiminden de bahseden Özkasap, şu bilgileri aktardı: “2021’de meyve veren ağaç sayımız 21 milyon, vermeyen de 4 milyon civarında. Türkiye’de zeytin ağacı varlığı ise geçen yıla göre yüzde 1.9 büyüdü. Manisa’da ise bu yüzde 5 büyüdü. Türkiye genelinin üzerinde büyüyoruz. Elimizdeki verilere göre Türkiye’deki zeytin ağacının sayısının yüzde 14’ü Manisa’da.”