Güncelleme Tarihi:
Seraların su altında kalması demek domates, biber, patlıcan, kabak başta olmak üzere bir çok sebzede kalite ve verim kaybı demek.
Sebze ambarı Kumluca’da sel nedeniyle sebze arzı yüzde 25 - 30 civarında azaldı. Selin ilk şokunu atlatan Kumlucalı üretici her şeyi bir tarafa bıraktı, aylardır parasını ve alın terini döktüğü serasına koşarak ürününü kurtarma telaşına girdi.
Sel felaketi 12 Aralık’ta yaşanırken, balçık içerisindeki seralardan hale ürün girişi yapılamadı. Arz olmayınca domates, biber, patlıcan, salatalık fiyatları 1’er lira yukarı çıktı. 14 Aralık’ta ürün fiyatları yine 1’er lira yukarı seyir izlerken, 15 Aralık’ta yatay seyir izleyen fiyatlar, 17 Aralık’tan itibaren düşüşe geçti.
Sahayı görmeden, sahanın gerçeklerine hakim olmadan yapılan “Kumluca’da sel oldu, fiyatlar tırmandı” başlıkları ise habercilik tabiriyle “boşa düştü”.
SUYA DEĞEN ÜRÜNDE KALİTE KAYBI
Selin etkisiyle balçık haline gelen serasına giremeyen üretici ancak 3-4 gün sonra serasına girip ürününü toplamaya başladı. Ürünün hale girişiyle birlikte fiyatlar biraz toparlandı ancak çamur ve su ile temas eden ürünlerde kalite kaybı oluştu. Kalitesiz ürün ihracata yollanamazken, kalite kaybı iç pazarda fiyatlara düşüş olarak yanşadı.
Sahada bunlar yaşanırken, İstanbul’da tezgâhta yapılan röportajlarda “Kumluca’daki sel fiyatları uçurdu” haberlerini hepimiz izledik. Sahanın durumu farklı, ekrana yansıyan farklıydı…
Evet Kumluca halinde fiyatlar düşerken, İstanbul röportajlarında fiyatlar yükseliyordu. Hatta bir esnafın muz, yeşillik gibi Kumluca’dan İstanbul pazarına sunulmayan ürünler için “Kumluca’da sel oldu, fiyatlar arttı” yorumunu duyunca “pes” dedim.
RAKAMLAR DÜŞTÜ
Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, tane tane bölgedeki durumu anlattı. Rakamlar Fatih Başkan’ın söylemlerini doğruluyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin günlük hazırladığı Kumluca Merkez Toptancı Hal Sebze Fiyatları tablosuna bakıldığında söylemek istediğimi daha iyi göreceksiniz.
12 Aralık’ta Domates : 12 TL, Biber (sivri) : 8 TL, Patlıcan: 7 TL, Salatalık: 9 TL
14 Aralık’ta Domates : 14 TL, Biber (sivri): 11 TL, Patlıcan: 9 TL, Salatalık : 9 TL
17 Aralık’ta Domates : 11 TL, Biber (sivri): 9 TL, Patlıcan: 8 TL, Salatalık : 8 TL
19 Aralık’ta Domates : 11 TL, Biber (sivri): 7 TL, Patlıcan: 7 TL, Salatalık: 7 TL
20 Aralık’ta Domates : 11 TL, Biber (sivri): 7 TL, Patlıcan: 7 TL, Salatalık : 7 TL
21 Aralık Domates : 11 TL Biber (sivri) : 7 TL, Patlıcan: 7 TL Salatalık: 7 TL
Gördüğünüz gibi Kumluca halinde sebze fiyatları 17 Aralık’tan beri yükselmiyor, önce düşüyor, selin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen fiyatlar hala yatay seyrediyor.
FIRSATÇILIK MI?
Bu işi “fırsatçılığa” bağlamanın doğru olmadığına inanıyorum ancak yapılan habercilikte bir yanlışın olduğu aşikar. Keşke bölgeden birinci ağızdan bilgi alınsa, kamuoyu doğru bilgilendirilse. Herkesin mutfağına giren, herkesin cebine dokunan gıda ürünleriyle ilgili spekülasyon yapılmasını doğru bulmuyorum.
OCAK-ŞUBAT’A BAKMAK GEREK
Bölgedekiler, ocak- şubat aylarında üretimin azalmasıyla arzda yaşanacak sıkıntının pazara “pahalılık” olarak yansıyacağı görüşünde. O nedenle şimdi değil de önümüzdeki aylarda Kumluca’daki sel felaketinin etkisinin pazara yansıyacağı, yılbaşıyla birlikte sebzeye olan talebin artışı ve kış koşulları dikkate alındığında, Ocak, Şubat döneminde sebzeyi pahalıya yiyeceğiz gibi görünüyor.