Güncelleme Tarihi:
Haziran ayı enflasyonu ülke ortalamasında tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0,56, İzmir'de yüzde 0,31 oranında geriledi. Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon ise İzmir'de 8,47 oldu.
AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, kentte Haziran ayında fiyatlar yüzde 0,31 gerilerken, bu oran, Haziran ayında yüzde 0,56 düşüş yaşanan ülke ortalamasının 0,25 puan üzerinde gerçekleşti.İzmir'de Haziran itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon da yüzde 8,47 artışla tek haneli olarak gerçekleşti. Ülke ortalamasında Haziran ayı itibariyle enflasyon yüzde 7,41 olmuştu. Yani kentte fiyatlar yine Türkiye ortalamasından yüksek çıkarak 1,06 puan daha fazla arttı. 2009 yılının Haziran ayına göre değişim ise yüzde 8,93 olarak hesaplandı.
ŞEBEKE SUYUNDA ZAMMA DEVAM
Haziran ayının zam şampiyonu limon oldu. Limon fiyatları bir ayda yüzde 36,29 oranında arttı. İki ay peş peşe yüzde 45,96 ve yüzde 49,02 ucuzlayan sivri biber, bu kez ihracatın etkisi ve arz-talep dengesi nedeniyle Haziran'da zam gördü. Sivri biber fiyatları geçen ay yüzde 24,50 zamla ikinci sırada yer aldı.
Okulların kapanmasının ardından özel okullar yeni yıl ücretlerine zam yapmaya başladı. Özel ilköğretim ücreti Haziran'da yüzde 7,23 arttı.Mayıs ayında zam şampiyonu olan belediye şebeke suyu, Haziran ayında da en çok zamlananlar listesinde yer aldı. Su fiyatları, yapılan zamla birlikte bir önceki ay yüzde 12,31 artarken, Haziran'da da yüzde 5,79 oranında zam gördü. Böylece su ücreti iki ayda toplam yüzde 18,1 yükselmiş oldu.Son dönemde altın fiyatlarındaki artış, Haziran ayında da devam etti ve mücevher altın yüzde 4,14 oranında zam gördü.
KURU SOĞAN UCUZLAMAYA DEVAM ETTİ
Haziran ayında yaşanan bollukla birlikte kuru soğan, domates, taze fasulye gibi sebzeler ucuzlamaya devam etti. Ocak ayından bu yana sürekli büyük oranlarda zam gören artan kuru soğan fiyatları Mayıs ayında olduğu gibi Haziran'da da ucuzladı. Mayıs'ta yüzde 44,66 inen soğan fiyatlarında Haziran'da yüzde 41,87 gibi büyük bir düşüş gerçekleşti. Tarla domatesinin tezgahlarda artm sı, bu sebzenin fiyatında ucuzlamaya yol açtı. Domates fiyatları geçen ay yüzde 18,95 azaldı.
Taze fasulye yüzde 18,83, tavuk eti yüzde 8,83, ayçiçek yağı yüzde 7,21 ucuzladı.
“NE EKİLECEĞİ BİR SENE ÖNCEDEN PLANLANMALI”
Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman, fiyat artışlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, yaz sebzelerinde meydana gelen genel bir ucuzlamaya karşın, limon, biber gibi sebzelerin zam görmesini “arz daralmasına” bağladı.Limon fiyatlarının artacağının daha önceden belli olduğunu, bazı spekülasyon yapmak isteyen kişilerin ellerinde limon tuttuklarını dile getiren Tanman, fiyat artışının da bu sebepten oluşan arz kısıtlamasından meydana geldiğini ifade etti. Tanman, sivri biberde de arz daralmasının yaşandığını, geçen sene biber eken çiftçinin fazla para kazanamaması nedeniyle bu yıl ekimin azaldığını, bunun da fiyatlarda yükselmeye yol açtığını bildirdi.
Menderes ilçesinde üreticinin salatalıkları yola döktüğü şikayetlerinin geldiğini anlatan Tanman, “Fiyatların çok düşmüş olmasından kaynaklı tepkiler var. Bu dengesizlikler çiftçileri çok üzüyor. Bu sene salatalığın para etmeyeceği, son aylarda belli oldu. Bu yüzden de salatalık ekmiş olan çiftçi mağdur oldu” dedi.
Tanman, tarımın planlanması gerektiğine işaret ederek, “Bir sonraki sene neyin ekilmesi, neyin daha az ekilmesi gerektiği planlanmalı. Tarım Bakanlığı bunu yapmalı. Mesela pamukta fiyatlar yükseldi, bu sene herkes pamuğa yöneldi. Önümüzdeki sene muhtemelen arzdaki artış nedeniyle pamuk fiyatları düşecek. Bu sebeplerden ötürü çiftçinin mutlaka yönlendirilmeye, enforme edilmeye ihtiyacı var” diye konuştu.