Yeni yıl yaklaşırken, milyonları ilgilendiren aidat zamları da gündemde… Asgari ücrete yapılan artışla birlikte, yönetimler zamları belirlemek için toplantılar düzenleyecek. Ancak fahiş zamlar ve yetersiz hizmetlere karşı dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle yüksek aidat ödeyip yeterli hizmet alamayan sakinlerle yaptığımız görüşmeler, bu konudaki sorunları ortaya koydu. Aidat zamlarının nasıl belirlendiği, tüm maliklerin itiraz hakkı ve mağdur sakinlerin neler yapabileceği gibi sorulara, Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Ali Güvenç Kiraz ile yanıt aradık.
#Aidat ZammıSite ve apartmanlarda daire giriş kapılarının bulunduğu sahanlıklara bisikletler, kaykaylar hatta ayakkabılık, sandalye, koltuk gibi eşyalar bırakılıyor. Kapıların önüne ayakkabı koymak ‘ortak alan işgali’ sayılır mı? ‘Ortak alan işgali’ nedeniyle yaşanan yaralanma veya ölümden kim sorumlu? Bu sorularınızı kat mülkiyeti bilirkişisi Murat Erdoğan yanıtladı...
#ApartmanUluslararası denetim şirketi açıkladı: Türkiye’de site yönetimlerinde ciddi usulsüzlükler yapılıyor. Hiç çalışmayan birinin güvenlik elemanı gibi gösterilip maaşa bağlanması, temizlik giderlerine fahiş bedeller yazılması, piyasa rayicinin katbekat üzerinde alımlar yapılması bunlardan birkaçı... Tüm bu oyunlar hanelere fahiş aidat olarak dönerken, sektöre çeki düzen getirecek yeni düzenlemede son aşamaya gelindiği belirtiliyor.
#Site AidatlarıArtan konut fiyatları ve kiralar nedeniyle zorlanan vatandaş yeni yılda aidat zamları ile bir şok daha yaşadı. Ortalama yüzde 50-70 bandında olan, kimi sitelerde yüzde 100’ü bulan aidat zamları bütçeleri zorluyor. Site yönetimleri, artan asgari ücretle personel maliyetlerinin yükselmesini ve genel giderlerin artmasını gerekçe gösterse de, site sakinleri kiraya yaklaşan bedeli fazla buluyor. İstanbul’un merkezi olmayan ilçelerinde dahi sitelerde 1+1’lerin aidatı 1000-1500 liraya çıktı, 2+1 dairelerde 2 bin liraya ulaştı. Şehrin merkezinde ise rakamlar birçok hanenin kira bütçesinden fazla. Peki aidatlar nasıl belirleniyor? Yüksek zamlara itiraz hakkımız var mı? Hangi giderler kiracıdan, hangileri ev sahibinden istenir? İşte aidat hakkında bilmeniz gerekenler...
#Konut FiyatlarıGüneşten, rüzgârdan korunmak için balkonun üzerine tente yaptırmak isteyenler diğer komşularından izin almak zorunda mı? Dar ve uzun balkon mimari projede yoksa da tente için izin gerekir mi? Alt kattaki marketin tentesi ve tabelası giriş katta oturanlar için güvenlik riski yaratıyorsa düzeltilmesi istenebilir mi?İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri avukat Beste Demirhan’a göre balkona tente için komşuların beşte dördünün yazılı rızasının bulunması veya Genel Kurul’da beşte dört oyla karar alınması gerekir. Site yönetiminin dava yoluna gitmeden, tenteyi kaldırtma hak ve yetkisi yok.
#BalkonKiracılarını tahliye etmekte veya kira ücretini piyasa koşullarına çıkarmakta zorlanan ev sahipleri için günlük ya da kısa süreli kiralama da artık cazip bir yol gibi görünüyor. Bu tarz kiralamalar tatil siteleri, İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde yaygınlaşırken birçok yeni sorun da yaşanıyor. Okurlarım, bu uygulamanın Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK) uygun olup olmadığını soruyorlar. Günlük ve kısa süreli kiralama nedeniyle kiracıların sık sık değişmesinin güvenlik sorunu yarattığından yakınıyorlar. Bu konudaki sorularınızı Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#ApartmanSite ve apartmanlarda güvenlik endişesi ve artan hırsızlık olaylarına paralel güvenlik ve kamera sistemlerinin kurulması tartışma konusu oluyor. Sitenizde güvenlik sistemi yoksa hangi oy çoğunluğu ile kurulabilir? Bir kat maliki çıkıp “Ben güvenlik sistemi istemiyorum, kurmayın” diyebilir mi? Uzun süredir bozuk interkom sistemi yaptırılmaz ve bu nedenle kat maliki zarar görürse yönetim sorumlu olur mu? Bu sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#ApartmanAntalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, "Site havuzlarından el-ayak hastalığı, lejyonella, salmonella gibi bakteriyel, ishal yapıcı etkileri olan hastalıklar yayılabiliyor. Site havuzuna girilmesinden, denetiminden, temizliğinden, site yönetimi sorumlu. Site yönetimi, her hafta tahlillerini yaptırmak zorunda. Şikayet halinde site yönetimi cezalandırılabilir, tazminat ödemek zorunda kalabilir" dedi.
#Dr. Ozan UzkutAntalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, "Site havuzlarından el-ayak hastalığı, lejyonella, salmonella gibi bakteriyel, ishal yapıcı etkileri olan hastalıklar yayılabiliyor. Site havuzuna girilmesinden, denetiminden, temizliğinden, site yönetimi sorumlu. Site yönetimi, her hafta tahlillerini yaptırmak zorunda. Şikayet halinde site yönetimi cezalandırılabilir, tazminat ödemek zorunda kalabilir" dedi.
#HavuzKomşunun çiti, kurumuş çam ağacının yaprakları sizin bahçenizi kirletiyor, balkonunuza dökülüyor ya da borularınızı tıkıyorsa kestirebilir misiniz? Manzaranızı kapattığı için yan bahçedeki ya da sınırınızdaki ağaçları budatmanız ya da kökünden kestirmeniz mümkün mü? Bu suç olur mu? Böyle bir durumda hukuken ne yapılabilir? Zarar veren “taşkın” olarak tanımlanan ağaç ve bitkilere karşı izlenecek yolu İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık bakın nasıl anlattı: Önce komşunuzu nazikçe uyarın. Fayda etmiyorsa doğrudan dava açılabileceğiniz gibi noterden ihtar da çekebilirsiniz. Zararın giderilmesi için tazminat da talep edebilirsiniz.
#SiteSitelerde çatıda elektrik üretip fazlasını satmak mümkün mü? Vatandaş ya da bir şirket kendi çatısına arazisine güneşten elektrik sistemi kurup üretebilir. Fazlasını satabilir. Ama site yönetimlerinin güneş enerjisi tesisi kurup elektrik üretmeleri için mevzuat değişikliği gerekiyor.
#Siteİstanbul başta, Türkiye’nin her yerinde sitelerde oturan ya da siteden yeni daire alacak okurlarımdan fahiş aidat şikâyeti yağıyor. Fahiş aidat ödememek için ne yapabileceklerini soruyorlar. Kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık, ihtiyaca uygun ve mutlaka yönetim planı incelenerek daire alınmasını öneriyor: Sitenin bir yerine üç giriş varsa aidatınız yükselir. 70 yaşında ve yaşınız gereği yüzemiyorsanız, hiç girmeyeceğiniz sitenin açık-kapalı havuzuna para verirsiniz...
#Aidatİstanbul’da bazı sitelerde yönetimin aidatlarda yüzde 70’e varan zam yapması vatandaşı isyan ettirdi. Kimi sitelerde istenen aidatlar neredeyse bir ev kirası… Hal böyle olunca vatandaşlar tepkilerini dile getirmeye başladı. Site aidat ücretlerine zamlar neye göre yapılır? Yasal bir sınır var mı? Hangi aidat kalemi ev sahibine ait? Site sakinlerinin hakları neler? Uzmanlar, hurriyet.com.tr okurları için yanıtladı. Ayrıca aidatlardan şikayetçi vatandaşların görüşleri de haberimizde...
#Aidat ZammıSite ve apartman yöneticilerinin, aidatlarını geciktiren komşularını, site ve apartman ilan panolarına isimlerini yazarak ifşa etmeleri bilinen bir yöntem. Ancak bu yönteme mahkeme 'dur' dedi. Artık ifşacı yöneticiler 4 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Ancak yöneticilerin hapse girmesine yol açan bu durum kiracıları da 'evsiz' bırakabilir... İşte detaylar...
#KiracıÇoğunluklu olarak devlet evraklarında karşımıza çıkan paraf ile alakalı olarak insanlar bazı soruların yanıtlarını arıyor. Paraf nedir ve ne işe yarar? Paraf nasıl atılır ve nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Paraf Nedir Ve Ne İşe Yarar?Pandemi sürecinde genel kurulların toplanamaması, ilk toplantıda yeterli çoğunluğun sağlanamaması yüzünden yönetici değişikliklerinin yapılamaması hâlâ en çok şikâyet edilen konuların başında. Konu “2. Tesis Yönetim Çalıştayı ve İş Zirvesi”nde tartışıldı.
#YazarCovid-19 pandemisiyle mücadele kapmasında alınan kararlar doğrultusunda 29 Nisan 2021 Perşembe saat 19.00'dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar “Tam Kapanma” ilan edildi. İlgili tedbirlerin sitelerde nasıl uygulanacağı ve site yönetimlerinin bu alanlarda ne gibi görevleri olacağı da merak edilen konuların başında geliyor.
#ApsiyonSiteniz tek parselde mi yoksa birden çok parselde mi kurulu? Bu durum yönetimsel açıdan büyük önem taşıyor. Çünkü, siteniz birden çok parselde kuruluysa, toplu yapı yönetimine geçmek gerekiyor. Bunun için ilk genel kurulda salt çoğunlukla karar almak yeterli. Tek parselde kurulu siteler için ise böyle bir zorunluluk söz konusu değil.
#Yazar‘Plajı gözetleyen, koridora veya asansöre yerleştirilen güvenlik kameraları hukuka aykırı değil mi’ diye soran okurlarıma yanıtım “evet”. Site veya apartman genel kurulunda böyle bir karar alınsa dahi karara muhalif kalan kat malikleri hatta kiracılar sulh hukuk mahkemesine başvurup bu alanlardaki kameraları söktürebilirler.
#YAZARİçinde alışveriş merkezi, restoranları, kafeleri, spor salonları, bulunan kompleks yapıdaki sitelerin yönetimleri dert haline geldi. İstanbul’daki lüks siteler başta, yönetimsel sorunlar ve kiralarla yarışan yüksek aidatlar nedeniyle bir numaralı şikâyet konusu. Yasal dayanağı olmadığı halde, site yönetimlerince kesilen “Yanlış yere park ettin, çimlere bastın, sosyal mesafeye uymadın” cezalarının yanı sıra aidat ödemeyene otopark yasağı, işyerine şikâyet etmek gibi uygulamalar okurlarımı isyan ettiriyor. Bu konudaki soruları Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı’ya yönelttim.
#YAZAR