Güncelleme Tarihi:
Mete Tamer OMUR
TÜİK verilerine göre Ege Bölgesi’nde 2023”te bir önceki döneme kıyasla yüzde 18’lik gerilemeyle 189 bin 974 konut satıldı. 65 bin 465 konut satışıyla Ege’nin liderlik koltuğunda oturan İzmir, bu satışla Türkiye’nin de 3’üncülük sırasına ismini yazdırdı. İzmir’i 28 bin 337 konut satışıyla Balıkesir, 26 bin 189’la Aydın izledi. Konut satışında Ege’nin diğer kentlerinde ise sırasıyla Manisa (19 bin 226), Muğla (18 bin 541), Denizli (16 bin 414), Çanakkale (10 bin 576) ve Uşak (5 bin 199) yer aldı.
YABANCILARIN ROTASI İZMİR
Ege Bölgesi’nin 8 kentinde bu yılın ilk ayında ise 11 bin 625 konut satıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre 2024 Ocak’ta konut satışları Ege’de yaklaşık yüzde 18 azaldı. Yabancıya konut satışında da TÜİK’in ilk 10 sıralamasında İzmir ve Muğla bulunuyor. 2023 Ocak-Aralık döneminde İzmir’de 732, Muğla’da 593 konut yabancılara satıldı. Bu yıl ise ilk 10’da sadece İzmir yer aldı. Ocak 2024’te İzmir’de 32 konut yabancıların oldu. Startkey Yönetim Kurulu Başkanı Halil Altunsu, gayrimenkul sektöründeki sayısal verilerinin tek başına yorumlanamayacağına dikkat çekti. Altunsu, çarpıcı açıklamalarda bulundu:
FİNANSMAN YÖNTEMİ YARATILDI
"Satışlarla ilgili tapu dairelerindeki satış işlemleri baz alınıyor. Bir önceki yıl ya da aya göre analiz yapılıyor. Ancak bakılmayan bir taraf var, sayılara henüz yansımamış işlemler… Konut kredilerinin sıkıştığı bu dönemlerde inşaat sektörü, satışları rahatlatan kendi finansman yöntemini yarattı. Eski yılların tercihi olan kooperatifçilik ülkemizin her noktasına yeniden geri döndü. Sayılara yansımayan güncel durumu yansıtamayan satışlar vadelide tapuya henüz dönüşemedi. Gayrimenkul ve inşaat sektörü kooperatif usulünde vadeli satışlarına devam ederken, başka bir gerçek de vadeli satışı kuvvetli olan Kıbrıs ve Avrupa ülkelerindeki projeler… Belli bir peşinatla çıkılan yoldaki vadeli satışlar henüz resmi rakamlara yansımadı. Gayrimenkul sektörü desteğini alabildiği müddetçe büyümeye devam edecek. Yeni üretim yapılacak alanların açılmasıyla yılın tamamının hareketli geçeceğine inanıyoruz."
2024 BİZİM YILIMIZ OLACAK
Türkiye’deki deprem gerçeği, kentsel dönüşüm, artan nüfus ve barınma ihtiyacının yanında enflasyondan korunma aracının gayrimenkul olmaya devam edeceğini dile getiren Halil Altunsu, “Biz gayrimenkul işinde olan markadaşlarım ve meslektaşlarımla birlikte iş gücüne katkı koyan proje ve arsa geliştirmeler yapıyoruz. Alım gücünün düştüğü bu günlere katkı koyabilmek arzusuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektör mensuplarımızın eğitime ulaşabilme ihtiyacını karşılamak için ticaret odalarımızda, meslek odalarımızda ve zincir marka merkezlerinde sektörel-iletişim odaklı eğitimler planlı ve düzenli olarak veriliyor. Sektörümüzü elbirliğiyle korumaya ve büyütmeye çalışıyoruz. 2024 Startkey yılı olacak şekilde planlandı ve çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.
HEDEFLER BÜYÜK
MİRNAS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Atlıhan, 2024 yılı beklenti ve öngörülerini paylaştı. Atlıhan, “2024 için belirlediğimiz hedefleri planladığımız doğrultuda gerçekleştireceğiz. Bu hedefler arasında, yapımı devam eden Turgutlu Bahçeşehir Koleji kampüs alanının tamamlanması ve eylül ayında hizmete açılması, Çeşme’de Bahçeşehir Koleji inşaatına başlanması, Mirnas Bahçeşehir Turgutlu konut projesinin 340 dairelik ilk etabının tamamlanarak dairelerin hak sahiplerine teslim edilmesi, İzmir Bayraklı’da 350 lüks konutun inşa edildiği Mirnas Pera’nın planlanan seviyede gerçekleşmesi ve Lefkoşe’de bulunan 5 yıldızlı Paradisos Oteli’nin restorasyonu yer alıyor” dedi.
KİRA FİYATLARINI ETKİLİYOR
İZMİR Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün de son 2 yıldır Türkiye'de konut satışlarının düşük olduğunu söyledi. Akgün, şöyle devam etti: “TÜİK verilerine göre 2023 Ocak’ta İzmir'de 4 bin 894 olan konut satışı bu yılın aynı döneminde yüzde 15.6 azalarak 4 bin 131 oldu. Bu durum konut alan olmadığı müddetçe kiralık evlerin fiyatların artırması anlamını taşıyor. Barınmak için mevcut kiralık dairelere talep artıyor ve yüksek bedellerle karşı karşıya kalınıyor. Böyle olunca da kira fiyatlarındaki artış, satış fiyatlarındaki artıştan daha fazla oluyor. Bir yıl içinde satılık konutlarda fiyat yüzde 60-70 oranında artarken, kiralık konutlarda bu oran yüzde 100'e ulaşmış, hatta geçmiş durumda. Geçen sene 7-8 bin lira kirası olan bir daire bu yıl 15 bin lira olmuş."
İZMİR’DEKİ AİDAT
DEĞİŞİMİ
İSTANBUL’U GEÇTİ
EVA Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, İzmir’deki gayrimenkul aidat rakamlarını mercek altına aldı. İzmir’de aidatların bin 600 ile 9 bin 500 TL arasında değiştiğini belirten Bal, İzmir genelinde ise aidat ortalamasının 275 TL bandında olduğunu söyledi. Serkan Bal, “İzmir Karşıyaka’da ortalama aylık aidat tutarı 100 metrekarelik daire başına bin 900 lira iken, Bayraklı ve Bornova’da bu rakam bin 600 lira. İzmir genelindeki aidat artış oranları ve bir yıllık değişim İstanbul ortalamasına kıyasla daha yüksek bir seviyede. Bu rakam yaklaşık yüzde 65 seviyesinde. Bu durumun temel nedeni geçmiş dönemlerdeki artış oranlarının enflasyon ve maliyet artışlarının altında kalması. Çeşme’de yazlık lüks site özelliğindeki projelerin aidatları da 4 bin 500 TL ile 9 bin 500 TL aralığında değişiklik gösteriyor. Site yönetimleri tasarruf yoluna gitmeli" diye konuştu.