Tepsi kebabı, Antakya mutfağının ününü sınırlar dışına çıkaran meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Hem kolay hem de çok lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak isteyenler seçimlerini tepsi kebabından yana kullanabilir. İşte, tavuklu tepsi kebabı için gerekli malzemeler ve adım adım yapım aşaması
#Tepsi KebabıAzim Beşiktaş Döner... Ulus’un Hacı Bayram Mahallesi Tahtakale Sokak’ta 1952’den beri aralıksız aynı yerde hizmet veriyor. 15 yaşındayken ‘tabakçı-çırak’ olarak girdiği işletmenin önce döner ustası sonra da ortağı olan, bugün ise çocukları ve torunuyla birlikte Azim Beşiktaş Döner’i ayakta tutmaya devam eden 82 yaşındaki Akif Karadaş, esnaflıkta uzun soluklu olmanın sırrını, “Dürüstlük, iyi niyet ve sabır” diye veriyor. Usta Karadaş, “Ben bu dükkânda yetiştim, çocuklarım da burada yetişti. Şimdi de torunlar yetişiyor” diyor.
#Azim Beşiktaş DönerBazen iş bazen de sadece gezmek için gittiğim, hep de mutlu döndüğüm bir yer oldu Artvin. Çünkü sadece Karadeniz’in değil birçok coğrafi bölgenin özelliğini taşıyan, sıradışı bir şehir. Uzun yollar, derin uçurumlar, yemyeşil doğa manzaraları… Havası her daim farklı. Karadeniz’de yağış olsa da Artvin’de güneşli gün sayısı daha fazladır. Mevsimine göre ayrı güzellikler sunan, ‘cennetin bir diğer şubesi’ bu şehri adım adım keşfedelim.
#ArtvinKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaBence “Getirin o çucuğu bana” derdi. Yakılmış, yıkılmış vatanı gösterip o ana kadar yapılanları, yapmak istediklerini, hayallerini anlatırdı. Ve emin olun o genç, bambaşka bir milli şuurla bakardı hayata. Eğer bugün bunu gençlerimize aşılayamıyorsak kabahat o çocuklarda değil. O genci derhal salınız, yerine hepimizi tutuklayınız.
#Savaş ÖzbeyGaziantep Türkiye’nin Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilidir. Şehir sanayi alanında oldukça gelişmiştir. Ayrıca tarihi açıdan da Türkiye’nin yaşana en eski ili olarak bilinmektedir. Gaziantep denince, baklava, fıstık ve kale akla gelmektedir. Gezilecek pek çok yeri ve tadılacak pek çok lezzeti vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Antep YemekleriSon dönemde Güneydoğu Anadolu bölgesine sık gidiyorum. Her şehri başka bir hikaye farklı yaşam, ve tek bir sayfaya sığdırılamayacak kadar özgün yerler. Bence bir şehri ve kültürünü tanımak istiyorsanız o şehre en az üç gününüzü ayırmalı, sokaklarında dolaşmalı, insanıyla tanışmalı, akan hayatı seyretmelisiniz. Bölgede mutfağı ile ün salan şehirlerden biri olan Antakya, herkesin en az bir kez gitmesi gereken bir yer.
#Uğur ÇelikkolAdana Kebabı Adana mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Adana kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik ise, Adana'ya özgü, ‘zırh’ adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça et ile olmasıdır. Gelinim Mutfakta’ da gelinlerden istenen Adana kebabı ile yeniden gündeme gelen bu eşsiz lezzetin yapılışı malzemeleri haberimizde…
#Adana KebabıAdana kebap yemesi sevap... Sevmeyen kaç kişi olabilir ki? Dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen turistlerin ilk merak ettiği şey kebap. Kebabın ana vatanı ise bilindiği üzere Adana. Kabul ediyorum orada kebabı bir başka yapıyorlar. Bunun en büyük nedeni, orada yetişen hayvanın eti. Türk mutfağında lezzetlerimiz arasında 65’inci sırada yer alan bu kebapta kullanılan et , doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş koyunlardan elde ediliyor. Kebabı yaparken salça, sebze, karabiber, içyağından başka bir şey konulmaz. Salata ve yeşillikle hele hele iyi bir ustanın elinden yerseniz tadına doymazsınız. “Peki bunu yemek için illa Adana’ya mı gideceğiz” diyeceksiniz... Açık söyleyeyim imkanı olan varsa tabi ki gitsin. Kesin olarak şunu söylüyorum; Adana ve diğer iller diye ikiye ayırıyorum bu lezzeti. “Gidecek ne zamanım ne imkanım” var diyenlere, Adana’yı aratmayacak 3 kebapçı öneriyorum...
#Adana KebapDokuz yaşında çalışmaya başladı. Durmadı, pes etmedi, hayatını tesadüflere bırakmadı. “Bir kişi gönlüne aşkla yapmak istediği şeyi yazdıysa, günün sonunda onu yapar” diyen Kadir Doğulu 11 yıl önce ekranla tanıştı, adını tepedeki isimler arasına yazdırdı. Kanal D’de başlayacak ‘Aşkın Tarifi’ ile ekrana dönen oyuncuyla yeni dizisini, oyuncu Neslihan Atagül’le evliliğini ve kariyerini konuştuk: “Oyunculuğa girdiğim ilk sene çok şımardım. Kayıp, popomun üstüne düşünce kendime ‘Şöhret kaygan bir zemin, yürümeyi bileceksin’ dedim. Şimdi de yürümeye çalışıyorum.”
#Gazetehaberleriİnsanların yaşamak için yemek yedikleri değil, yemek yiyebilmek için yaşadığı Gaziantep’te elbette tadı damakta bırakacak başka şeyler de var... Çarşı bölgesi, Karagöz’den kalealtına kadar olan bölüm, hanlar, el sanatı dükkanları, baklavacılar bana Halep günlerimi hatırlatan eski taş evlerle süslü sokaklar...
#Bursaİrlanda’da, küçük balıkçı kasabası Baltimore’da açtığı Dede isimli restoranda “Türk lezzetlerinden esintiler sunan” başarılı şef Ahmet Dede aldığı Michelin yıldızıyla gururumuz oldu. Türk yemeklerini modernize eden Dede de Türk mutfağının yanlış tanınmasına üzülüyor, “Maalesef Türk mutfağı, Avrupa’da sadece büfeden kebap alıp, içine acılı sosu basıp yenen bir yemek olarak tanınıyor” diyor.
#GazetehaberleriGitarist, besteci ve yorumcu Ortaçgil "Ben ürettiğim şeylerde tekrar olmamasına gayret ediyorum birazcık. Yoksa bütün müzik piyasası benden bir tane daha 'Benimle Oynar mısın?' yapmamı istedi. Aynısını yapsam tekrarlamış olacaktım kendimi" dedi.
#Bülent Ortaçgil10 yıl önce Türkiye’ye geldi. Hayatının aşkıyla karşılaşıp evlendi. Kına gecesi de yaptı, hamama da gitti. Türkiye’deki en güzel dönemini Bağcılar’da geçirdi. Türkçe konuşamıyordu ama komşuları onu o kadar sevdi ki ekmeğe bir kere bile para vermedi! Yakında Ortaköy’de açacağı yeni restoranı için 2.800 ayrı zeytinyağı tadan İtalyan şef Danilo Zanna, yaza kadar 'feci' Türkçe çalışıp herkesi şaşırtacağını söylüyor.
#Danilo ZannaDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriAdana Kebabı’nı diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, Adana'ya özgü, ‘zırh’ adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça ettir. Adana Kebabı'nın servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılmalıdır. Peki, Adana kebabı nasıl yapılır? Evde adana kebabı tarifi…
#Adana Kebabı Nasıl YapılırDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star Wars‘Muhsin Bey’de, ‘Arabesk’te, ‘Eşkıya’da hayranlıkla izledik onu. Dizileri; ‘Karanlıkta Koşanlar’, ‘Alacakaranlık’, ‘Hırsız Polis’, ‘Canım Ailem’ birer fenomen oldu. ‘Yazı Tura’, ‘Hayatımın Kadınısın’, ‘Ejder Kapanı’, ‘Benim Dünyam’ ve en son ‘Soğuk’ filmlerinde yönetmen koltuğuna oturdu. Geçen yıl ‘İçeride’ dizisinin Kudret’i olarak büyüledi izleyiciyi. Bunlar olup biterken hayatı ıskalamadı üstelik. Tekneyle uzun yolculuklara çıktı. Yemekler pişirdi dostlarına. Müziği hayatının vazgeçilmezi yaptı. Öyküler yazdı. Oğlu, yönetmen Can Yücel’le ‘dostluğu’ dillere destan... Dünyanın haline dertlenmeyi de ihmal etmedi, yoktan umut var etmeyi de... Bu röportajın sorularını yanıtlarken bir noktada, “Çok mu karamsar oluyor? Belki ‘Hafta sonu okur, neşeli sözler bekler’ endişeniz vardır, biraz iç açıcı şeyler anlatayım” dedi. Güneşle uyanıp gözünü açmadan denize atladığı, kahve kokusunun menemeninkine karıştığı yaz günlerini anlattı hayatın yitip giden güzelliklerine üzüntüsünü dile getirdikten sonra... Uğur Yücel’le, yeni dizisi ‘Nefes Nefese’ vesilesiyle buluştuk.
#Uğur YücelABİM Adil, heyecanla İzmir körfezinde balina gördüğünü söylediğinde “Ufak at da civcivler yesin” bile diyemedik. Ailece sarsıla yarıla gülmekten tabii. Hatta “Allah belamı versin balina gördüm!” diye diretince, makaraları iyice saldık. Gülmeyi kesebilsek kimbilir daha neler söylerdik bu fareli köyün hayalperest kavalcısına.
#İzmirHazar Denizi’nin hırçın dalgaları plajın ipek gibi kumlarını döverken, rengarenk çadırlar süslüyor sahili. Kıyılarında, temiz hava ve yeşilin hakim olduğu manzaralarıyla turistleri ağırlıyor Hazar Denizi... Turistlerin yanı sıra Tahran ve Meşhet ’ten gelen İranlı misafirlerin de uğrak yeri konumunda bulunuyor. İşte size İran gezi rehberi…
#İran