Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitim sistemine ilk kez geniş şekilde yansıtılan “farklılaştırılmış eğitim” kapsamında özel eğitim ihtiyacındaki kaynaştırma/bütünleştirme öğrencilerinin, sınıflarda akranlarıyla öğrenme süreçlerinin zenginleştirilmesini sağlamak için yeni stratejiler belirlendi.
#Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliİlk okuma yazma öğretimi çağımız okuryazarlıklarının temelini oluşturan nörolojik ve psikolojik bir süreç olarak ele alınabilir. Çocuğun öğrenme özelliklerinin somut şekilde gözlendiği bu süreç gerek çocuk gerekse anne babalar için biraz gerilimli, biraz da heyecan verici olabilir.
#Konuk YazarOkulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran Zorbalığı- MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban, yapay zekânın yükseköğretime etkisini araştırdı. İki akademisyenin kaleme aldığı, dünyada bu alanda yazılmış ilk uluslararası kitap “ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zekâ Devrimini Keşfetmek” birçok ülkede yayımlandı.
#Yapay ZekâMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişimlerini güçlendirmek amacıyla hazırlanan ‘Sürekli Mesleki Gelişim Seti’, Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden Türkiye'deki tüm İngilizce öğretmenlerinin erişimine açıldı.
#Millî Eğitim Bakanlığı1999 Marmara depreminin hemen ardından sahada eğitim aksamasın diye kurulan TEGV’in Ateşböcekleri, o tarihten bu yana afetler bölgelerinde çocuklara ilk dokunan gönüllülerden oldu. 6 Şubat depremlerinde de bu durum değişmedi, 17 TIR anında bölgeye ulaştırıldı. Vakfın 30 yaşına bir yıl kala Genel Müdür Sait Tosyalı ile İstanbul Zeyrek’teki tarihi binada bir araya geldik. Tosyalı, “Gelecek 30 yılda 21. Yüzyıl yetkinlerine uygun çocukların yetişmesi için nitelikli eğitimde fırsat eşitliği projelerimizi artırıyoruz” dedi.
#TEGVOkul; insan hayatında önemli bir yeri olan, içinde öğrenmenin gerçekleştiği, sorumluluğun öğrenildiği, kişilik ve karakterimizin temellerinin atıldığı, insanları bir kariyere, dolayısıyla hayata hazırlayan bir kurum. Aynı zamanda okul, kültürün oluşumu ve yeni nesillere aktarılması, sağlıklı bir toplumsal yapının kurulması, müreffeh ve mutlu bir toplumun oluşturulmasında etkisi olan bir yapı. Bu nedenle modern toplumlar kendilerine has, toplumsal ve kültürel dokularına uygun, ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde eğitim sistemlerini ve bu kapsamda okullarını kurdular.
#Konuk YazarSorumluluk çocuk, genç, yetişkin ya da yaşlı fark etmeksizin tüm insanların hayatında önemli rol oynayan bir kavram. Her insanın kendisine, ailesine, içinde yaşadığı topluma, çevreye ve ülkesine karşı yerine getirmesi gereken sorumluluklar var. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre sorumluluk; “Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi, sorum, mesuliyet anlamına gelmektedir.” Bu kapsamda sorumluluğun aynı zamanda eğitimle ilgili bir kavram olduğu görülür. Sorumluluk doğuştan gelen bir özellik değil. Öğrenme ile oluşur ve gelişir. Sorumlulukla ilgili ilk öğrenmeler ailede başlar, okulda şekillenir, içinde yaşadığımız toplumda ise davranış halinde kendini gösterir.
#Konuk YazarCOVID-19’un 2020 yılında tüm dünyada patlak vermesinin, üniversiteleri derinden etkilediği hepimizce malum. Bu etkinin uzun süreli olacağının anlaşılması ise, sadece içinde bulunduğu zaman dilimine değil, aynı zamanda üniversitelerin geleceği üzerinde de belirsizlik yarattı. Eğitim, araştırma ve toplum hizmetleri ile uğraşan kurumlar olarak, üniversiteler öğrenci ve akademik personeli ile birlikte yeni eğitim biçimlerine uyum sağlaması gereken belirsiz bir sürece girdi.
#Konuk YazarKPSS eğitim bilimleri sınavı, pek çok adayın katılımı ile gerçekleşecek. Eğitim bilimleri sınavında 80 soruya cevap verecek olan adaylar, toplamda 100 dakika içerisinde bu soruları yanıtlamış olacak. Peki, KPSS eğitim bilimleri sınavı saat kaçta bitecek? İşte, o detaylar
#KpssEğlenmek sosyal bir varlık olan çocuğun temel haklarından biri. Bu hak, çocukların insan olarak haklarını güvence altına alan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 31’nci maddesinde “Taraf Devletler çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma, kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tanırlar” şeklinde belirtiliyor.
#Konuk YazarDers çalışırken müzik dinlemenin ders çalışma verimliliği üzerindeki etkileri son derece tartışmalı bir konu. Çünkü araştırma sonuçları birbiriyle çelişiyor. Çalışırken müzik dinleyelim mi, dinlemeyelim mi? Dinleyeceksek ne dinleyelim? Araştırma sonuçlarını dikkate olarak bu soruların yanıtını kendimiz için bulalım.
#Konuk YazarDüşünme zihnimizin sınırsız bir becerisidir. İnsanlar bu beceriyi kullanarak öğrenir, kendini geliştirir, çevresini ve dünyayı anlar. Düşünme bilgiyi alma, kullanma, sorgulama ve üretme işlemlerinin temelidir. Ayrıca zihinsel bağımsızlığı geliştirir, etkili karar alma ve geleceğe yön vermeyi sağlar. Düşünme sırasında zihnimizde sıralama, karşılaştırma, seçme, akıl yürütme, sorun çözme gibi bir dizi işlem yapılır. Bunlar zihinsel becerileri ve süreçleri geliştirir. Düşünme aynı zamanda bireyin zihinsel işleyişinin bir göstergesi olur ve zihin yapısını analiz etmeye yardım eder. Öğrencilerin zihinsel yapısını ve işleyişini anlamak, bunları üst düzeyde geliştirmek için sesli düşünmeden yararlanılır.
#Konuk YazarBir ülkede eğitim sisteminin en önemli üç ögesi; eğitim programı, öğretmen ve öğrencidir. Eğitim programları, öğretmenlerin yol haritası ve rehberidir. Hazırlanan programlar ne kadar ülkenin ve gençlerin ihtiyaçlarına cevap verebiliyorsa, ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından izleyebiliyorsa ve ne kadar bilimsel araştırma ve ilkelere dayanıyorsa, ancak o oranda başarılı olabilir.
#Konuk YazarGünümüzde okul ve aile içerisinde konuşulan ve çözülmesi için çaba gösterilen en önemli sorulardan biri “öğrencilerin sınav başarılarını nasıl arttırabiliriz” sorusudur. Elbette sınav başarısını etkileyen pek çok faktör vardır. Ancak bugün bunlardan en önemlisi olan okuma alışkanlığı üzerinde duracağız. Okumak, boş zamanları değerlendirmek, ekonomik, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izlemek, yeni şeyler öğrenmek için yapılan bir etkinlik ya da ilgidir. Okuma alışkanlığı, bireyin bir zevk kaynağı ve gereksinim olarak algılaması sonucu okuma eylemini yaşam boyu sürekli, düzenli ve eleştirel bir nitelikte gerçekleştirmesidir.
#Konuk YazarNazif Yılmaz, 2022 yılının ilk ayında Milli Eğitim Bakan Yardımcısı olarak atanmasının ardından araştırılan isim olmaya başladı. Daha önce Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü olarak görev yapan Nazif Yılmaz, akademik kariyerini ise kendi alanında sürdürmüştür. Peki, Nazif Yılmaz kimdir, nerelidir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Nazif YılmazŞanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer’in görevden alınıp yerine Fevzi Kurt’un atanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayınlandı. Karar ardından Fevzi Kurt’un biyografisi merak konusu oldu. Peki, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Kurt kimdir, nereli?
#Fevzi KurtMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğiyle açılan veya açılacak olan Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvurabileceğini bildirdi. Peki, pedagojik formasyon ne demek? Pedagojik formasyon için gerekli belgeler neler?
#Pedagojik FormasyonÜstün yetenekli çocuklar; aynı yaş, deneyim ve çevre şartları içinde olan akranlarına göre, üstün başarı gösteren, yaratıcı ve liderlik kapasitesine sahip oldukları için matematik fen gibi alanlarda ve sanatsal alanlarda yüksek başarı sergileyen, çocuklardır. Bu özellikteki çocuklar, genellikle okulca eğitimin yanında farklı eğitim hizmetleri ve etkinliklere ihtiyaç duyarlar.
#AYŞEN BAKİOĞLU KİMDİR?Turgay Polat kariyeri ve katıldığı programlarla gündeme geliyor. Eğitim konusunda çocukları ve aileleri bilgilendiren Turgat Polat'ın biyografisi merak ediliyor. Peki, Turgay Polat kimdir, mesleği ne? İşte Turgay Polat'ın çalışma alanı ve biyografisi
#Turgay Polat KimdirGlobal görsel çözüm sağlayıcısı ViewSonic, eğitim alanı için özel olarak geliştirdiği myViewBoard ekosistemini, pandemi döneminde dijital eğitimde yaşanan sorunları en aza indirmek için Türkiye’nin her yerindeki eğitim kurumları ve öğretmenlerin kullanımına ücretsiz olarak açtı. Bu süreçte web sitesinden myViewBoard’a üye olan eğitimciler, sistemden ömür boyu bedelsiz olarak faydalanabilecek.
#ÖğrenciGünümüzde Türkçe Öğretmenliği bölümü genel olarak pek çok sayıda kişi tarafından talep görmektedir. Bu nedenle sizler için Türkçe Öğretmenliği bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Türkçe Öğretmenliği Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Öğretmenlik mesleğinin farklı branşları bulunuyor. Özellikle ilköğretim çağından küçük öğrencilerin gelişimi için okul öncesi öğretmenlerine çok iş düşüyor. Okul öncesi öğretmenliği bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Matematik, sayısal düşünme yetisini geliştirmeyi ve analitik düşünmeyi sağlamayı amaçlayan bir bölümdür. Aynı zamanda matematik hayatın içinde yer aldığında temel ihtiyaçlarımız arasında yer alıyor. İlköğretim matematik öğretmenliği nedir? Mezunları ne iş yapar? Sizler için derledik.
#İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü NedirÖğretmenliğin pek çok farklı alanı var. Özellikle de yabancı dil öğretmenliğinin iş imkanları oldukça yüksek. Almanca öğretmenliği bölümüne ise ilgi her geçen gün artıyor. İşte, Almanca öğretmenliği hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Almanca Öğretmenliği Bölümü