Geleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#Rotaİç Anadolu’nun en güzel kentlerinden Konya, keşfedilecek o kadar çok şey saklıyor ki... İnsanlık tarihinin dönüm noktası Çatalhöyük’ten Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine, evrensel hoşgörü timsali Mevlana’dan Japon Parkı’na, et yemeklerinden Mevlevi mutfağı restoranlarına kadar işte size Konya’dan 15 öneri!
#HürriyetMübadele öncesinde 18 bin Müslüman ve Hıristiyan’ın (Türk-Rum) bir arada yaşadığı keşfedilmeyi bekleyen bir adres Konya’nın Sille Köyü… Bugün yaklaşık 3 bin 700 kişinin yaşadığı köyün tarihi ise MS. 50’lere kadar uzanıyor. İşte size Sille Köyü hakkında bilgiler…
#SilleŞubat soğuğuna inat bu senenin ilk şehir dışı rotasını yaptık geçtiğimiz hafta sonu. Mevlana’nın şehri, Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış, zengin tarihi ve leziz mutfağıyla Konya’da aldık soluğu. Konya’yı anlatırken neresinden başlayacağıma karar vermekte zorlanıyorum... Hayatımda yediğim en iyi eti yedim Konya’da... Şehir Çathalhöyük, Mevlana, Şems-i Tebrizi ve Sille Köyü ile gerçekten zengin, dolu dolu bir tarihi mirasa sahip... İşte Konya gezi rehberi...
#KONYABazı yerler vardır sizi kendine çağırır. Konya’nın Sille köyü de tam böyle bir yer. Taş evler bana her zaman hüzünlü ve hikâyesi olan yerler gibi gelir. Geçmişin izleri her zaman ilgi çekici olmuştur. Sille’de hikâyesiyle keşfetmeye değer bir köy. İşte size Sille gezi rehberi…
#SilleVe hoş bulduk Mevlana şehri Konya… Konya’ya aslında bakarsanız ikinci gelişim ama ilk kez bu kadar dolu dolu gezdim. Gerek mutfağı gerek kültürüyle özel bir değerimiz Konya gerçekten. En özeli ise bunu hisseden özel bir şehir burası… Öncelikle şunu söylemek istiyorum, Konya dümdüz bir ovaya kurulmuş bir şehir. Hal böyle olunca da parklar, bahçeler her yerde. Yokuşu olmayan, minaresi bol bu şehirde gezilecek yerleri kısa kısa konuşalım hadi...
#KonyaBİR proje için canım arkadaşım Gonca Karakaş’la Anadolu’yu geziyorum, Adana’dan sonra Konya’dayız. Biraz önce de Mevlânâ Müzesi’ndeydik. Orası, “yarım girilip tam çıkılan yer”. Çok etkilendim, çok sevdim. Girdim, çıktım, ama hâlâ yarımımdır, yok öyle bedavadan tamamlanmak...
Konya'da, 5 bin yıllık tarihe sahip Sille Mahallesi'ndeki Aya Eleni Kilisesi, dünyanın ayakta duran en eski kilisesi olarak biliniyor. Bizans İmparatoru Constantinus'un annesi Helena tarafından 327 yılında yaptırılan yapının bin 700 yıldır ayakta olduğunu söyleyen Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Ortodoks mezhebine yakın olan insanlar daha çok burayı geziyor. Birinci Dünya Savaşı'nda Aya Eleni Kilisesi Türkiye'nin ilk ortopedi hastanesi olarak faaliyete girmiş, burada ahşaptan kol ve bacaklar üretilip cephelere nakledilmiş" dedi.
#KonyaKonya'da, 5 bin yıllık tarihe sahip Sille Mahallesi'ndeki Aya Eleni Kilisesi, dünyanın ayakta duran en eski kilisesi olarak biliniyor. Bizans İmparatoru Constantinus'un annesi Helena tarafından 327 yılında yaptırılan yapının bin 700 yıldır ayakta olduğunu söyleyen Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Ortodoks mezhebine yakın olan insanlar daha çok burayı geziyor. Birinci Dünya Savaşı'nda Aya Eleni Kilisesi Türkiye'nin ilk ortopedi hastanesi olarak faaliyete girmiş, burada ahşaptan kol ve bacaklar üretilip cephelere nakledilmiş" dedi.
#KonyaTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaMevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya Mevlâna Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Türkçesi ‘düğün gecesi’ demek olan ‘Şeb-i Arus’ etkinliklerine katılmak için yolunuz Konya’ya düşerse jürimizin önerilerine göz atabilirsiniz: Gitmişken neler yapmalı, nerede konaklamalı, ne yemeli, hangi kültürel zenginlikleri gezmeli?
#KonyaYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaAralık ayında tüm gözler Konya’ya çevrilir. Çünkü Şeb-i Arûs zamanıdır. Her yıl bu tarihte Mevlânâ ile buluşmak, onun vuslatına şahit olmak, onu anlamak, hissetmek için Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar akar Konya’ya..Kentin Turizm ekonomisi açısından da çok önemli bir hareketliliktir bu.
#BursaHEYYOOO yaz geliyooor! Dünyanın en güzel kıyıları bizim kıyılar. Daha iyi tanımak istiyorsanız, size bir “mavi yolculuk rehberi” önereceğim. Ali Boratav yazdı. Gökova’dan Kekova’ya 450 küçük koy ve mola noktasını anlatıyor. Allah sizi inandırsın, insanı acayip iştahlandırıyor! “Bırakalım her şeyi, denizlere açılalım!” dedirtiyor.
#YazarlarMevlana'nın 744. vuslat gecesi için Konya'ya pek çok ülkeden insanlar akın akın gelirken ben de artık senelerdir gidemediğim Konya'ya mutlaka gitmeliyim dedim. Konya Mevlana felsefesinin hüküm sürdüğü topraklar. “Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken sen bir hiç ol. Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı. Nasıl çömleği tutan dışındaki biçim değil içindeki boşluk ise, insanı ayakta tutan da benlik zannı değil, hiçlik bilincidir." Bu felsefeyle hiç olmaya çıktığım bu yolda gözümün gördükleri, karnımın doyduklarıyla neler yaptım bir bakalım.
#KONYAKonya’daki Şeb-i Arus etkinliklerinin bu yıl 744.’sü yapılacak. Dünyanın farklı yerlerinden 70 bine yakın kişi Hz. Mevlana’nın ‘düğün günü’ olarak bilinen ölüm yıldönümünde Konya’da olacak. Bu yıl ilk kez yeni sergiler, ilginç buluşmalar yapılacak...
#Şebi-İ ArusSizlere Ramazan ayında seyahat edilebilecek, hem yakın hem de harika bir yer tavsiye etmek istiyorum. Geçmişteki yaşanmışlıklarıyla, tarihiyle zengin, yöresel lezzetleriyle herkesin mutlaka görmesi ve hissetmesi gereken bir şehir olan Konya... Özellikle Ramazan ayında Konya’ya gitmeyi düşünürseniz İslamiyeti her adımında hissedeceğiniz bu güzel yerde ruhunuz huzura erecektir. İşte size Konya gezi rehberi…
#KonyaSizleri sonbaharda eski bir Rum köyüne davet ediyorum. Dinlerini yaşayamayan insanların saklandıkları mağaraları, anlaşamayan cemaatin karşılıklı yaptıkları kiliseleri ve Safranbolu’yu anımsatan evleriyle Sille farklı hikâyeler barındırıyor. Üç yıl boyunca devam eden restorasyon sonucu şu an görülmeyi kesinlikle hak ediyor.
#KonyaSon günlerdeki kıpırdanmaların farkındasınız değil mi? Atalay'ın açıklaması ve ardından gelen sinyaller, Kürt sorunuyla ilgili bazı yeni kıpırdamaların başladığını gösteriyor. Henüz yeterince ayrıntı yok, ancak ipuçları var. Daha önceki hayal kırıklıklarını düşünüyorum, bu defa da pek heyecanlanmak istemiyorum...
Yalvaç, adının yol açtığı çağrışımın aksine, “peygamber diyarı” bir kent görünümünde değil, kavakların gölgelediği, modern, temiz bir kasaba. Isparta’nın ilçeleri arasında kuşkusuz en ünlüsü. Bunda Hıristiyanlık tarihi açısından taşıdığı önemin de payı var elbette, ama adını, buraya gelmeden önce benim de sandığım gibi Aziz Pavlus’un serüvenlerinden almıyor. Pavlus’un izinden yollara düştüm ve bakın nelerle karşılaştım.
RAMAZAN Bayramı tatilinde alınan önlemlere ve yapılan tüm uyarılara karşın yollar yine kan gölüne döndü. En çok ölümlü kaza, yollara çıkılan gün olan arife günü meydana geldi. İstanbul hariç, yurdun diğer illerindeki kazalarda, arife günü 38 kişi öldü, 102 kişi yaralandı, bayramın birinci günü 17 kişi öldü, 133 kişi yaralandı, 2'nci günü 15 kişi öldü, 107 kişi yaralandı, son gün olan 3'üncü günü ise 21 kişi öldü, 63 kişi de yaralandı. Böylece 4 günde meydana gelen kazalarda toplam 91 kişi öldü.
Konyalı çaycı Halil, kendisini sefaletten kurtaran, işyerini ve evlerini açan iki işadamı Mehmet Mustafa Öcal ile Kahraman Erdem’i kurnaz bir planla öldürdü. Önce milyarlarca liralarını aldı, sonra hayatlarını. Göllere düşkündü. İki arkadaşını tatillerde göl kenarında kuzu çevirmeye, gölde balık avlamaya götürdü. Göl avcılığında bir numaraydı.