Üre, kan testlerinde, normal sınır aralığında olması gereken değerlerden biridir. Kan değerlerini merak eden birçok kişi üre kan değer hakkında araştırma yapmaktadır. Üre nedir? Üre kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Konu hakkındaki detayları sizler için derledik.
#Üre Nedirİdrar yolu enfeksiyonu denildiğinde ilk olarak akla halk arasında sistit olarak adlandırılan mesane iltihabının geldiğini belirten Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, akut bakteriyel sistitin belirtilerinin idrar yaparken yanma, mesanede ağrı, sık idrara çıkmak ve bazen kanlı idrar yapmak olduğunu ifade etti. Piyelonefrit olarak adlandırılan böbrek iltihaplarında ise ateş, halsizlik ve yan ağrısının ön planda olduğunu vurguladı.
#İdrarSon 20-30 yılda ciddi bir ‘yaş kayması’ süreci yaşadık, hâlâ da yaşıyoruz. Yaş kaymasının anlamı şu: Eskiye oranla daha uzun yaşamaya başladık. Özellikle toplumun bir kesimi için durum gerçekten de böyle. Kendine iyi bakan biriyseniz, yaşlılıkla ilgili sorunların ya hiç farkına varmıyorsunuz ya da bunları en az seviyede hissediyorsunuz.
#Osman Müftüoğlu“17 Ekim 2011 günü saat 1.15'te telefonumun çalma sesiyle uyandım. Yarı uykulu bir halde ekrandaki 'arayan kimliği yok' yazısını seçebiliyordum ve şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: 'Bu saatte kim arıyor olabilir ki? Buna cevap vermeyeceğim! Ancak parmağım 'reddet' düğmesinin üzerinde gezinirken durakladım. Bu saatte telefon almamın tek bir nedeni vardı ve o da birinin hayatımı değiştirmek üzere olmasıydı.”
#Kistik FibrozisMevsimsel tarım işçileri göçe başladı. Hasatta çalışan; fındık, domates, pamuk toplayan bu işçilerin önemli bir kısmını çocuklar oluşturuyor. Ancak Hayata Destek Derneği’nden Leyla Özer’in deyişiyle tükettiğimiz her üründe çocuk emeğini sorgulamalı ve bu durumu dert etmeliyiz çünkü bu iş çocuk oyuncağı değil! Özer’e konuyla ilgili sorularımızı yöneltip çadırlarda yaşayan, tarlalarda çalışan ve eğitimden uzak kalan çocukları dinledik.
#Gizem Coşkunardaİngiltere’de yapılan bir araştırma, çalışmanın mı yoksa evde çocuk bakmanın mı daha zor olduğuna dair ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre her üç ebeveynden biri, evde çocuk bakmanın tam zamanlı bir işe göre daha zor ve stresli olduğunu düşünüyor. Araştırma için hazırlanan ankete katılan ebeveynlerin büyük bir kısmı çocuk sahibi olmanın düşündüklerinden daha zor olduğunu kabul ediyor ve evde çocuklarla kalan ebeveynin sorumluluklarının işyerinde çalışan ebeveyne kıyasla daha stresli olduğunu belirtiyor. Peki Türkiye'deki anneler bu konuda ne düşünüyor?
#Çalışan Anneİngiltere’de yapılan bir araştırma, çalışmanın mı yoksa evde çocuk bakmanın mı daha zor olduğuna dair ilginç sonuçlar ortaya koydu. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde annelere, “Çalışmak mı zor, evde çocuk bakmak mı?” diye sorduk. İşte kadınların kendi deneyimlerinden yola çıkarak verdikleri cevaplar ve asıl zorluğun çocuk bakımında birinci sorumluluğun anneye ait olduğunu düşünmek olduğunun altını çizen Uzman Psikolog ve İlişki Psikoterapisti Ezgi Acar Şirin’in yorumları…
#Bir Sorudan Fazlası'Baloncuklu çay' olarak bilinen aromalı çaylar, son dönemde özellikle gençler arasında giderek popülerleşiyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmayla sütle çayın karıştırılması ve üzerine buz ile aroma eklenmesiyle elde edilen bu çayların, aşırı tüketiminin depresyona yol açabileceği tespit edildi. Peki, bu içecekler neden depresyona neden oluyor? Siyah çay ve kahve çeşitleri de depresyona neden olabilir mi? Günlük rutinimizin bir parçası olan bu içecekleri uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkMenopoza giren kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan biri sıcak basmaları… Bu sorun nedeniyle yaz kış kapı pencere açık uyuyanlar, eşleri ile yataklarını ayıranlar, ellerinde buz torbaları ile dolaşanları sevindirecek bir haber geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) geldi. FDA, menopozun neden olduğu orta ve şiddetli sıcak basmalarını tedavi eden yeni ilacı onayladığını duyurdu. Biz de hem bu yeni gelişmeyi konunun uzmanıyla konuştuk hem de menopozda sıcak basması sorunu yaşayan kadınların şikayetlerini dinledik.
#SağlıkPandemi nedeniyle kesintiye uğrayan yüz yüze eğitim bu yıl yeniden başladı, çocuklar da okullarına döndü. Ancak pandemide okul yüzü görmeden bir üst sınıfa geçen öğrencilerin ve hatta velilerin alışkanlıkları değişmedi. Bu da eğitimde birçok soruna neden oluyor. İşte öğretmen ve eğitimcilerin gözlemlerine göre en temel sorunlar...
#PandemiDünyanın en zengin insanları arasında ilk sıralarda yer alan Jeff Bezos'a dava şoku... Davayı açan kişi yakın zamana kadar Bezos'un evinde temizlik işlerinden sorumlu hizmetçi olarak çalışan Mercedes Wedaa. Suçlamalar ise oldukça ciddi.
#Jeff BezosKadınlarda idrara çıkmak günlük sınır olarak yaklaşık 8 kez olarak bilinmektedir. Gün içerisinde normal olandan fazla idrara gitmek bazı hastalıkların var olduğuna ya da başladığına işaret olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu ya da hamilelik gibi durumlar kadınların sık idrara çıkmasına neden olmaktadır. Çok fazla sıvı tüketmek de bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra dış etkenlere bağlı olarak sık idrar çıkma nedeni olarak bilinir. Peki, kadınların sık idrar çıkmasında etkili olan diğer faktörler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Neden OlurGün içerisinde tüketilen sıvılar; sindirim ve boşaltım sistemi açısından vücuttan uzaklaştırılmakta olan atıklar içerisinde belli denge olması, sağlık bakımından oldukça önemlidir. Gün içerisinde çıkarılan idrar oranı; böbrek fonksiyonları ve bedenin metabolizması için önemlidir. Günde normalden fazla bir şekilde idrara çıkmak, belli sağlık problemlerinin habercisidir. Peki, çocuklarda sık idrara çıkma neden olur ve neyin belirtisi olabilir? İşte detaylar.
#Çocukİnsanların temel ihtiyaçları arasında beslenmek ve boşaltım yapmak yer almaktadır. Günde bir kaç kere tuvalete gitmek normal kabul edilirken belirli bir oranın üstünde tuvalete gitmek ise sağlık sorunu olarak nitelendirilmektedir. Günde kaç kere büyük tuvalete çıkmak normal kabul edilir? Günde 3-4 defa büyük tuvalete çıkmak normal mi yoksa sağlık sorunu mudur? Günde en fazla kaç kere tuvalete çıkmanın normal olduğunu detayları ile derledik.
#GünDr. Jennifer Gunter hepimizin hafızalarına kazınan 'günde en az 8 bardak su içme' kuralına meydan okuyor ve bunun sadece tıbbi bir şehir efsanesi olduğunu söylüyor. "Böbrekleriniz size ne kadar su içmeniz gerektiğini söyler, böyle bir bilimsel kural yok" diyerek ezberleri bozan Dr. Jennifer Gunter gerçekten haklı mı? Üç uzmanla konuştuk
#Sağlıkİdrar kaçırma (üriner inkontinans) probleminin, medikal olduğu kadar sosyal bir problem olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Filiz Gökmen Karasu, “Yapılan araştırmalar idrar kaçırma sorunu yaşayan hastaların bu nedenle sıklıkla depresyon yaşadıklarını bildirmektedir. Şiddetli durumlarda ise kadınların kendilerini toplumdan soyutladığı görülmektedir” dedi.
#İdrar KaçırmaArapça kökenli bir sözcük olan itikaf ''akf'' kökünden türetilmiştir. Akf kelimesinin sözlük anlamı kalmak, durmak ve beklemektir. İtikaf ise cami ve mescit gibi ibadethanelerden birine kapanıp Allah'ı zikretmek ve sadece ibadetle meşgul olmak anlamına gelir. Dünya ile tüm ilgi ve alakasını kesip inzivaya çekilen dervişler için de aynı kelime kullanılır. İtikaf nedir ve nasıl yapılır? İtikafa girmek için nasıl niyet edilir ve nelere dikkat edilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İtikaf NedirKöpekler bizlere bağlı olarak yaşayan canlılardır. Onların ihtiyaçlarını ve rutinlerini programlamak ve uygulamak bizim sorumluluğumuzdadır. Dostumuzun en az stresle güzel ve verimli bir gün geçirmesi için nasıl bir program yapmamız gerektiğine bir göz atalım.
#Tarkan ÖZVARDARDaha önce doğum yapmış olanların pek çoğu belirtileri tanısalar da, özellikle ilk gebeliğini yaşayanların kafalarında hep bu sorunun olduğunu biliyorum. Gebeliğin son ayında, yani 36. haftadan itibaren düzensiz kasılmalar başlar. Bazen bu kasılmalar doğum eylemiyle karışır ve yanlış alarmla hastaneye başvurmaya neden olabilir.
#Doğumumun Başladığını Nasıl Anlarım?Tıptaki adı “üriner inkontinans” olan idrar kaçırma istemsiz olarak idrarını tutamama ve kontrol edememe durumudur. İdrar kaçırma problemi birçok nedene bağlı oluşabilir ama kadınlarda görülen idrar kaçırmanın temelinde mesane ve pelvik taban kaslarının zayıflaması, bununla ilgili olarak mesane boynu ve üretranın dengesinin bozulması vardır.
#İdrar KaçırmaMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideHer yaştan kadını etkileyebilen Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS - Persistent Sexual Arousal Syndrome) genellikle doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü, yani hiperseksüalite anlamına gelen nefomani ile karıştırıldığından Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (PGAD - Persistent Genital Arousal Disorder) olarak adlandırılmaya başlamıştır.
#Sürekli Cinsel Uyarılma SendromuDünya genelinde yapılan araştırmalar sonucu dünyanın en mutlu insanlarının bu kentte yaşadığı tespit edilmiş. Nasıl mutlu olmasınlar ki... Yaşam kalitesinin yüksekliği, masalsı mimarisi, sayısız yeşil ve doğal alanları, plajları, temizliği ve kapsamlı kültürel programları nedeniyle dünyanın en yaşanabilir şehri aynı zamanda Kopenhag. Mitolojiye göre Tanrıça Gefion, 4 oğlunu öküze çevirerek İsveç’ten toprak koparmış ve Kopenhag’ı yaratmış.
#Kopenhag