Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır? Kadınlarda Sık İdrara Çıkma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır Kadınlarda Sık İdrara Çıkma İçin Hangi Doktora Gidilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2022 17:39

Kadınlarda idrara çıkmak günlük sınır olarak yaklaşık 8 kez olarak bilinmektedir. Gün içerisinde normal olandan fazla idrara gitmek bazı hastalıkların var olduğuna ya da başladığına işaret olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu ya da hamilelik gibi durumlar kadınların sık idrara çıkmasına neden olmaktadır. Çok fazla sıvı tüketmek de bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra dış etkenlere bağlı olarak sık idrar çıkma nedeni olarak bilinir. Peki, kadınların sık idrar çıkmasında etkili olan diğer faktörler nelerdir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Kadınlarda sık idrara gitme durumu, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişme gösterebilir. Bu durum uykuyu etkilemede dolayısıyla da günlük hayatı etkilemeye sebep olur.

KADINLARDA SIK İDRARA ÇIKMA NEDEN OLUR?

Kadınların sık bir şekilde idrara çıkmasının nedenleri farklı etkenlere dayanabilir. Bu faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Hamilelik döneminin ilk zamanlarında kadınların rahminde büyüme görülür. Rahim büyüme gösterdikçe idrar yoluna baskısı görülür. Bu durum hamile kadınlarda sık idrara çıkmaya sebep olur.

2. Alınan ilaçların etkisi de idrara çıkma nedenlerinden biridir. Bunun nedeni ilaçların diüretik forma olmasından kaynaklanır.

3. Şeker hastalığı, bir diğer neden olarak açıklanabilir. Şeker hastalığı tedavisi yapıldıktan sonra idrara çıkma şikayetlerinde de azalma görülür.

4. İdrar yolu enfeksiyonu olması, idrar torbasına mikrop girmesi sonucu ile ortaya çıkar. İdrar yollarında enfeksiyon ve iltihap alması kadınlarda normale nazaran daha fazla tuvalete çıkma isteği doğurur.

5. Kalp yetmezliği hastalıkları diğer bir sebep olarak görülür. Kalp yetmezliği ve damar yetmezliği bulunan kadınlarda bu etki sık görülmektedir.

6. İnsterstisyel sistit adı verilen hastalık mesanenin iltihaplanma durumu olarak açıklanabilir. Bu hastalık da sık idrar çıkmaya neden olmaktadır.

7. Yumurtalık kanseri, kadınlarda kanserin başlıca etkisi olarak sık tuvalete çıkaran bir hastalıktır. Tedavisi tamamlandığı zaman şikayetin de ortadan kalktığı görülür.

8. Bel fıtığı, bel kısmında bulunan bir rahatsızlıktır ve bu fıtık idrar torbasına gitmekte olan sinirleri sıkıştırmaya neden olur. Bu da idrar yoluna bir baskı yapar. Sonuç olarak da kadınlar sık idrar yapma ihtiyacı duyar.

KADINLARDA SIK İDRARA ÇIKMAK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kadınlarda sık sık görülen durumlardan biri olan idrara sık çıkma gereksinimi, belirli faktörler ile ortadan kaldırılabilir. Tedaviye başlanmadan önce yapılacak olan ilk şey idrara sık çıkmaya neden olan faktörün bulunması olmalıdır. Doktor kontrolünde yapılacak olan tanı yöntemi ile belirlenmelidir. Eğer idrara çıkmak hormonel bir duruma ya da altında yatan başka bir hastalığa bağlanıyorsa ilaç tedavisi uygulanmalıdır. İdrar yolu iltihaplarında da antibiyotik kullanımı uygun görülür. Kadınlarda tuvalete sık çıkma durumunun önüne geçmek için uygulanacak olan yöntemlerden biri pelvik egzersizler olarak açıklanabilir. Kaslar güçlendiği zaman idrara çıkmada azalma gözlenebilir.

KADINLARDA SIK İDRARA ÇIKMA İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Sık sık görülen ve günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyen idrara sık bir şekilde çıkma durumu, kadınlarda oldukça fazla görülmektedir. Kadınlarda görülen bu rahatsızlık bazı durumlara göre tedavisinde farklılık gözlenebilir. Eğer günlük olarak sık tuvalete çıkma durumu söz konusu ise o güne ait olan bir durum olabilir. Ancak bu durum zaman içerisinde sık bir hale gelmişse ve kişide alışkanlık yapmışsa altında yatan farklı hastalıklar olabilir. Bu durumun belirlenmesinin en doğru yolu da bir doktor kontrolüne gitmektir. Bu rahatsızlık için kadınlar kadın doğum doktoru ya da bir üroloji uzmanına görülmelidir. Sonrasında tanı ve tedavi yöntemleri belirlenmeli ve kişiye uygun bir şekilde tedavi yolu izlenmelidir.

BAKMADAN GEÇME!