Güncelleme Tarihi:
Çocuklarında sık idrara çıkma; kişinin gün içerisinde olağan durumdan daha çok idrara çıkması ya da çıkma gereksinimi hissetmesi anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra ''sık'' terimi, ifade edilen düzene göre kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bununla beraber sık idrara çıkma durumunun klinik rahatsızlık şeklinde kabul edilmesi adına bu durumun çocuğun günlük yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi gerekmektedir. Çocuğun tuvalete gitme gereksiniminin bir anda gelmesi gibi durumlar sıklıkla idrara çıkma şikayetlerine eşlik edebilmektedir
Çocuklarda sık idrara çıkma şikayetleri, belli psikolojik ya da fizyolojik şartlara bağlı olarak gelişeceği gibi mühim bazı sağlık problemleri bakımından uyarıcı nitelikte önemli klinik bulgular arasında da sayılabilmektedir. Bu açıdan; ciddi oranda sık idrara çıkma şikayeti söz konusu ise uzman yardımı almak önemlidir.
Çocuklarda Sık İdrara Çıkma Neden Olmaktadır?
Çocuklar için idrara çıkma sıklığı, farklılık göstermektedir. Fakat anormal idrara çıkma sıklığı genel olarak kendini belli etmektedir. Genel şekilde çocuklar iki ile üç saatte bir defa olmak üzere idrara çıkmalıdırlar. Bu tür yerlerde ya da özel durumlar neticesinde çok yüksek ya da düşük olması olağandır. İdrara çıkma sıklığında fark edilen farklılıklar adına çocuk üroloğu ya da doktoru ile görüşülmesi gerekmektedir.
İdrara çıkma sıklığı; çocuklar arasında değişebilmektedir. Ancak mühim bir fark görüldüğü zaman altında yatan nedenler olduğu düşünülmelidir. Normal olarak idrara çıkma sıklığı, hem çocuğun beyniyle mesane kaslarının arasında doğru iletişime hem de böbreklerin doğru şekilde çalıştığına işaret eder. Bunun yanı sıra idrara çıkma sıklığındaki farklılıklar, bu sistemlerin çalışması konusunda bir sorun olduğuna işaret etmektedir.
İdrara çıkma sıklığı; çocuğun su tüketimine, yediklerine ve çevresindeki etrafa göre değişkenlik göstermektedir. İdrara çıkma sıklığı adına belli artış; şeker hastalığı, idrar yolu enfeksiyonları, işeme fonksiyonları neticesinde olabilmektedir. Böbrek rahatsızlığıysa idrara çıkma sıklığı adına belli bir düşüşe neden olabilir.
Çocuklarda Sık İdrara Çıkmak Neyin Belirtisi Olabilmektedir?
Çocuklarda sık idrara çıkmanın belirtisi olabilecek durumlar;
- Kabızlık: Çocuklarda kabızlık gibi bir problem söz konusu ise bu durum, idrar torbasına baskı uygulayarak, spazma neden olur ve çocuklarda sık idrara çıkmasına yol açar
- İdrar Yolu Enfeksiyonu: Çocuklar adına sık idrara çıkmanın en fazla karşılaşılan sebebi; idrar yolu enfeksiyonudur. Çocukların idrar yollarında ortaya çıkan bir rahatsızlık; idrar salınımı esnasında oluşan yanma, ağrı ve sık idrara çıkma problemine yol açabilmektedir.
- Anksiyete ve Kaygı: Çocukların sık idrara çıkmalarının bir diğer nedeni; çocukların psikolojisini olumsuz olarak etkileyen olaylar, depresyon, stres ve üzüntüdür.
- Fonksiyon Bozukluğundan Kaçmak: Bazı çocukların psikolojik şekilde başka durumlara odaklanması durumunda, tuvaletlerini yaparken çok aceleci davranarak, mesanelerini tam anlamıyla boşaltamamaları olağandır. Bununla beraber idrar torbalarına baskı yaparlar. Bu durum ise fonksiyon bozukluklarına neden olur.
- Şeker Hastalığı: Ender olarak şeker hastalığı, çocuklarda da görülebilmektedir. Şeker hastalığının en önemli ve en yaygın belirtisi ise sık sık idrara çıkmaktır. ,
Çocuklarda sık idrara çıkma gibi bir durum söz konusu ise bu durumun göz ardı edilmemesi ve uzman bir kişiden yardım alınması gerekmektedir.