Beslenme uzmanı Başak Kefeli, çocuklarda beden algısı bozulmasının çok sık görülmeye başlandığını belirterek, kilo takıntısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Ergenlerde ise özellikle varlığını görüntüsüyle kabul ettirmeye çalışan bir nesil geldiğinin altını çizen Kefeli, ebeveynlerin çocuklarına gıdayı bir ödül ya da ceza olarak kodlamaması gerektiğini söyledi.
#BursaFazla kilo sorunuyla mücadele edenler pek çok farklı diyet deniyor. Çabaları başta biraz işe yarasa da bu kişiler çok geçmeden kendilerini daha da çok kilo almış halde bulabiliyor. Kalıcı çözüme giden yol ne olabilir? Uzmanlara en çok nerede hata yapıldığını, bu hatalardan nasıl kaçınabileceğimizi sorduk.
#Fazla Kilo SorunuDünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olan insülin direnci ülkemizde de oldukça yaygın. Uzmanlar özellikle kilo verememenin en büyük suçlusu olarak insülin direncini gösteriyor. Peki, insülin direnci nedir? İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır?
#İnsülin Direnci Nedir?Diyet yapmak zor ve zahmetli bir iştir. Heves ister. Direnç ister. Sabır ister. Bir o kadar da motivasyon ve süreklilik ister. Daha da mühimi bilgi ve kalıcılık üstüne birazcık sürdürülebilirlik ister. Ama en önemlisi bazı temel beslenme kurallarına kayıtsız ve şartsız itaat, uyum ister. İtaati zorunlu olan kuralların ilk 10’unda neler var diye merak ediyorsanız buyurun...
#Osman MüftüoğluSon yıllarda görülme sıklığı gittikçe artan Diyabet (şeker hastalığı), toplumsal sosyal ve ekonomik boyutları olan bir salgın şeklini almış olup önlenmesi, zamanında tedavi altına alınması ve en önemlisi bilinçlendirilmesi gereken mühim bir hastalık halini almıştır.
#Diyabet1 ayda 10 kilo verdi, 4 ayda mucize yarattı... Bu tarz zayıflama hikayelerini hemen her gün görüyoruz ama uzmanlar mucize diyet listelerine karşı uyarıyor. Yaz ayları yaklaştı diye hızlı kilo verdiren diyet listelerini uygulamak bir süre sonra verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasına neden oluyor.
#Diyetİlerleyen yaşla birlikte artan unutkanlık şikayetleri, bazen yoğun iş temposuna bazen de hayatın rutin akışına bağlanarak önemsenmeyebiliyor. Ancak beyin sağlığının korunması sağlıklı bir yaşam için en önemli konuların başında geldiği için, unutkanlık şikayetlerinin ciddiye alınarak uzman kontrolünde gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Türker Şahiner ve Doç. Dr. Yakup Krespi, Türkiye’de ilk kez uygulanan “Beyin Sağlığı Koruma Programı” hakkında bilgi verdi.
#Beyinİçine “tatlı” gibi sevimli bir sözcük girse de her kriz gibi bu kriz de mühim bir sorun. Mühim çünkü bu krizlerin de ciddi ve tehlikeli sonuçları var. Diğerleri gibi bedensel ve ruhsal değil, birçok sebebi olabiliyor. Peki “nedir, nasıldır, ne yapmalıdır” tatlı krizlerini önlemek, sorunu kökünden çözmek için? Buyurun...
#OSMAN MÜFTÜOĞLUSon yıllarda Alzheimer’e bakış açısında bazı değişimler oldu. Hastalığın bazı metabolik bozukluklar temelinde geliştiğini, hatta diyabetle benzeştiğini düşünen bilim insanları var. Amerika’nın ünlü tıp merkezlerinden UCLA’da çalışan bilim insanlarından Prof. Dr. Dale Bredesan ve arkadaşları da böyle bir bağlantının olabileceğini düşünenlerden...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...