Güncelleme Tarihi:
Nihan Hançer 34 yaşında ve inşaat sektöründe satış müdürü olarak çalışıyor. Yıllarca kendi başına zayıflamaya çalışmış ama başarılı
"HER HAFTA AYNI YİYECEK LİSTESİYLE ZAYIFLAYAMADIM"
Bir süre sonra nefes alamamaya başlayan, yürümekte zorluk çeken, eklem ağrıları başlayan genç kadın tartıda 80 kiloyu görünce "Artık böyle gitmez" demiş. Profesyonel yardım almaya karar veren Hançer, beslenme uzmanı ve diyetisyen Serkan Tutar ile diyete başladı.
"Ben hep kilolu bir insandım aslında. Doğum kilom bile 4 kilodan fazladır. 7 sene önce de bir uzmandan yardım almaya çalışmıştım. Ancak her hafta aynı yiyeceklerin olduğu bir diyet listesinden sıkıldım.
Dolayısıyla da başarısız oldum. Sürekli aynı yemekleri görmekten ve yemektense şişman kalmayı tercih ettim.
80 KİLOYU GÖRÜNCE KARARIMI VERDİM
Ancak tartıda 80 kiloyu görünce net kararımı verdim. Profesyonel destek almalıydım. Araştırma içerisine girdim. Özellikle yaşadığım sorunları yaşayan insanların yorumlarını, başarı hikayelerini okudum. Serkan bey ile çalışan herkesin yorumları olumluydu ve kendisine sürekli destek olduğunu söylüyorlardı. Yani burada kişisel bir destek de söz konusuydu. Bu benim için çok önemliydi."
YAPTIĞIM YANLIŞLARI GÖRDÜM
1 yıl içinde 25 kilo veren Hançer, mucize listelerle değil uzun vadede ve sağlık sorunu yaşamadan kilo vermeyi başardı. "Bir yıllık süre içerisinde 25 kg verdim. Neredeyse ortaokuldaki kiloma döndüm. Bu süre içerisinde Serkan bey haftalık olarak ölçümlerime göre yemek listeleri hazırladı. Bu nedenle de programa uymakta zorluk yaşamadım. Sürekli değişen bir yemek tablonuz olduğu için iş daha keyifli bir
hale geliyor. Bir süre sonra nasıl doğru besleneceğinizi öğrenmiş oluyorsunuz. Bu konuda da Serkan bey size destek oluyor, size haftalık programınızı verirken nerede hata yaparsanız nasıl düzelteceğinizi ya da alternatif kullanabileceğiniz durumları da belirterek yönlendiriyor."
EKMEK YEMİYORDUM DAHA ZARARLIYMIŞ
Hançer, o günleri şöyle anlatıyor: Zor ve inatçı bir metabolizmam var. Başlarda bir hafta kilo veriyorsam bir hafta sabit kalıyordum. Benim Serkan beyle ilk görüşmemde belirttiğim hedef kilom yoktu. Sadece sağlıklı yaşayabilmek istediğimi bunun için de bir yıl kendime süre tanıdığımı ifade etmiştim. Bu nedenle açıkçası ben motivasyonumu hiç yitirmedim, vazgeçmeyi hiç düşünmedim hatta çevremden gelen olumsuz tepkilere, telkinleri kendim verdim diyebilirim.
Ekmek yemeyerek doğru bir şey yaptığımı sanıyordum halbuki ekmek yememek benim daha çok tatlı krizlerine girmeme neden oluyormuş. Çok fazla tuz tüketiyordum. Tuzu hayatımdan çıkardım.
Beslenme uzmanı ve diyetisyen Serkan Tutar diyet yaparken en sık yapılan hataları anlattı:
1- Hızlı zayıflama heveslisi olmayın: Yıllar içerisinde aldığınız kiloları 1-2 ayda verme isteği sizi kilo alıp-verme kısır döngüsüne sokar. Bu durum her zaman başarısız olmanızın yanı sıra vücudunuzu da deforme edersiniz.
2- Yaşam biçimi olmalı: Beslenme şeklinizi değiştirmeyi belirli bir zaman içerisinde yapılması gereken proje gibi görürseniz proje bittiğinde kilo alırsınız. Yıllarca oluşan yanlış beslenme şeklini zaman içerisinde değiştirmeyi başarabilmelisiniz.
3- Verdiğiniz kiloya takılmayın: Tartı üstünde verdiğiniz kiloya takılırsanız bu durum sizi mutsuz eder. Önemli olan sizin görüntü, kıyafet ve beden şeklinizin değişmesidir. Eğer bunlarda değişiklik başladı ise durmadan yolunuza devam edin.
4- Çok düşük kalorili diyetler yapmayın ve ilaç kullanmayın: Yediklerinizi azaltmanız hiç bir şey yememeniz anlamına gelmiyor. Gün içerisinde herkesin tükettiği ana yemekleri tüketerek kilo vermelisiniz ki, verdiğiniz kiloları koruyun. Ayrıca kendi sağlığınız için zayıflama ilaçlarını kesinlikle kullanmayın.
5- Ekmeği komple hayatınızdan çıkarmayın: Unutmayın “ekmek tüketen tatlı yemez, tatlı tüketen ekmek yemez”. Bu nedenle ekmeği kestim gibi klasik ama doğru olmayan yollara başvurmayın.
6-İşin sırrı sizde bitiyor: Sürekli uzmanlardan beklenti içerisine girmeniz doğru değil. Bizler sadece size doğru yolun ne olduğunu gösteririz. Ama o yolda yürüyecek olan sizlersiniz.