Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Doktoru Fitoterapist- Homeopat Serdar Özgüç, gribe ve soğuk algınlığına yakalanmamak için Osmanlı döneminde yaygın olan 'buhurdanlık' çözümünü öneriyor: 'Buhurdanlık içine ıtır, defne gibi şifalı bitkileri koyarak ev havasındaki kokuya şifa katın. Eve dağılan buhardaki uçucu yağların molekülleri bütün mikropları kırar' diyor. Dr. Özgüç'e göre, tabiatın tedavi edici gücünden en kısa sürede faydalanmanın yolu uçucu yağlarda.
#Şifalı BitkilerÜlkemizin dört bir yanında yetişen şifalı bitkileri en etkili şekilde kullanabilmenin ilk şartı onları tanımak ve ayırt etmek. Her bitkinin görünümünü ve özelliklerini öğrenmek kadar ayıklayıp kurutmayı da bilmek gerekiyor. Madımaklı pilavdan ekşimikli ruloya şifalı otlarla bitki temelli tarifler hazırladım…
#KantaronVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaKanal D’nin, yapımını Mednova’nın üstlendiği, dünya çapında çok izlenen “Queen Sugar” dizisinden uyarlanan, başrollerini Burcu Özberk, Gökhan Alkan, Selin Şekerci ve Özgün Karaman’ın paylaştığı yeni dizisi “Kraliçe” 22 Mart Çarşamba akşamı izleyici karşısına çıkacak.
#KraliçeEskişehir'de milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'ndeki kazılarda 4 bin 500 yıl önceye ait içinde ağrı kesici ilaç saklandığı belirlenen kaplar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, çift kulplu içecek kabındaki analizlerde, çeşitli ağrı kesicilerin yapılmasında ve içilmesinde kullanıldığını gösteren verilere ulaştıklarını söyledi. Bulunan kap ve içindeki ağrı kesici kalıntılarına ilk kez rastlanıldığını belirten Doç. Dr. İsmail Tarhan da kapta biyokimyasal inceleme yapıldığını belirterek, ağrı kesicinin etken maddesi olan salisilik asidi, bu kaplarda tespit ettiklerini aktardı.
#EskişehirEskişehir'de milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'ndeki kazılarda 4 bin 500 yıl önceye ait içinde ağrı kesici ilaç saklandığı belirlenen kaplar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, çift kulplu içecek kabındaki analizlerde, çeşitli ağrı kesicilerin yapılmasında ve içilmesinde kullanıldığını gösteren verilere ulaştıklarını söyledi. Bulunan kap ve içindeki ağrı kesici kalıntılarına ilk kez rastlanıldığını belirten Doç. Dr. İsmail Tarhan da kapta biyokimyasal inceleme yapıldığını belirterek, ağrı kesicinin etken maddesi olan salisilik asidi, bu kaplarda tespit ettiklerini aktardı.
#EskişehirTürk mutfağında kullanılan pek çok baharat, bitki aynı zamanda şifa kaynağıdır. Bunlar arasında çok bilineneler olduğu gibi bu şifalı yönleri hiç bilinmeyenler de mevcuttur. Damla sakızı yaygın bir biçimde kullanılsa da damla sakızı macununun özellikleri merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız damla sakızı macunu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, damla sakızı nasıl kullanılır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimAspir çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Aspir çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıl olur? Aspir çiçeği nerelerde yetişir ve ne gibi özellikleri vardır? Tüm soruların cevabını sizler için derledik.
#Aspir ÇiçeğiMaydanoz yağı son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Uzun zamandan beri olumlu etkileri bilinmekte olan maydanoz yağının faydalarının ne olduğunu ise tam olarak öğrenmek isteyebilirsiniz. Maydanoz yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Maydanoz yağı faydaları ve kullanımı nasıldır? Maydanoz yağı hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi edinerek maydanoz yağı kullanmayı tercih edebilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Maydanoz YağıGünümüzde bazı bitkilerin yağları çıkarılarak kullanılabilir. Bitkilerden elde edilen aromatik yağların da sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle hoş kokulu olan tarçın yağının kullanım alanları da oldukça geniştir. Tarçın yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Tarçın Yağı NedirAşırı yorgunluk, yeme alışkanlıkları, fizyolojik ve psikolojik faktörler sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir ve hayatınızı mahvedebilir. Stres, mide kramplarına neden olabilecek göstergelerden biri. Özellikle bu problemi engelleyebilecek doğal bir tarif paylaşacağım.
#Mide AğrısıCiltteki renk bozulmaları birçok kişi için rahatsız edici. Bu koyu görüntüleri azaltmak için bazı doğal formüller kurtarıcı rol oynuyor. Cilt tonunu düzelten, cildin pürüzsüz ve yumuşak olmasını sağlayan bazı esansiyel yağlardan faydalanarak bu problemden kurtulabilirsiniz.
#CiltBazı doğal bitkiler sigara bırakmada oluşacak sendromların giderilmesinde kullanılabilir. Bu bağlamda ginseng, karabaşotu, bergamot gibi bitkiler bu süreci olumlu şekilde atlatmayı sağlar. Yoksunluğa karşı organizmanın direncini arttırmaya yardımcı olur.
#Sigarayı Bırakmada Doğal ÇözümlerMide gazı ve hazımsızlığın yaşı yok. 7'den 70'e sağlığı ve yaşamı etkiliyor. Birçok insan bu hastalıktan şikayet ediyor. Herşey mideyi etkileyebiliyor. Çok aşırı düşünme, takıntı, uzun süreli öfke gibi faktörlerin yanısıra, beslenme şeklinden de kaynaklanabiliyor.
#MideSindirim ağrılarının genel olarak 2 yaygın nedeni vardır, endişe ve depresyon. Bu duygusal problemler dışında diğer neden ise mideyi tahriş eden düzenli ilaç kullanımıdır. Bu, her birimizin potansiyel olarak bu tür sorunları yaşama riski altında olduğumuz anlamına geliyor. Sürekli stres altında yaşıyoruz ve asıl nedeni tedavi etmek yerine semptomlarımızı ortadan kaldırmak için bir ağrı kesici almayı tercih ediyoruz.
#AğrıBronşite iyi gelen bitkiler arasında sayılan ardıç bitkisinin ve yağının pek çok faydası var. Isıtıcı, canlandırıcı ve dezenfekte edici özellikleriyle bilinen ardıç, aynı zamanda harici ve dahili olarak şişkinliği azaltmak, romatizmal artrit ağrılarını, eklem ve kas ağrılarını hafifletmek ve tendonit için kullanılıyor. İşte ardıç yağının faydalarına ilişkin detaylar ve kullanım şekli!
#ArdıçŞişliklere iyi gelen Arnika bitkisinin faydaları merak ediliyor. Arnika, yaralanma sonrası başvurulması gereken ilk bitkidir. Acı, çarpma sonrası şişlikler, bereler ve burkulma için arnika merhemleri, yağları, jelleri ve kremleri yaygın olarak kullanılan harici bitkisel ilaçlardır. İşte Arnika bitkisinin faydaları ve kullanım şekli!
#Şişliklere İyi Gelen BitkilerAltınmühür bitkisi, ülkemizde pek kullanılan bir tür olmasa da faydaları ile dikkat çekiyor. Genellikle Amerika’da yetişen Altınmühür, sindirim sistemi hastalıkları ve ishale iyi gelmesiyle bilinir. Bitki çayı olarak kullanılmasının yanı sıra merhemi de yapılabilen bu bitki, sedef ve mantara karşı kullanılabilmektedir. İşte, Altınmühür bitkisinin faydaları ve kullanımı hakkında bazı bilgiler
#AltınmühürZencefil, faydaları ile alternatif tıbbın başlı başına en önemli değerleri arasında yer alıyor. Halk arasında sıkça uygulanan ballı zencefil tarifi, grip ve öksürük gibi rahatsızlıklarda aktif rol oynuyor. Sindirim sorunları ve mide bulantısında da çözüm odaklı kullanılan zencefil, iltihaplarla verilen savaşta önemli rol oynuyor. Tıp dünyasının zencefilin faydaları üzerine yaptığı çalışmalar, bu bitkinin insan sağlığı üzerinde ne denli bir direnç sahibi olduğunu kanıtlıyor. İşte, birçok kullanım yöntemi olan zencefilin faydaları ve bu bitki ile yapılan tarifler hakkında pratik öneriler
#ZencefilOsmanlı Devlet’indeki “harem” asıl adıyla “Darüs-saade” hala merak konusu olmaya devam ediyor. Haremde yüzlerce birbirinden güzel cariyenin yanında afrodizyak menüleriyle, cinsel uyarıcı macunları ve şerbetleriyle dünyanın en eşsiz Osmanlığı Mutfağı da yer alıyor.
#Afrodizyak