Soğuk algınlığına bitkisel destek

Güncelleme Tarihi:

Soğuk algınlığına bitkisel destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 22:51

Soğuk hava, kapalı ve kalabalık ortamlar soğuk algınlığı ve gribin bulaşmasını kolaylaştırıyor. Vücudunuzu güçlendirmek ve hastalıklarla savaşına destek olmak için bazı bitkilerden yardım alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bitkisel tedavilerden önce uzmana danışın Kitabın önsözünü yazan Dr. Andrew Weil, bir uyarıda bulunuyor: Özellikle reçeteli ilaç kullanıyorsanız bitkisel ilaçlara başlamadan önce sağlık uzmanına danışın. Dr. Weil, “Bitkilerin ve ecza ilaçlarının bir araya geldiği bazı durumlar yan etkilere yol açabilir. Hamile ya da emziren kadınlar bitkisel ilaçları kullanırken özellikle dikkatli olmalı. Anne-babalar çocuklarına bitkisel ilaçlar vermeden önce sağlık uzmanına
danışmalı” diyor.


Geven: Bağışıklık sistemini destekleyici ve viral enfeksiyonlara karşı etkisi var. Geven kökü ise virüs ve bakterileri hasta etmeden uzaklaştırıyor. Çay olarak kullanacaksınız, 3 ila 6 yemek kaşığı kurutulup doğranmış kökü, 2 ila 4 bardak suda 10 ila 15 dakika, kaynama noktasına gelene kadar demleyerek içebilirsiniz. Akut enfeksiyon sorununuz varsa kullanmayın.

Haberin Devamı

Mürver: C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin. Bitki uzmanları mürver yemişi şurubunu ve ekstresini enfeksiyonu hafiflettiği ve soğuk algınlığı süresini kısalttığı için öneriyor. Mürver çiçeğinden yapılmış çayları soğuk algınlığı, grip ve bronşit semptomlarını hafiflettiği için veriliyor. Ancak olgun olmayan mürver yemişlerini yemeyin. Tehlikeli içeriğe sahip olabilir.

Kekik: Öksürük, soğuk algınlığı ve gribe iyi geliyor. Kekik, özellikle seyreltilmiş suyla şekilde tüketildiğinde güvenli. Nadiren mide ekşimesi yapabiliyor. Kekik yağının, tüm uçucu yağlar gibi, yüksek dozda kullanımından kaçınılmalıdır. Çay olarak içecekseniz, 1 bardak sıcak suya 1 ya da 2 çay kaşığı taze ya da kuru kekik yaprağı ve çiçeği koyun. Günde 3 defa için.

Adaçayı: Boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürük, hafıza, menopoz, aşırı terlemeye karşı etkili. Adaçayı hazmı kolaylaştırmak ve bağırsak kramplarını
hafifletmek için kullanılıyor. Mutfakta belirli miktarda adaçayı kullanmak güvenlidir ancak yağında bulunan tüjonlardan dolayı yüksek miktarlarda tüketilmemesi gerekiyor. Tavsiye edilen miktarları aşmayın.

Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enfeksiyonlara karşı direnci artırmak amacıyla da kullanılıyor. Soğuk algınlığının şiddeti ve süresini
azaltmasıyla biliniyor. Otoimmün rahatsızlığı olanların ekinezya ve benzeri bağışıklığı canlandıran bitkileri kullanmadan önce dikkat etmeleri şart. Bazı ilaçlar ve doğum kontrol haplarıyla alımına dikkat etmeli.

Haberin Devamı

Okaliptus: Okaliptus yaprakları ve çiçekleri ıtırlıdır ve kokusu üst solunum yolu enfeksiyonlarında, soğuk algınlığında, öksürükte ve astımda rahatlatıcı bir etkiye sahip. Aynı zamanda astım ve anfizemle savaşta da yeri var. Yağı içildiğinde mide bulantısı, kusma, kas zayıflığı, nefes alma problemleri, artan kalp ritmi ve düşük tansiyona yol açabilir.

Meyan Kökü: Yatıştırıcı özelliğinin yanı sıra kök kısmı boğaz ağrılarına, öksürüğe, mide ekşimesine ve gastrite iyi geliyor. Ancak eğer önerilen
süreden fazla alınırsa kökü, vücudun potasyumunu tüketebilir ve tansiyonu yükseltebilir. Yüksek tansiyon, böbrek ya da kalp hastaları veya tansiyon
ilacı kullananlar meyan kökünü herhangi bir dozda kullanırken dikkat etmeliler.

Haberin Devamı

İLK KUPON BUGÜN: National Geographic Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi’nin ilk kuponu bugün gazetenizde. İlk kez Türkçeye çevrilen kitap, şifalı bitkileri tanımak isteyenler için bir rehber niteliğinde. Kitapta bitkilerin sağlığımıza etkileri 8 bölümde anlatılıyor.

BAKMADAN GEÇME!