Güncelleme Tarihi:
Uçucu yağlar şifalı bitkilerden elde ediliyor. Ve çok farklı bir iyileştirme potansiyeline sahip. Bir aroma yağındaki şifa gücü sadece birkaç damlasında!
Aromaterapi; Fitoterapi’nin yani tıbbi bitkilerle gerçekleştirilen tedavinin bir kolu. Bilim otoritelerince kabul edilmiş bir alan olarak, uçucu yağların sağlığı koruyucu, bazı hastalıklarda tedaviyi destekleyici bir çok özelliği var. Genel anlamda ise koku yoluyla uygulanan 'tamamlayıcı tedavi' olduğu tıp otoritelerince artık kabul ediliyor.
Bu tedavi yönteminde, uçucu yağlar, taşıdıkları farklı etken maddelerin gösterdikleri değişik etkilere göre, farklı hastalıkların destek tedavisinde kullanılıyor. Grip vakalarının artmaya başladığı şu dönemde aromaterapi'den evde farklı şekilde nasıl yararlanılabilir.
Gribin ve soğuk algınlığının yaygın olacağı döneme girdik. Difüzör veya buhurdanlıkla da çözüm söz konusu. Örneğin salon masanızın üzerine koyabilir ve havaya dağılan buhar içindeki kekik, ıtır ve hint defnesi ( "tea-tree" olarak da bilinir) gibi uçucu yağların moleküllerinin mikrop kırıcı özelliğinden yararlanabilirsiniz. Osmanlı döneminde bu yöntem buhurdanlık kullanılarak yapılırdı ve çok yaygındı. Hala da kullanılıyor. Ayrıca yarım bardak oda sıcaklığındaki içme suyuna 3-4 damla damlatıp, gargara yapabilirsiniz. Üşütmeye bağlı boğaz ağrısını giderme amacıyla bu şekilde kullanılabilir." Bunun yanında, vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren ve 'soğuk pres' yoluyla elde edilen Aspir yağı da kulllanılıyormuş.
Bu yağ hem yumuşak kapsül formunda dahilen kullanılabileceği gibi, cilde masaj yardımıyla da uygulanabilir.
Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, "sabit yağ" olarak ifade edilen yağların da, cilt ve yıpranma sorunlarında önem taşıdığı bilgisini paylaşıyor. Buna bir örnek olarak argan yağından söz ediyor: "Argan yağının yüksek E vitamini içeriğine sahip olabilmesi, 'soğuk pres' dediğimiz, halkın ‘sızma’ olarak bildiği yöntemle elde edilmesiyle mümkün hale geliyor. Bu yöntemde ışıl işlem uygulanmaz. Argan'ı her sürüşte 5-6 damla halinde cildinize 2 ay boyunca uyguladığınızda kırışıklıkların azaldığını daha sonra da yok olduğunu göreceksiniz. Benzer şekilde özellikle kadınlar için küçük moleküllere sahip, yani deriden hızla emilebilen kuşburnu, kayısı ve nar meyvelerinin çekirdeklerininin yağları da da yüze uygulamalarda ince çizgileri giderir. Gül ve ıtır uçucu yağları ise çok düşük oranda seyreltilmiş şekilde karıştırılarak cilde uygulanırsa çok fayda sağlar. Bu iki yağın karışımı da derinleşmemiş mimik kırışıklıklarını azaltmada başarılıdır."
Aromaterapi uygulama alanlarında anksiyete ve hafif depresyon da var. Tıbbi lavanta, strese karşı kullanılıyor. Bunun yanında ve ayrıca dudakta daha yeni belirti veren uçuğun tedavinde Melisa bitkisinden (Oğulotu), bağışıklık sistemini uyarıcı olarak faydalanılıyor. Farklı kekik türlerinin uçucuyağları da aynı etkiyi sağlıyor. Bu bilgileri veren uzman şunları ekliyor: "Soğuk algınlığında Adaçayı uçucuyağının belirli dermatolojik problemlerde (dermatit, egzema, sedef, saç dökülmesi, karın çatlakları v.b.) şifa özelliği var. Hint Defnesi türlerinin uçucu yağları ile gülyağı da aynı hastalıklarda doğanın adeta armağanıdır. Farklı etki alanlarında, çeşitli formülasyonlar şeklinde ve belirli derecede seyreltilmiş olarak hazırlanıp kullanılmaları yaygın bir yöntem."
Aromaterapi, Türkiye için yeni olmakla birlikte, sağlık alanında benimsenmiş, kısa zamanda özellikle tamamlayıcı tıp uygulamalarında standartlara oturtuldu. Ayrıca ülkemizde farklı kurumlarda aromaterapi eğitimleri düzenlenmekte. Diğer önemli bir konu ise, uçucu yağların organik sertifikalı olması gerekliliği. Çünkü aromatik bitkilerin tarlada yetiştirme aşamasında tarım ilacı kullanılması durumunda, tarım ilaçlarının kalıntıları uçucu yağa geçebiliyor. Güvenle kullanım için ‘organik uçucu yağ’ özelliğinde olmaları önemli.
Ülkemiz uçucu yağ bitkilerinden tatlı rezene, kişniş ve anason uçucu yağı mide-bağırsak hastalıklarından hazımsızlık, kramp gibi problemlerde dahilen ve haricen kullanılıyor. Turunçgillerin çiçek, meyve ve kabuklarından elde edilen uçucu yağları farklı etkin maddeler içerirler. Ayrıca uygun bir sabit yağ içinde(örneğin zeytinyağ) Sarı kantaron ile Aynısefa tıbbi bitkilerini üç hafta bekleterek elde edilen karışım pişiklerde, küçük kesik veya ufak yaralarda başarıyla kullanmak mümkün.