Paylaş
Çok fazla yemek ya da çok aç olmak.. Aşırı tatlı veya aşırı baharatlı yemekler tüketmek... Sıcak, ekşi, tuzlu, soğuk ve yağlı yiyeceklerde ölçüyü kaçırmak gibi mide fonksiyonunu etkileyen her davranış bedelini midede gazla, şişkinlikle ödüyor. Mide gazının fizyolojik bir çok nedeni var. Bundan muzdarip bazı insanlar bu nedenleri araştırmadan, bir soda içip geçiştirmeye kalkar. Oysa mide hazımsızlığı tedavi edilmezse tehlikeli komplikasyonlar yaşatabilir. Zamanında tedavi edilmediği için riskli olabilir..
Bitkisel yöntemlerle hazımsızlık tedavileri, ilaca karşı hassasiyeti olanlarda çok yaygın. Bu doğal yollar sadece mide hasarını gidermekle kalmaz, aynı zamanda genel sağlığa da iyi gelebilir. Ancak kronik ağrılı kişiler için, tedavi bir gecede yapılmaz, uzun zaman alır. Özellikle stres kaynaklı mide gazı gibi günlük rahatsızlıklarda mutfakta elini uzattığında bulunduğu için her zaman kullanılan doğal yollar vardır. Fakat mide ağrısı kronikse, sürekli hazımsızlık varsa hastanın sebat etmesi gerekir. Bu yazımda ağrıyı hafifletici, mide asidini nötralize edici etkiye sahip bazı otlardan, baharatlardan söz etmek istiyorum. Bu otların gastrointestinal bakteriler üzerinde antibiyotik etkileri de vardır.
Mide rahatsızlıklarında kullanılan bitkiler "karminatif", "sakinleştirici", "kramp giderici", "hazmı kolaylaştırıcı" olarak 4 grup altında toplanabilir. Şişkinlik ve midede aşırı gaz birikmesi durumunda destek tedavide ilk akla gelen karminatif droglardır. "Karminativa", latince karminare fiilinden (temizlemek) türetilmiş bir tıbbi terimdir. Özellikle klasik karminatiflerden söz eden kaynaklarda aynı zamanda "baharat bitkileri" olarak da anılır. Kimyon, rezene ve anason bitkilerinin meyveleri kullanılır.
Kimyon en güçlü beden temizleyici etkiye sahip olandır. Anasonda ise bu etki azdır. Bu söz ettiğim kimyon, rezene ve anasonun mide gazını giderici çay karışımı şöyle yapılır; Öncelikle çay hazırlanırken bitkilerin hafif dövülmüş olması tercih edilir. Birer tutam alarak hafif dövüldükten sonra iyice birbirine karışması sağlanır. Bu yolla barındırdıkları uçucu yağlar da çay suyuna kolaylıkla geçer. 3 bitki karışımından 1 tatlı kaşığı alın cam kaba koyun. ve üzerine sıcak su dökün, kapağını kapatın. 4-5 dk üzeri kapalı bir şekilde demlendikten sonra süzün ve ılık olarak yudum yudum bekletmeden için. Bu bitkisel içecek, demlenerek tüketildiği için bağırsak hareketlilliğini artırır. Mide krampını çözer ve yemek borusundaki basıncı azaltır. Böylece oniki parmak bağırsağında ve kalınbağırsakta da kramp oluşumunun giderilmesi sağlanmış olur. Tedavi esnasında soda içilmemesi önerilir.
Anason burada dikkat edilmesi gereken bir tıbbi bitkidir. Anasonun uygun kullanım ve tedavi dozlarında herhangi bir sağlık riski ya da yan etki görülmemiştir. Fakat uçucu yağının bileşiminde bulunan Anetol nedeniyle nadiren de olsa alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Deride, gastrointestinal bölgede ve solunum geçitlerinde hassasiyet şeklinde kendini gösterir. Bronşial astımı olanlarda nadiren alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu nedenle anasona dikkat!
Anasonu, sadece anasona ve etanole alerjisi olan kişiler değil ayrıca gebeler ve 8 yaş altı çocuklar da kullanmamalı. Bunun yerine çocuklar için güvenli kullanımı olan tatlı rezene öneriyorum. Çünkü rezene'nin başka maddelerle geçimsizliği henüz bir araştırmada ortaya çıkmadı.
Tıbbi nane, kişniş, fesleğen ve paçuli yine gaz ve şişkinlikte yararlanacağımız bitkilerden. Bir başka yöntem olarak da, esansiyel şifalı bitki yağlarını suya damlatıp içebilirsiniz. Bunlar kimyon, rezene, paçuli, nane uçucu yağlarıdır. Hepsinden ikişer damla yarım bardak suya damlatılıp yemeklerden yarım saat ile 45 dk sonra içilir. Bitkiler, doğal çaylar, tonikler, yağlar ve doğadan çözümler. Hepsi de yaşamımızın içinde. Günlük rahatsızlıklarla aslında basit olan bu doğal tedavilerle savaşabiliriz. Annelerden bu konuda çok mesaj alıyorum. Ailelerinin sağlığı için otlar ve doğal sağlık konularına çok meraklılar. Ev ilaçlarını keşfetmeye çok ilgi var. Yeni başlayanlara önerdiğim bitki formülleri basit. Fakat bütünlüklü baktığımızda bitkisel tarifler ve bitki tedavileri erkekler, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar için farklı doğal tedaviler üzerinde inanılmaz derecede kapsamlıdır. O nedenle bu konuda eğitilmiş uzman doktorla birlikte hareket etmelisiniz.
Doğal şifa, doğal beslenme, yaşamsal dengeyi korumak için şifalı bitkilerden yararlanma kişinin yaşam tarzı ile ilgili. Örneğin Vegan olan bir çok insan artık bu yola başvuruyor. Doğadan elde edilen yağlar losyonlar, merhemler ve çaylar elbette etkili ancak onlarla birlikte gelen tıbbi bilgilerin arasında eskimiş olanlar da var. Bu bilgileri güncellemek gerekir. Öte yandan mide şişkinliği ve mide gazının bitkisel çözümünde sizi takip eden doktorunuza danışmadan bu önerilen karışımları kullanmayın.
Bir canlı, doğduğu andan başlayarak kendini korumaya alır. Ve her canlının hem kendi doğasını hem de içinde yaşadığı, soluk aldığı doğaya ait herşeyi korumaya ve sevmeye bir eğilimi vardır. Bu sevgi körelmesin, her zaman diri tutmaya çaba gösterelim.
Paylaş