Vincenzo Candiano Sicilya’nın en tarihi kasabalarından Ragusa Ibla’da Michelin yıldızlı Locanda Don Serafino’nun başında. Sicilya ruhunun inkâr edilemez cömertliğini hazırladığı her lezzette hissettiren şef, İtalyan Mutfağı Haftası kapsamında Swissôtel Büyük Efes’in mutfağındaydı. Süt bazlı bir sosla verdiği pizzicotti’ler, denizkestanesiyle sunduğu spagetti, füme uskumru ve yosun tozuyla tatlanan risotto menünün yıldızları arasındaydı.
#Vincenzo CandianoTabağın ortasında bir parça toro yani ton balığının yağlı göbeği... Etrafında sadece sebzelerle yapılmış yoğun bir sos ve soğan püresi... Bu kadar katmanlı, kompleks lezzetleri böyle sade görünümlü tabaklarda sunabilmek bir meziyet... Sekiz yıl önce çok sevdiğim Sicilya’da tanıştığım şef Ciccio Sultano’yla geçen hafta yeniden bir araya geldim. Ciccio, bu hafta Bodrum Kempinski Barbaros Bay içinde restoran açıyor. Yemeklerde kullanacağı malzemelerse otelin kendi çiftliğinden temin edilecekmiş.
#Sicilya MutfağıKadir Has Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın sonuçları 30 Ocak Çarşamba günü açıklandı. 26 ilde cinsiyet açısından eşit dağılımlı 18 yaş üstü 1000 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma, siyasetten ekonomiye, dış politikadan sosyo-kültürel göstergelere üstünde çok konuşulacak kapsamlı bir veri tabanı sunuyor. Araştırmanın tüm verilerine üniversitenin web sayfası üstünden ulaşmak mümkün. Ben buraya sadece mesleki açıdan ilgimi çeken birkaç tanesini aldım...
#Müge AkgünHerkesin gördüğü ya da mutlaka görmek istediği bir İtalya’sı var. Son zamanlarda İtalya denince benim aklıma en çok Sicilya geliyor. Tarih, doğa, muhteşem lezzetler, Akdeniz, bir de yavaş akan zaman… Sicilya; samimi, sıcak, cana yakın ve güzel insanların yaşadığı Akdeniz’in en büyük adası. Robert de Niro’nun başrolünü oynadığı ‘A Bronx Tale’ filminde Sicilya şu şekilde tanımlanmış; "İtalya'yı biliyorsun, şu çizme şeklindeki ülke. Onun tekmelemek istermiş gibi durduğu küçük bir ada vardır. İşte o Sicilya'dır."
#SicilyaHerkesin gördüğü ya da mutlaka görmek istediği bir İtalya’sı var. Son zamanlarda İtalya denince benim aklıma en çok Sicilya geliyor. Tarih, doğa, muhteşem lezzetler, Akdeniz, bir de yavaş akan zaman… Sicilya; samimi, sıcak, cana yakın ve güzel insanların yaşadığı Akdeniz’in en büyük adası. Robert de Niro’nun başrolünü oynadığı ‘A Bronx Tale’ filminde Sicilya şu şekilde tanımlanmış; "İtalya'yı biliyorsun, şu çizme şeklindeki ülke. Onun tekmelemek istermiş gibi durduğu küçük bir ada vardır. İşte o Sicilya'dır."
#SicilyaÇırağan’daki Four Seasons otelinin başaşçısı Sebastiano Spriveri’nin şu sıralar çok ağır bir misafiri var: Sicilya’dan çocukluk arkadaşı şef Prof. Guiseppe Pappalardo (sağda). İki eski dost kafa kafaya verdi, Aqua Restaurant için Sicilya yemekleriyle özel bir mönü ve brunch tasarladı.
#Sicilya DomatesiEtna Yanardağı’nın eteklerindeki Katanya, Sicilya Adası’nın ikinci büyük kenti. Tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle Akdeniz’in en cazip turizm merkezlerinden. “İtalya’nın en sıcak kenti” olarak da biliniyor, yılın her ayında ziyaretçilerine ılıman bir iklim ve mavi bir Akdeniz manzarası sunuyor.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkusu sahnelere taşınıyor. Edis, Gaye Su Akyol ve Güneş, Maltepe Etkinlik Alanı’nda; Candan Erçetin, Miniatürk Açık Otopark’ta olacak. Ayrıca CRR Konser Salonu’nda 19 Mayıs’a özel ‘Bir Ulus Uyanıyor’ konseri gerçekleşecek.
#AjandaDanilo Zanna’nın açtığı Filo d’Olio restoranlarda derin dondurucu yok. Makarnasından tatlısına her şey günlük yapılıyor ve bu Zanna’nın kırmızı çizgisi. Farklı şehirlerdeki şubelerin menüleri birbirinden tamamen farklı. Çünkü her biri ayrı bir İtalyan şehrini temsil ediyor. Mesela İstanbul’da Roma, İzmir’de Floransa, Bursa’da Sicilya mutfağından örnekler var...
#Ebru ErkePatlıcan mutfakta, tatları kolayca emen ve bir dizi pişirme tekniğine uyum sağlayan boş bir tuval görevi görür. Izgarada pişmiş, közlenmiş, kızartılmış veya haşlanmış olabilir… Her yöntem lezzetinin farklı bir yönünü vurgular. Bu da şeflerin çeşitli tat profilleri denemelerini teşvik eder...
#Patlıcan28 yıldır Oscar mutfağının başında olan ünlü şef Wolfgang Puck, Cengiz Çetindoğan ve Demet Sabancı’nın davetiyle İstanbul Spago’ya özel tadım menüsünü getirdi. Puck ile bir araya geldim. 42 yıldır Spago markasını sürdüren ünlü şef, çok sevdiği Türk mutfağının tanıtılması için “Karadeniz mutfağı ile Güneydoğu mutfağı aynı mı? Kesinlikle farklı... Türkiye’nin mutfağı İtalya gibi bölge bölge, şehir şehir tanıtılmalı” dedi.
#Barbaros TapanHer ziyaretimde beni şaşırtmaya devam ediyor Bodrum. Pandemi dönemiyle yaz-kış nüfusu inanılmaz artmış. Fotoğraflarda gördüğümüz, çocukluğumuzun huzurlu Bodrum’u ve ‘yeni Bodrum’ sanki ikiye ayrılmış gibi. Değişiminin hızına yetişmek imkânsız ama ortağım-yazar Serda Büyükkoyuncu ile bütün yarımadayı Yalıçiftlik’ten başlayarak adım adım gezdik, her zevke ve bütçeye uygun, seçeneği bol bir rehber hazırladık.
#HürriyetHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#BodrumAlman şair, düşünür Goethe “Sicilya’sız bir İtalya insanın ruhunda iz bırakmıyor, burayı görmeden İtalya’yı tam olarak kavrayabilmek mümkün değil” demiş. Olumsuzluklarını bile avantaja çeviren dinamizmiyle adeta insanın kanına işleyen Sicilya, ülkenin hiçbir yerine benzemiyor ama her bölgeden birçok farklı renk barındırıyor.
#SeyahatBodrum, tatilciler kadar lezzet peşinde koşanların da çekim merkezi. Birçok ünlü şefin, şöhretli restoranın yaz adresi olan ilçe, ruhuna uygun olarak Ege lezzetlerinden başlayıp Asya mutfağına uzanan geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Her yıl yenilenen mutfaklardaki son gelişmeleri, sezonun favori mekân ve yemeklerini listenize not edin.
#GastronomiBalmumcu’daki Mövenpick otelinde açılan Da Vittorio’nun başında, Bursa’daki restoranıyla hatırı sayılır bir müdavim kitlesi edinen Vittorio Sindoni var. Şef Vittorio masanıza gelip makarnanıza mantar rendelerken bir yandan da neşeli üslubuyla yemeğinizin özelliklerini anlatıyor.
#Da Vittorioİtalyan polisi 20 yıldır firari olan mafya babası Gioacchino Gammino’yu, Google Haritalar’ın sokak görüntülerinde teşhis ederek yakaladı. İspanya’da tutuklanan Gammino polise, “10 yıldır ailemi bile aramadım. Beni nasıl buldunuz?” diyerek şaşkınlığını dile getirdi.
#MafyaFestivaller, oteller, restoranlar, yat limanı açılışları gibi birbirini takip eden etkinliklerle ekim ayına belki biraz yorucu ama çok hızlı ve hareketli bir giriş yaptık. Zaman zaman bu saptamam nedeniyle eleştirilsem de hep söylediğim gibi sonbahar gerçekten de eyleme geçilen başlangıçlar mevsimi, sanki gerçek hayata dönüş gibi...
#Müge AkgünBirçok yemek kitabında imzası olan, Kelebek yazarlarından Elvan Uysal Bottoni’nin yeni çalışması çıktı: ‘Emma Teyze’nin Kitabı-Yeni Başlayanlar İçin İtalyan Mutfağı’. Roma’da yaşayan yazarla İtalyan mutfağının özünü, bu mutfağın koronavirüsten nasıl etkilendiğini konuştuk.
#Gazetehaberleri