Sepsis haberleri sayfasında Sepsis hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 266 Sepsis haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Gözde Bumin Aydın, Dünya Sepsis Günü'nde, sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, “Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası oluyor ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanıyor” dedi. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın Hürriyet’e şunları söyledi:
#SepsisAvustralya'da yaşayan 23 yaşındaki avukat Caitlin Alsop, akşam yemeği sırasında dilini ısırmış gibi hissetti. Yüzünde kızarıklık çıkan Caitlin, ateş ve boğaz ağrısı şikayetiyle doktora gitti ancak grip denilerek evine geri gönderildi. Durumu ciddileşerek yoğun bakıma alınan Caitlin, yirmilik dişinin enfeksiyon kapması nedeniyle 9 gün komada kaldı
#AvustralyaGencecik, sağlıklı bir profesyonel dansçıydı. Grip sandığı semptomları nedeniyle 48 saat içinde kendini yoğun bakımda buldu. Aradan bir yıldan fazla zaman geçmiş olmasına karşın eski hayatına halen dönemediğini belirten Taz, yaşadıklarını anlattı...
#SepsisBacağındaki ve kasığındaki batık kılları almaya çalışırken ölümcül bir enfeksiyona yakalanan ve günlerce komada kalan adamın yaşam mücadelesi kız kardeşi tarafından sosyal medya platformu TikTok'ta paylaşıldı.
#Sepsisİngiltere'de yaşayan 13 yaşındaki Lauren Menzies, grip belirtileri göstermeye başladıktan 12 saat sonra kendini bir hastanenin yoğun bakım servisinde buldu. Talihsiz kız 6 gün sonra yaşamını kaybederken, acılı ailesi İngiltere'de 'gizli katil' olarak bilinen hastalığa karşı farkındalık kampanyası başlattı.
#Sepsisİngiltere'de yaşayan 20 yaşındaki amatör futbolcu grip nedeni ile hastaneye kaldırıldıktan sonra iki bacağını birden kaybetti. Ailesi gencin yeniden yürüyebilmesi ve protez masraflarının karşılanabilmesi için bir kampanya başlattı.
#GripCankurtaranlık yaptığı sırada geçirdiği ve önemsemediği küçük bir kaza yüzünden hayatı mahvolan kadının hikâyesi duyanların yüreğini burktu. İşte bir başkasının hayatını kurtarmaya çalışırken kendi hayatı kararan Jade Harle’nin hikâyesi…
#SepsisSepsis hastalığı merak edilen konulardan biri oldu. Septik şok adıyla da bilinen sepsis, enfeksiyona karşı vücudun verdiği cevabın organlara zarar vermesiyle ortaya çıkar. Peki, sepsis nedir, belirtileri nelerdir? İşte hastalığa dair bilgiler
#SepsisSeptik şok ya da diğer adıyla sepsis, Vücutta bir enfeksiyona neden olan bakterilerin kana karışması ile vücuttaki bağışıklık sisteminin bu bakterilere karşı büyük bir savunma tepkisi göstermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Dünya çapında çok yaygın bir hastalık olmasına rağmen, çok fazla bilinmez. Septik şok nedir, nasıl anlaşılır sorularını gelin birlikte yanıtlayalım.
#SepsisVücudun enfeksiyon ile mücadelesinde önemli rol alan bağışıklık sistemi, vücudun kendi doku ve organlarında hasara sebebiyet verince sepsis ortaya çıkar. Yaşanan bu durumun ardından organ yetmezliklerine ve sonucunda hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.
#SepsisTürk Yoğun Bakım Derneği 13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle, hızla artan sepsis oranlarına dikkat çekmek için; Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği ile ortak bir deklarasyona imza attı.
#Türk Yoğun Bakım DerneğiGaller’de yaşayan 3 çocuk babası Chris Garlick, grip olduğu düşüncesiyle hastaneye gitti ancak 46 yaşındaki adamın durumunun çok daha ciddi olduğu ortaya çıktı. Doktorlar, Garlick’de vücudun bağışıklık sisteminin kendi organlarına saldırmasına yol açan septisemi (kan zehirlenmesi) tespit etti.
#GripAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansSincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölüm Sorumlusu Doç. Dr. Gözde Bumin Aydın, Dünya Sepsis Günü'nde, sepsis vakalarının yüzde 40’ını 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu belirterek, “Her yıl 47-50 milyon sepsis vakası oluyor ve bu vakaların 11 milyona yakını ölümle sonuçlanıyor” dedi. Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın Hürriyet’e şunları söyledi:
#SepsisAvustralya'da yaşayan 23 yaşındaki avukat Caitlin Alsop, akşam yemeği sırasında dilini ısırmış gibi hissetti. Yüzünde kızarıklık çıkan Caitlin, ateş ve boğaz ağrısı şikayetiyle doktora gitti ancak grip denilerek evine geri gönderildi. Durumu ciddileşerek yoğun bakıma alınan Caitlin, yirmilik dişinin enfeksiyon kapması nedeniyle 9 gün komada kaldı
#AvustralyaAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekYarım milyondan fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, doğum sırasında epidural uygulanan annelerin potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yakalanma riski yüzde 35 daha düşük. İşte şaşırtıcı detaylar…
#EpiduralABD'nin efsanevi Amboy kasabası, Kaliforniya'nın mistik Mojave Çölü'nde, tarihi Route 66'nın eşsiz rotasında yer alıyor. Bir zamanlar bu ünlü rotayı takip edenler için bir vaha gibi olan kasaba, zamanla nüfusun azalması ve ticaretin durgunlaşmasıyla adeta bir hayalet kasabaya dönüştü. Ancak kasabanın kaderi, geçen yıl yaşanan bir trajedinin ardından beklenmedik bir dönüşümle karşı karşıya kaldı. Kasabanın son sahibi geçen yıl hayatını kaybedince bölge miras olarak oğlu 31 yaşındaki Kyle Okura’ya kaldı. Okura, Amboy'u yeniden canlandırmak için çaba sarf ediyor ve kasabayı ünlülerin ve turistlerin akın ettiği bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. İşte Kyle Okura ve Amboy kasabasının sıra dışı hikâyesi…
#RotaYarım milyondan fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, doğum sırasında epidural uygulanan annelerin potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yakalanma riski yüzde 35 daha düşük. İşte şaşırtıcı detaylar…
#EpiduralABD'nin New Jersey eyaletinde yaşayan 31 yaşındaki Christopher Gregor, oğlu Corey Micciolo'yu öldürdüğü iddiasıyla hakim karşısına çıktı. Olayın detayları ve güvenlik kamerası görüntüleri ise izleyenlerin kanını dondurdu.
#AbdGencecik, sağlıklı bir profesyonel dansçıydı. Grip sandığı semptomları nedeniyle 48 saat içinde kendini yoğun bakımda buldu. Aradan bir yıldan fazla zaman geçmiş olmasına karşın eski hayatına halen dönemediğini belirten Taz, yaşadıklarını anlattı...
#SepsisBacağındaki ve kasığındaki batık kılları almaya çalışırken ölümcül bir enfeksiyona yakalanan ve günlerce komada kalan adamın yaşam mücadelesi kız kardeşi tarafından sosyal medya platformu TikTok'ta paylaşıldı.
#Sepsis12 yıldır hareket etmeden yattığı bir kanepede ölü bulunan 36 yaşındaki kadının anne babası 20'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Olayın kan donduran detayları ABD gündemine otururken, adli tıp doktoru daha önce hiç böyle bir vaka görmediğini ve davanın kendinde 2 yıl süren bir travmaya neden olduğunu söyledi.
#AbdUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıAğız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlıkİngiltere Rhys Williams adında kelebek hastalığından mustarip bu genci konuşuyor. Hastalığı yüzünden vücudunun tamamına yakını yaralarla kaplı olan bu genç için umutlar tükenmiş durumda. Doktorlar gencin birkaç günlük ömrü kaldığını söylerken Williams'ın ise durumu kritik.
#Kelebek Cilt HastalığıKan testlerinde Granülasitler şeklinde sıklıkla karşılaşılan bir terim olan Gran, tıbbi olarak ifadesinden dolayı çok az biliniyor. Gran nedir, Gran kan değeri kaç olmalıdır, düşüklük ve yükseklik nedenleri nelerdir, düşük ya da yüksek olduğunda nasıl belirtiler gösterir sorularının cevaplarını sizler için derledik.
#Gran NedirÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriPCT değeri, kandaki prokalsitonin miktarıdır. Halk arasında 'Kan Zehirlenmesi' durumu olarak bilinir. PCT (Prokalsitonin) nedir, PCT değeri kaç olmalıdır, PCT düşüklüğü ve yüksekliği nedenleri ile belirtiler nelerdir sorularının cevaplarını sizin için derledik.
#Pct (Prokalsitonin) NedirACTH (adrenokortikotropik hormon) Vücutta oldukça önemli işlevleri olan hormonların en önemlilerindendir. Hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Biyolojik stres açısından çok önemli olan bu hormonların yeterince salgılandığını öğrenmek için ACTH testi yaptırabilirsiniz. İşte ACTH testi ile ilgili tüm detaylar…
#ACTHBebekleri daha uzun süre emzirmenin sınavlarda başarı oranını artırabileceğini biliyor musunuz? İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, anne sütü ile çocukların akademik hayatı arasındaki ilişkiye dair önemli sonuçlar ortaya koydu. Bu araştırmayı konuştuğumuz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın ise anne sütünün katkılarının zekâ gelişimiyle sınırlı olmadığını belirtti ve ekledi: “İshal, kansızlık, astım, çocuk diyabeti ve daha fazlasından koruyor, ruhsal gelişime dahi katkı sağlıyor!”
#Anne SütüMegan ve Jean... Bir yandan beyin tümörüyle savaşırken bir yandan hasta çocukları mutlu etmek için ter döken genç bir kadın ve annesi… Ya da iki acımasız dolandırıcı… Belki de tıp literatürünün en açıklanamaz bozukluklarından birinin yol açtığı dramatik bir yaşam… Hangisi olduğuna aşağıdaki haberi okuduktan sonra siz karar verin…
#İngiltereİngiltere'de yaşayan 13 yaşındaki Lauren Menzies, grip belirtileri göstermeye başladıktan 12 saat sonra kendini bir hastanenin yoğun bakım servisinde buldu. Talihsiz kız 6 gün sonra yaşamını kaybederken, acılı ailesi İngiltere'de 'gizli katil' olarak bilinen hastalığa karşı farkındalık kampanyası başlattı.
#SepsisİNSAN vücudundaki sistem ve organları bilmek her zaman bir ihtiyaç. Vücudumuzun dengesini sağlamakta olan üriner sistem de bunlardan biri. İnsanlar, üriner sistem organları nedir sorusunu sıklıkla araştırıyor. Diğer adıyla boşaltım sistemi olarak da bilinen üriner sistem, idrarın evrelerini kavramak için bilinmesi gereken konuların başında geliyor.
#1