Semih Gümüş haberleri sayfasında Semih Gümüş hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 798 Semih Gümüş haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ülkemizde Edebiyat denince akla gelen en önemli isimlerden birini, büyük bir heyecanla sayfalarımıza taşıyoruz: Semih Gümüş. Yıllardır en ücra köşelerinden, en yüksek tepelerine kadar tüm edebiyat coğrafyasını dolaşmış, eleştirileriyle yol gösterici olduktan sonra kendi romanını da yayımlayarak bambaşka bir açıdan edebiyata katkı sunmuş Semih Gümüş, Dünya Kitap Günü’nü de içini alan bu haftada gururla, Hürriyet Kampüs sayfalarında.
#Semih GümüşYazılan romanların ve öykülerin kullandığımız dille değil de doğuştan gelen kanla yazıldığını savunan yazarların bile bulunduğu yerde kime, nasıl laf anlatılır bilmiyorum. Bugüne dek birilerine laf anlatmak gibi bir çabam olmadı ama, uzaktan bakınca da durum iyi değil, hatta epeyce kötü.
#KitapsanatBaşkalarıyla ortak konuşma konumuzun öncelikle Anglosakson edebiyatı oluşu yazar ve kitap seçimlerimizi etkiliyor belki ama daha önemli olan, İngiliz ve Amerikan edebiyatından çıkmış kitapların ve yazarların uluslararası dolaşımda daha çok görünür oluşu.
#Kitap SanatYazar, okur, eleştirmen, yayıncı... Yaptığı her işte iddialı olan Semih Gümüş, ‘Belki Sonra Başka Şeyler de Konuşuruz’un ardından aşk acısıyla kendini bir odaya kapatan bir adamın başından geçenleri anlattığı ikinci romanı ‘Yalnızlık Kime Benzer’i yayımladı. Ne yaşanabilir ki bir odada? Cevapları edebiyatın dev isimlerin birer kahraman olarak girip çıktığı bir yalnızlık labirentinde...
#Kitap Sanat'Gençler kitap okumuyor' eleştirisi çok yaygın. Ama bazı gençler de kitap kurdu olmasına rağmen, hangi yaşlarda hangi kitapları okumaları gerektiğini bir rehber olmadan kestiremiyorlar. Ebeveynler de lise çağındaki 15-19 yaş arasındaki çocuklarına her zaman doğru kılavuzluk yapamıyor. Biz de üç yazara sorduk: Gençler ne okumalı? İşte, dünya klasiklerinden Türk edebiyatının şaheserlerine, öyküden romana, şiire uzanan; yetişkinlerin de nasiplenseler pişman olmayacakları o liste...
#Ahmet ÜmitEDEBİYAT dünyasının son gündemi sonuçlanan bir intihal davası. Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi gazeteci yazar Mine Kırıkkanat’ın 2021 yılında açtığı intihal davasını karara bağladı ve yazar Elif Şafak’ın ‘Bit Palas’ romanında Kırıkkanat’ın ‘Sinek Sarayı’ romanından intihal yaptığına hükmetti.
#Elif ŞafakEditörlüğünü Semih Gümüş’ün yaptığı, 2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödüllü Köprü Kitaplar koleksiyonu, çağdaş şiirimizin en önemli şairlerinden Haydar Ergülen’in çocukluk ve gençlik anılarından derleyerek kaleme aldığı ‘Şu Benim Mavi Babam’la devam ediyor. Engülen, “Bir babalar bir de hevesler eskimez” diyerek başlıyor anlatmaya, “Orta İki’den Terk”, Eskişehir Sanayi Çarşısı’ndan kaportacı Kel Hasan Usta’yı. Bir diğer deyişle o mavi babasını.
#Haydar ErgülenBanu Yıldıran Genç çok okuyan, okuduklarından bazılarının altını çizen ve bunları da paylaşmaktan sevinç duyan bir okuryazar. ‘Geri Döndüğüm Yerler’de iyi edebiyatın peşine düşmüş, unuttuklarımızı hatırlatmış, görmediklerimizi göstermiş ki, insan hemen kendine o kitaplardan kitap beğenmek istiyor!
#Banu Yıldıran GençBanu Yıldıran Genç çok okuyan, okuduklarından bazılarının altını çizen ve bunları da paylaşmaktan sevinç duyan bir okuryazar. ‘Geri Döndüğüm Yerler’de iyi edebiyatın peşine düşmüş, unuttuklarımızı hatırlatmış, görmediklerimizi göstermiş ki, insan hemen kendine o kitaplardan kitap beğenmek istiyor!
#Geri Döndüğüm Yerler‘Edebiyat Tarihimizden Anılar, Tanıklıklar’ okumak isteyenler için yeni bir kitap çıktı: ‘Anekdotlar’ (Kolektif Kitap). Gazeteci-yazar Mustafa Alp Dağıstanlı’dan. Önsözde kitaptaki anekdotları 150 kitaptan derlediğini ve 115 edebiyatçıdan 608 anekdota yer verdiğini belirtiyor. Dağıstanlı’nın ‘Anekdotlar’ında daha önce okumadığım anılarla karşılaştım, Oğuz Atay’la ilgiliydi çoğu. Refik Erduran’ın Amerika’da Nabokov’un derslerine katıldığını ve birkaç kez de onunla uzun uzun yürüdüğünü okudum.
#Edebiyat Tarihimizden Anılar TanıklıklarEdebiyat eleştirmenliğinde 60 yılı geride bırakan Doğan Hızlan hakkındaki yazı, karikatür ve üç söyleşiyi bir araya getiren ‘Edebi İlişkiler’, Hızlan’ın kişiliğinin pek çok yönünü yakalamayı başarıyor. Hızlan’ın zengin meraklarının kapılarını aralayan kitabın üzerine inşa edildiği temel, ‘duygu’. Tam da bu nedenle diğer ‘armağan kitap’lardan ayrılıyor.
#Doğan HızlanKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapBir şezlonga kurulun, güneş kreminizi sürün, buz gibi içeceğinizi alın ve başlayın sayfaları çevirmeye... Dalgaların sesi eşliğinde başka âlemlere vardınız bile, değil mi? Yazın sahilde kitap okumak bir başkadır... Bu keyfe keyif katacak kitapları jürimize sorduk.
#GazetehaberleriDeğer kelimesinden türetilmiş olan değerlendirmek sözcüğü, bir şeyi tahlil etmek, neden sonuç ilişkisine göre inceleyip yargıda bulunmak ve analiz etmek anlamına gelir. Roman ve öykü gibi kurgusal eserleri okurlara tanıtmak ve eleştirmek için yazılan metinlere değerlendirme yazısı denir. Bu tür yazılar, deneme, makale, söyleşi gibi eserler için de kaleme alınabilir. Değerlendirme nedir? Değerlendirme yazısı nasıl yazılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yaşar Kemal, onun ölümünden sonra “Türk edebiyatının en büyük eleştirmeniydi” demişti. Roman ondan sorulurdu. Eleştirmenliğin nankör bir iş olduğunu söyleyen Fethi Naci, Marksist eleştiri anlayışının edebiyatımızdaki en önemli ismiydi. Yayıncılık da yapan Fethi Naci’nin kurduğu Gerçek Yayınları’nda başlattığı ‘100 Soruda?’ dizisi önemli bir boşluğu doldurmuştu.
#Fethi Naci‘Sonra Hayat’, Onur Çalı’nın benzersiz öykücülüğünden de el almış bir denemeler toplamı. Salâh Birsel’den İlhan Durusel’e, George Orwell’dan Oktay Cevdet’e dek yazarlar, kitaplar üstüne, hem onlarla söyleşir hem hayata göz kırpar hem de okura armağanlar yollar gibi rahat, canım arkadaşım Enver Ercan’ın ‘eviçi Türkçesi’ dediği Türkçeyle yazılmış gibi tatlı mı tatlı denemeler.
#Onur ÇalıMilas Belediyesi, hemşehrisi dünyaca ünlü karikatürist Turhan Selçuk anısına kitap yayımladı. Araştırmacı-yazar Halim Şafak Şanlıdağ tarafından hazırlanan “Turhan Selçuk’un Sanatı” adlı eser, 18-19 Aralık’taki sempozyumda tanıtılacak. Etkinlikte usta çizerin sanatı da ayrıntılarıyla ele alınacak.
#İzmir