Maraş denilince akla hemen sakız gibi uzayan lezzetli dövme dondurma gelir. Ama şehrin mutfak zenginliği sadece dondurmadan ibaret değil. Tarhanasından kırmızıbiberine, her evde pişen eli böğründe ve keçi sütünden bembeyaz tereyağına kadar birçok lezzeti bünyesinde barındırıyor. Tek eksiği Gaziantep’in gölgesinde kalması ve yeterince tanıtılamaması.
#KahramanmaraşEdirne’de bir börekçi tarafından Bingöl usulü olarak yapılan ve halk arasında ‘Kürt’ böreği olarak da bilinen pudra şekerli sade börek, vatandaşların ilgisini çekiyor. İlk kez deneyen vatandaşlar, "Şekerli börek mi olur?" diye şaşırsalar da yedikten sonra bir tabak daha istiyor.
#EdirneDünyanın en ünlü şeflerinin hayatlarını konu alan Netflix belgeseli ‘Chef’s Table’ın cuma yayına giren yeni sezonunda ilk kez Türkiye’den bir şef var: Musa Dağdeviren. Belgeselin ona ayrılan bölümünde aşçılık tarihçisi Özge Samancı, Dağdeviren’i şöyle tanımlıyor: “Sadece bir şef değil, aynı zamanda bir yemek antropoloğu; restoranı Çiya da bir yemek müzesi.” Vogue yemek editörü Cemre Narin ise, “Onun lokantasına gittiğinizde Türkiye’nin bütün köylerini ve kentlerini aynı anda ziyaret etmiş gibi olursunuz” diyor. Musa Şef’le, belgesele konu olan hayatını ve bu coğrafyaya ait, onun ‘bizli’ dediği yemeklerimizi konuşmak üzere buluştuk.
#NetflixYazarlarımızın gündeminde okula giden çocuklarının beslenmesi var. Gizem ve Gülay kızlarının sağlıklı gelişimi için nelere dikkat ettiklerini paylaşırken beslenme uzmanı ve diyetisyen İrem Aksoy’a da beslenme çantası hazırlamanın altın kurallarını sordular.
#Gülay Barbaros AltanKahramanmaraş, ana yemek ve tatlıları ile dikkat çeken en zengin mutfak kültürü özelliği taşıyan illerimizden arasında yer alır. Mutfak kültürü ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Kahramanmaraş, insanlarla yaşamış olan bir yemek zenginliğine sahiptir. Kahramanmaraş’a seyahat eden kişiler, Kahramanmaraş mutfağındaki lezzetleri denemelidir. Kahramanmaraş'ta ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar,
#Kahramanmaraş YemekleriYaz dönemine girilen bugünlerde artan vücut sıcaklığı nedeniyle beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar değişkenlik gösterirken, beslenme düzeni de değişebiliyor. Bu nedenle yaz sıcaklarında çocuğun sağlığının korunması için tercih edilecek gıdalar, öğün sayıları, sıvı tüketim miktarı ve tüketilecek sıvılar yönünden dikkatli olmak gerekiyor. Peki yazın çocuklar nasıl beslenmeli?
#BeslenmeMalum, bayram ikramlarının başrolünde tatlılar var. Tatlı kültürümüz dünyada söz sahibi olacak kadar geniş bir yelpazeye sahip; meyveliler, hamurlular, helvalar, lokumlar, macunlar, şekerlemeler... Seçenekler bu kadar çok olunca tatlıcılarımıza da ayrı parantez açmak gerek. Gelin, bugün iki ayrı hikâyeyle damaklarımızı daha da tatlandıralım...
#KazandibiRamazanda hazımsızlık, şişkinlik ve kan şekeri dengesizliği gibi sorunları yaşamamak için iftarda yediklerimizi sınırlandıralım. İftariyelikleri kaldıralım mesela... Masamızda da sadece çorba, salata, yoğurt, et veya zeytinyağlı sebze yemeği, son olarak 1 çeşit tahıl grubu olsun. Pilav, makarna, bulgur ve börek gibi tahıl grubu yiyecekleri az yapmaya özen gösterelim, hatta mümkünse yapmayalım. Pide ve tatlıyı haftada 2 günle sınırlandıralım.
#İftarTava ciğeri ve badem ezmesinden daha öte lezzetler peşindeyim. Bir kadın kooperatifinin kurucu başkanı Ayşe Saz’a ulaşıyorum. Kısa sürede öyle bir sofra kuruyor ki! Siz de 9/8’lik şarkılar ve bol muhabbet eşliğinde bir Edirne yolculuğuna çıkarsanız ciğerden öte, bu yöresel tatları da denemenizi öneririm.
#GastronomiSosyal medyada ‘Hipokrat Reçetesi’ adlı hesabıyla tanıdığımız kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya sağlıklı yaşam için yasaklara değil, dengeye ihtiyaç var diyor: “Makarna da yiyebilirsiniz, kebap da… Önemli olan dengeleyebilmek.”
#Doç. Dr. Özlem BozkayaÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaGeçen hafta ekipçe İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki en güzel semtleri adım adım gezdik, nerede ne yapılması gerektiğini yazdık. Bu hafta hedefimizde Anadolu Yakası var. Önce bir vapur turu yapıp Boğaz’ın iki yakasındaki ‘en havalı’ semtlere uğradık, sonra da Bağdat Caddesi’nden Kalamış’a, Moda’ya baharın tadını çıkarabileceğimiz en güzel yerleri ve buralardaki önemli noktaları anlattık. Haftaya Adalar, Beykoz, Anadolukavağı ve Rumelikavağı’ndayız; İstanbul’dan çıkmadan kendinizi tatilde hissedebileceğiniz yerleri sıralayacağız.
#ModaBir ramazan ayını daha geride bıraktık ve yarın bayram... Ramazan ayı boyunca oruç tutan birçok kişi, bayramın gelmesiyle birlikte özenle hazırlanmış bayram sofralarında daha çok yemek yeme eylemine girecek. Ve oruç süresince yavaşlayan metabolizma hızınız, bayramda tüketilen gıdalarla alınan enerjiye ayak uyduramayacak bir hale gelecek. “Ne var ki bunda” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak bu durum, bedenimizin birkaç gün içinde kilo alarak tartıda size güzel sürprizler hazırlamasına ve mide problemleriyle karşı karşıya kalmanıza neden olabilir. Bayram günlerinizi daha keyifli, enerjik ve mutlu geçirmek istiyorsanız, vereceğim beslenme ipuçlarına göz gezdirmenizi öneririm.
#Buğra BuyrukçuBulmaca çözenler bilir, en popüler kelimelerden biridir ‘iri taneli bir tür bezelye’, araka... Bugünlerde pazarlarda bollaştı; kimi yerlerde ‘yaprak bezelye’ de denen, mevsimi kısacık ‘sultani’ninse son günleri... Bu güzel sebzenin farklı çeşitleriyle en leziz yemekleri yapmanın de tam zamanı..
#BezelyeRamazanda doğru besinleri, doğru miktarlarda yiyerek oruç tutmayı başarırsanız hem ibadetinizi yapmış hem de vücudunuza sıhhat kazandırmış olursunuz. Sağlıklı oruç tutmayla doğru beslenmenin ipuçlarını beslenme ve diyet uzmanı Elif Nida Zafer ve Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattılar…
#Ramazanda Doğru Beslenme