Paylaş
Bütün ailenin bir araya geldiği iftar sofralarını çocukluğumdan beri hep çok sevmişimdir. Hem gelenek göreneklerimizi yaşattığımız için hem de hasret kaldığım ramazan pidesine kavuştuğum için... Geçen hafta sahur beslenmesini yazmıştım, bu hafta iftarı konuşalım istiyorum. Neler olur sofranızda? Her akşam masaya pilav, börek ve tatlı getirenlerden misiniz yoksa?
Sebze çorbası sizi tok tutacaktır.
Ramazanda uzun saatler aç kalıyoruz. Bu açlığın ardından ağır yiyecekler yemek hazımsızlık, şişkinlik, halsizlik ve kan şekeri dengesizliği gibi sorunlara yol açabilir. Halbuki orucun sağlığımız için faydalı olduğunu gösteren birçok araştırma var. Bu demek oluyor ki beslenme şeklimize dikkat ettiğimiz takdirde sağlıklı ve vücudumuzu dinlendiren bir ibadet şekli bu... O zaman haydi iftarda sadeleşmeye gidelim. İftariyelik tabakları soframızdan kaldıralım. 5 çeşitten fazla yiyeceği masamıza koymayalım. Çorba, salata, yoğurt, 1 çeşit et yemeği (veya zeytinyağlı sebze yemeği) ve son olarak 1 çeşit tahıl grubu olsun. Pilav, makarna ve börek gibi tahıl grubundan sayılan yiyecekleri az miktarda yapmaya, hatta mümkünse yapmamaya özen gösterelim. Yaparsak da soframızda başka tahıl ürünü bulundurmayalım. Haftada 2’den fazla pide ve tatlı tüketmeyelim. Tatlı tercihimizi güllaç gibi sütlü tatlılardan yana yapalım.
Şişkinlik hissetmemek için çok tuzlu, gazlı ve şekerli besinler tüketmekten de kaçınalım. İftar sonrasında siyah çay veya kahve yerine rezene, ıhlamur, papatya, yeşil çay gibi bitki çayları sıvı kaybını önlemek ve midemizi rahatlatmak için iyi birer seçenek. Ayrıca bol su içelim... Benim tavsiyem orucu 2 bardak suyla açmak... İftardan sonra 2, yatana kadar geçen sürede 2, yatmadan hemen önce 2 ve son olarak sahurda yine 2 bardak daha su içmek...
Ramazanda hareket etmeyi de ihmal etmeyelim tabii. İftardan sonra 30-40 dakikalık bir yürüyüş yapabiliriz.
Önerilerimi söyledim; bir çorba, bir ana yemek, bir de tatlı tarifi de vereceğim. Bol sebzeli bir çorba oldukça doyurucu olacaktır. 1 soğanı yemeklik doğrayıp 1 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyelim. 1 havucu soyup rendeleyelim, tencereye katıp havuçlar suyunu salıp çekene kadar pişirelim. 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası ekleyip karıştıralım, 4 su bardağı sıcak su ilave edelim. Su kaynayınca ince ince doğradığımız 300 gram beyaz lahanayı ve elimizle iri iri parçaladığımız yine 300 gram bebek ıspanakları ekleyelim. Lahanalar yumuşayınca çorbamız hazır. İster taneli şekilde ister blender’dan geçirerek içebilirsiniz.
Muzlu yoğurt, hafif bir tatlı alternatifi.
Bu çorbanın yanına ıspanaklı tavuk yemeği hazırlayabilirsiniz. Malzemeler, yarım kilo kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti, 1 kilo bebek ıspanak, 2 büyük soğan, 1 çay bardağı süt, 5-6 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1’er tatlı kaşığı karabiber, kırmızı biber ve köri... Soğanları yemeklik doğrayın, yarısını 1 yemek kaşığı suyla birlikte bir tencereye alın. Soğanlar şeffaflaşınca elinizle parçaladığınız bebek ıspanakları ve sütü ilave edin, yüksek ateşte ıspanaklar suyunu salıp çekene kadar pişirin. 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve karabiberi ilave edip ocaktan alın.
Geri kalan 1 yemek kaşığı zeytinyağını bir başka tencereye alın. Tavuk etini, kalan soğanları ve ezdiğiniz sarımsakları ilave edip sotelemeye başlayın. Kırmızı biber ve köriyi ekleyip pişirin. Tabağa önce ıspanağı yayın, onun üzerine de tavukları yerleştirip servis edin.
Hafif tatlarla devam... Muzlu yoğurt tatlısına ne dersiniz? 1 muz, 1 su bardağı yoğurt ve 1 yemek kaşığı balı blender’da çekip sunum tabağına alın, kıvamı puding gibi olacak. Üzerine dilimlenmiş muz koyup sunabilirsiniz. Varsa çekilmiş ceviz içiyle de süsleyebilirsiniz elbette. Afiyet olsun.
Beslenme şeklimize dikkat ettiğimiz takdirde sağlıklı ve vücudumuzu dinlendiren bir ibadettir oruç.
Paylaş