Şehzade Camii diğer bir ismiyle Şehzade Mehmet Camisidir bu cami, Mimar Sinan tarafından İstanbul’da yapılmıştır. Bu cami, Şehzade Mehmet’in 22 yaşında vefat etmesi üzerine inşa edilmiştir. 5 yılda yapılan bu cami İstanbul’un en önemli eserleri arasındadır. İşte, tüm detaylar.
#Şehzade Cami‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariValide Sultanlar Yazma Eserler Sergisi'nin açılışı Rami Kütüphanesi’nde yapıldı. Emine Erdoğan, "Yaşadıkları dönemde tarihin öznesi durumundaki 22 valide sultanın her biri, aradan geçen asırlara rağmen, vakıflarıyla halka hizmet etmeyi sürdürüyorlar. Bizim anlayışımızda ilim, altından daha kıymetli, kılıçtan daha keskindir." dedi.
#Valide Sultanlar Yazma Eserler SergisiValide Sultanlar Yazma Eserler Sergisi'nin açılışı Rami Kütüphanesi’nde yapıldı. Emine Erdoğan, "Yaşadıkları dönemde tarihin öznesi durumundaki 22 valide sultanın her biri, aradan geçen asırlara rağmen, vakıflarıyla halka hizmet etmeyi sürdürüyorlar. Bizim anlayışımızda ilim, altından daha kıymetli, kılıçtan daha keskindir." dedi.
#Emine ErdoğanBu hafta sizleri her saat yoğunluk yaşanan, korunmuş eski kale bölgesi, her yerinden denize girebileceğiniz plajları ile dünyanın her yerinden turisti kendine çeken Rodos Adası’na götürüyoruz. Osmanlı dönemi izlerini de taşıyan adada, adeta film platosunu andıran eski şehir bölgesindeki sokaklarda iki gün gezseniz sıkılmazsınız.
#Uğur ÇelikkolKastamonu’nun ismi birkaç şekilde bulunduğu anlatılır. Kimi Kaşkaların Gastumanna’dan, kimi de “Kastın neydi Moni?” hikâyesinden geldiğini söyler. Ancak şu var ki; tarihiyle, Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni gerçekleştirdiği Kastamonu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
#BursaLevent Cami Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk’ün önceki gün gönderdiği davette şöyle diyor: “Sayın gönüllümüz, İstanbul Beşiktaş Levent semtinde yaptırdığımız Barbaros Hayrettin Paşa Camimizi 12 Mayıs 2023 Cuma vaktinde ibadete arz edeceğiz. Sizlerin de aramızda olmanız bizleri mesrur edecektir. Muhabbetlerimizle.”
#Levent CamiBaşlıksızİstanbul’un tepeleri sayılırken en son onun adı akla gelir. Cerrahpaşa’nın, şehrin yıldızlarından biri olmak için çok sebebi var ama hak ettiği ilgiyi pek görmüyor. “Cerrahpaşa’ya neden gidilir” sorusunun yanıtını semti keşfettikten sonra siz verin ama bana kalırsa cevap net: Her adımda kendinizi tarihin farklı bir sayfasının içinde bulacağınız sürprizlerle karşılaşmak için…
#HürriyetBayram geldi ve uzun bir tatil var önümüzde. Kimimiz çoktan denize güneşe kavuştuk programlarımızı yapıp kimimiz bayram ziyaretleriyle geçirecek kalan zamanı da. Bir de İstanbul’un tadını çıkarmak için bu boş günleri bekleyenler var, işte bu yazı onlar için. Size keşif yolculuğunuzda yol gösterecek bazı ipuçları vereceğim. Olur da bu satırlar size ilham verirse, rotanıza uygun bir İstanbul kitabımı alın yanınıza ve keyfine varın.
#HürriyetHüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî’de ise Nûh’tur. Edirne’de doğan Hüsrev-i Rum'un ailesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yoksul bir aileye mensup olduğu yahut çocukken Edirneli yaşlı bir hanım tarafından köle olarak alınıp sonra evlat edinildiği, terbiye ve eğitimine Sâ'ilî adlı bir şairin de katkı sağladığı bilinmektedir.
#Hüsrevi RumII. Osman’ın, eski kurumların yerine alternatif yenilerini kurmadan işe girişmesi ve sesini yükseltmesi bir sabah isyan kalabalığının karşısına çıkmasına sebep oldu. Padişahı bin bir hakaret ve edepsizce taciz ile tahtından indirip Yedikule zindanlarına kapatıp katlettiler.
#II. OsmanYedi tepeli şehrin ikinci tepesi Çemberlitaş... Suriçi dendiğinde akla düşen ilk yerlerden biri semtle aynı adı taşıyan anıt. Bugün İstanbul diye bir yer varsa; yanından çokça turistin geçtiği bu alan, şehrin var edeni. Bu semti gezerken mola durakları Bizans’tan Osmanlı’ya, oradan Cumhuriyet’e uzanıyor...
#HürriyetGünübirlik gezilecek, öylesine göz gezdirilecek bir şehir değil Bursa. Görülmesi gereken, şiirlere romanlara konu olmuş ne çok yer var... Ama bu kez biz herkesin yolunu düşürmediği yerleri adımlayalım. Bildiğimiz ‘Bursa’da gezilecek yerler’ listelerinin dışındaki yerleri de gezelim birlikte.
#SeyahatGeçtğimiz hafta sonu Kütahya’ya gittim. Çinilerle süslü tarihi kentten ne kalmış, ne durumda görme fırsatım oldu. Tarihi evleri ve çarşısı, sıra sıra çini ve seramik dükkanları, Germiyan Beyliğinin Osmanlı’ya çeyiz olarak verdiği şehir olan Kütahya’ya bir cumartesi günü çarşı bölgesi açıkken gitmenizi öneriyorum.
#BursaBayram dolayısıyla başlayan tatilde kent merkezinde farklı noktaları gezebilirsiniz. Devasa yeşil alanda 136 tür hayvanın yaşadığı hayvanat bahçesi ve Soğanlı Botanik Parkı’nın yanı sıra bayramın ikinci gününden itibaren faaliyete geçecek müzeleri ziyaret edip, tarihe yolculuk yapabilirsiniz.
#Bursaİmparatorluğun simge yapıları, ünlü mimarların eserleri birer anıt gibi ayakta duruyor. Osmanlı’nın en büyük mimarı Koca Sinan ve 19’uncu yüzyıla damga vuran Balyan ailesinin yeri ayrı. Bu hafta, ustaların ustası Mimar Sinan’ın Edirne’deki izlerini ve Balyanlar için şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitabı anlatacağım sizlere.
#YazarManisa'nın Gölmarmara ilçesinde, Osmanlı Padişahı 3'üncü Mehmet'in sütannesi Halime Hatun adına yaptırdığı 418 yıllık külliyedeki imarethane, han ve çeşme bakımsızlık nedeniyle harabeye döndü. Vatandaşlar, Osmanlı mirası yapının restore edilip, turizme kazandırılmasını istiyor.
#ManisaOrdu komutanlığı, devlet adamlığı ve adaleti ile hem Doğulu hem de Batılı tarihçilerin eserlerinde kendisinden övgüyle söz ettiği Selahaddin Eyyubi, Hicaz bölgesine verdiği önem dolayısıyla "Hadimü'l-Haremeyn" (Mekke ve Medine'nin hizmetkarı) unvanını kullanan ilk hükümdardır. Pek çok kişi bu önemli tarihi şahsiyetin kim olduğunu ve hayat öyküsünü araştırıyor. Peki, Selahaddin Eyyubi kimdir?
#Selahaddin Eyyubi Kimdir?Boğaziçi, her şeye rağmen dünyamıza sarkıtılan bir rüya. Bu, böyledir. Çünkü kadîm suyoluna girdiğinizde, mitolojisinin ‘sanki dün olmuş’ tavrı, gökyüzü kadar parlak sesi yakalar sizi. Boğaz gezileri, hâliyle popüler tur programlarının başında geliyor. Ben bu yazımda, kendi kitabım Boğaz’ın Dört Muhafızı’ndan mütevellit, aynı hat üzerinde farklı bir rota çizmeye çalışacağım.
#IstanbulŞam'da tedavi gördüğü hastanede 88 yaşında vefat eden Osmanlı Hanedan Reisi Şehzade Dündar Abdülkerim Osmanoğlu için Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı. Gıyabi cenaze namazı programında Dündar Abdülkerim Osmanoğlu için dualar edildi.
#HaberIV. Mehmed 2 Ocak 1642 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1648 yılında Sultan İbrahim'in tahttan indirilmesi üzerine, henüz 6 yaşındayken padişah oldu. IV. Mehmed'in saltanatı 1687 yılına kadar toplamda 39 yıl sürdü. En önemli özelliklerinden biri ava olan meraklıydı. Bu nedenle kendisine ''Avcı'' lakabı verildi. IV. Mehmed kimdir, 39 yıl süren saltanatında hangi önemli olaylar yaşandı? Sizin için araştırdık.
#IV. Mehmed Kimdir?