Bu yazıyı birkaç yıl önce yazsam Urla için karakterli ya da havalı kasaba laflarını kullanabilirdim... Ancak İstanbul’u sollayan bir ‘yıldız yağmuru’na tutulduğundan bu yana işler epeyce değişti. Burası artık bir Michelin gastronomi merkezi. Urla’ya bu başarıyı getiren özelliklerine ve yıldız alan restoranlarının ‘süper güç’lerine göz atalım.
#Gaye ŞAHİNEdition’ın içindeki Brava restoran artık İtalyan şef Stefano Ciotti’ye emanet. Bana göre burayı Bodrum’un şu andaki en lezzetli İtalyanına dönüştürmüş. Hem kendi bölgesinin geleneksel yemekleri hem de kariyerinde özel olan tatları bir araya getirmiş. Otelin bir diğer ağır topuysa şef Osman Sezener’in Michelin yıldızlı Kitchen’ı.
#Ebru ErkeMODERN tıbbın son önerileri arasında Ege ve Akdeniz mutfağına yer vermesi, aslında bu mutfağın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Akdeniz diyetinin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Araştırmada bu diyetin yüksek antioksidan içeriği sayesinde hücre yaşlanmasını geciktirdiği vurgulanıyor.
#1Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiMasterChef'te önlüğün yeni sahibi belli oldu. Yaklaşık 6,5 aydır devam eden ekran macerasının sonuna yaklaşan MasterChef All Star'ın 27 Aralık 2023 tarihli 192. bölümünde; Eren, Hasan, Sergen, Kıvanç ve Esra iki aşamalı etapta, en iyi puanı almak için elinden geleni yaptı. Michelin yıldızını alan Şef Osman Sezener'in konuk olduğu gecede, ilk turda en yüksek puanı Eren alırken, final etabının sonunda şeflerin verdikleri puanlar MasterChef kazananını belirledi. Kıvanç, Esra ve Eren arasında puan mücadelesi ise heyecan dolu anları ekranlara getirdi. Peki, 27 Aralık MasterChef 3. ceketi kim aldı? Dün akşam MasterChef All Star'da beyaz önlüğü alarak kim kazandı? İşte, 3. önlüğü kazanan yarışmacı ve yeni bölüm fragmanı.
#Masterchef Ceketi Kim KazandıŞef Osman Sezener Michelin yıldızlı şeflerimizden biridir. merika, İtalya ve İstanbul'da önemli mutfaklarda çalışan ve GQ Men ödüllerinde yılın şefi ödülünü alan Osman Sezener MasterChef Türkiye'ye konuk şef olarak katılması ile bir kez daha dikkatleri üzerine topladı. Dünya'da ilk kez Türk mutfağını fine diningde İstanbul dışına taşıyan Ünlü Şef Osman Sezener, New York Fransız Mutfağı'nda eğitimini tamamladı. MasterChef All Star Osman Sezer'i bir kez daha konuk ediyor. Peki, Şef Osman Sezener kimdir, kaç yaşında, nereli? MasterChef All Star Osman Sezener hayatı ve biyografisi
#Şef Osman SezenerŞef Osman Sezener'in hayatı MasterChfe izleyenlerinin dikkatini çekti. Michelin Yıldızı sahibi olan Şef Osman Sezener, MasterChef All Star'a konuk olarak izleyenlerin gündemine geldi. Amerika, İtalya ve İstanbul'da önemli mutfaklarda çalışan ve GQ Men ödüllerinde yılın şefi ödülünü alan Sezener, Dünya'da ilk kez Türk mutfağını fine diningde İstanbul dışına taşıyan isim oldu. New York Fransız Mutfağı'nda eğitimini tamamlayan Osman Sezener, 2010-2016 arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmıştı. Peki, Osman Sezener kimdir, kaç yaşında nereli? İşte, Michelin Yıldızı alan Osman Sezener'in hayatı ve biyografisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Osman Sezener KimdirGEÇTİĞİMİZ pazar günü, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda bu yıl 6’ncısı düzenlenen İzmir’in ilk ve tek gastronomi festivali İzmir GastroFest’e katıldım.2018’de ‘Göç Mutfağı’, 2019’da ‘Pazarlar’, 2020’de ‘Yemek ve İletişim’, 2021’de ‘Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’, 2022’de ‘Geleceğe Miras: Tatlı ve Tuzlu Su Kaynaklarımız’ temalarıyla gerçekleştirilen etkinliğin bu yılki konusu ise ‘Değişimin Öncüleri: Şefler ve Gıdanın Geleceği’ idi.Organizasyon kapsamında gıdanın geleceğine ilişkin üretimden tüketime uzanan tüm süreçler ve neler yapılması gerektiği konunun uzmanları ve fikir önderleriyle masaya yatırıldı.
#1NEFESLERİN tutulduğu tarih 5 Kasım. CHP Kurultayı’nın en önemli gündem maddesi Genel Başkanlık seçimleri. Ankara ve İzmir Kurultay delegeleri ağırlıklı olarak tercihlerinin Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana olduğunu açıkladı. Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu ekibi ise İstanbul’da ön aldı. CHP’de parti tüzükleri mevcut Genel Başkan’a avantaj sağlamıştır. Bir anlamda “seç beni, seçeyim seni” kuralı, genelde işler.
#1Michelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiŞehrin Bayraklı bölgesindeki Mistral iş merkezi, rezidans ve otelin girişine yeni bir İtalyan restoranı açıldı: Montiano. Adını İtalya’da yemek festivalleri düzenlenen şehirden alan restoran, Çizme’nin lezzetlerini bizim sularımıza taşıyor.
#MontianoAĞUSTOS ayı geldi çattı! “Biz tatil yapamadan yaz bitiyor mu?” stresine girenlerin adeta cennetten düşercesine akın ettiği Bodrum’da esnafın yüzü biraz da olsa gülmeye başladı. Bu arada yerli ve yabancı sanatçılar, dünyaca meşhur şarkıcılar ve DJ’ler de canlı performanslarıyla Bodrum akşamlarına güzel bir ivme kazandırdı. Bunların arasından en dikkat çeken isimlerden biri de Lujo Hotel’de sahne alacak olan eski Take That grubu üyesi, nam-ı diğer damadımız Robbie Williams. Yurtiçi ve yurtdışından bu konsere inanılmaz bir ilgi olduğu ve yüksek fiyatlı da olsa biletlerin bitme noktasına geldiği duyumunu aldık. Ajda Pekkan, Sertab Erener, Fazıl Say gibi isimlerin sahne alacağı antik tiyatro konserlerinin haricinde, yarımadanın farklı yerlerindeki festivaller de Bodrum’un renklerine renk katıyor. Bugünkü yazımızda, “Herkesin bir Bodrum klasikleri listesi” vardır sözünden yola çıkarak, biz de size kendi Bodrum klasiklerimizden kısa bir liste derledik. Keyifle okumanız dileğiyle...
#1Yaz mevsiminin en güzel yanlarından biri sofraları denizden taze taze çıkan deniz mahsulleriyle donatabilmek. Tavası, güveci çok seviliyor ama deniz mahsullü makarnaların yeri kimileri için bir başka. Evet, pahalı ancak denizin makarnaya kattığı lezzet de inanılmaz olabiliyor. Jürimize midyelisinden ahtapotlusuna en iyilerinin nerede olduğunu sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeGeçtiğimiz haftayı Urla ve Alaçatı’da geçirdik. İstanbul’dan yağmurlu ve soğuk bir havada çıkmamıza karşın çok şanslıydık, bizi Urla’da hafif serin ama güneşli bir hava karşıladı. Tüm sahil kasabaları gibi Urla da yeni sezona ve Ramazan Bayramı’na telaş içinde hazırlanıyordu.
#Osman SezenerSon yıllarda gastronomiyi daha çok konuşuyoruz. Bunda başarılı mekanların, iyi şeflerin büyük katkısı var. Aslında Anadolu, lezzetleriyle öne çıkan bir coğrafyadır. Ama biz bunu anlatmakta, tanıtmakta geç kaldık. Yerelliğin öne çıktığı bir döneme giriyoruz. Gastronomide de durum böyle...
#1Khor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.
#Müge AkgünKimi ıstakozu pişi üzerinde sunuyor, kimi odun ateşinde şeker karides ve bebek kalamarlı pide pişiriyor. Servis edecekleri kabuklular için bizzat kendileri dalış yapanlar dahi var. Jürimize tatilde olanlar veya mevsimi yazlık yerlerde geçirenler için, tatil beldelerindeki en iyi ‘fine dining’ deniz mahsulleri restoranlarını sorduk.
#Yengeç