Gıda israfı sadece Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanında en büyük problemlerden biri. Bunun önemli bir kısmını da tüketicilerin yani bizlerin israf ettiği gıdalar oluşturuyor. Bu konuda herkesin üzerine düşeni az da olsa yapması gerekiyor. Sizin için normalde pek kullanmadığınız ürünlerden nefis sonuçlar elde etmenize yarayacak bazı ipuçları derledik.
#Sebze Meyve KabuklarıİZMİR Özel Saint Joseph Fransız Lisesi'nde, sürdürülebilir bir atık yönetim modeli oluşturma, bu modeli uygulayarak proje sonunda atıklarını azaltmış bir okul haline gelme, geri dönüşümden elde edilecek gelirle oluşturulacak fonla okul ormanı yaratma projesi "Project Zero' protokolü törenle imzalandı.
ŞİDDETSİZ Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, kadın, erkek, tüm çiftçilere, ürünlerini dökmemelerini, toprakla uzun yıllarda oluşturdukları bağı koparmamalarını, umutlarını diri tutarak üretimi kararlılıkla sürdürmelerini, rakip anlayışı içinde olmamalarını, birbirlerine dayanmalarını, kooperatif veya eşit sermayeli şirketlerde birleşerek tüketici ile doğrudan bağ kurmalarını önerdi.
#Rıza SümerMeyve kabukları, sadece meyveyi dış etkenlerden korumakla kalmaz, aynı zamanda birçok faydalı kullanım alanına sahiptir. Bu şekilde, meyve kabuklarını atmak yerine çeşitli şekillerde değerlendirmek hem çevreye katkıda bulunabilir hem de ekonomik açıdan fayda sağlayabilir. Meyve ve sebze kabuklarının hangi amaçlarla kullanılabileceğini merak edenler için detaylı bir araştırma yaptık. İşte meyvelerin kabukları ile ilgili kullanım alanları…
#Mutfak TüyolarıMasterChef’in efsane jürisi Mehmet Şef (Yalçınkaya) Bodrum’daki Kocadon Museum Hotel’in bahçesine açtığı Denizden adlı balık restoranında bu yazın yıldızını açıkladı: Mavi yengeç. Gelin, “Orada Bir Oda Var Uzakta” ziyaretlerimizde bu hafta hem bu kişilikli oteli ve hem de Mehmet Şef’in yeni starını tanıyalım. Çünkü bir otel ve bir restoran ancak bu kadar birbirini tamamlayabilir.
#Mehmet ŞefMuzun ne kadar sağlıklı, besleyici ve lezzetli bir meyve olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle hepimizin evinde de bulunması gereken meyvelerden. Daha önce sizinle eve alınan muzların ömrünü uzatmanın yollarını paylaşmıştık. Bu kez de tersten gidelim ve yeterince olgunlaşmamış muzları hızlı olgunlaştırmanın yollarını anlatalım…
#MuzPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkBugün pek çok kişi evcil hayvan olarak veya balık tutmak amacı ile solucan beslediği bilinmektedir. Solucanlar hakkında birçok soruda bireylerin aklına gelmektedir. Bu soruların başında Solucan ne yer? Solucanlar nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler olmaktadır? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, solucan hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Solucan Ne Yer?Çanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeKavurucu sıcaklarda sizin de canınız hep soğuk şeyler mi istiyor? Yanıtınız evetse, hem karnımızı doyuran hem tatlı ihtiyacımızı gideren ama daha önemlisi içimizi ferahlatan önerilerime göz atın. Özellikle ayran aşını sevenler semizotu ve didiklenmiş tavuk etiyle yaptığım bu çorbayı çok sevecek.
#SerinSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitKonya’da lise öğrencilerinin ‘sıfır atık’ konusunda farkındalık yaratmak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için geliştirdiği makineler Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda kullanılmaya başlandı. Öğrenciler, elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan kompost ve ‘pak-matik’ adını verdikleri atık toplama ve ayrıştırma makineleriyle geri dönüşüm teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. ‘Sıfır atık mucitleri’ bir yandan hali hazırda kullanımda olan makineleri üzerinde çalışmaya devam ederken bir yandan çevre kirliliğinin önüne geçmek için yeni icatlar çıkarıyor.
#KonyaYılbaşı alışverişine çıkmadan önce, seçtiğim sağlıklı yemeklere uygun bir liste yaparım. Menüde daha az kalorili tatlara öncelik veririm. Kuru üzümlü salatadan kekikli hindiye, kapya biberli pilavdan fırında balkabağına bu özel gece için nefis önerilerim var.
#Yılbaşı AlışverişiYeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.
#Yeni YılBundan böyle pazartesi günleri şehrin yeme-içme kahramanlarının hikâyelerini, hayallerini aktaracağım size. İlk sırada Elif Boyner var. Minimum atık ve minimum karbon ayak izi hedefiyle Caddebostan’da Vertical isimli bir kompleks açtı Elif. Vertical’da dikey tarım da yapılıyor. Ayrıca Boyner’in söylediğine göre günlük ortalama 600 kişinin geldiği Vertical’da sadece bir büyük boy torbalık çöp çıkıyor.
#Elif BoynerDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#Yemekİçine girdiği her şeyi güzelleştiriyor; zeytinyağlı taze fasulyeden bamyaya, hangi sebze olursa olsun bol domatesin suyuyla piştiğinde lezzeti artıyor. Bulgur pilavına nasıl yakışıyorsa pirinç pilavında da aynı performansı gösteriyor. Bugünlerde bol bol domates konservesi yapıyorum ki bu nefis tadı yılın her ayına taşıyabileyim. Sosundan bademli reçeline, çorbasından galette’ye pratik önerilerim var.
#DomatesSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıMandalina, portakal, limon, greyfurt; hem yemeklere hem tatlılara bambaşka bir nefaset katıyor! Çorbaların üzerine portakal suyu gezdirebilir, pancarlı salataya mandalina dilimleri ekleyebilirsiniz. Narenciye kabuklarından tatlı ve baharat yapmak da mümkün.
#Mandalina2 yıl önce ailesiyle birlikte nar yiyen 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmişti. Birkaç gün önce ise bu vakanın adli tıp raporu ortaya çıktı. Rapora göre küçük kızın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Kabuğunu soyarak tükettiğimiz meyvelerde bile böyle bir tehlike varsa ‘asıl vitamini kabuğunda’ diye soymadan tükettiğimiz meyveler ne kadar riskli? Artık kabuğuyla ısırarak elma armut yiyemeyecek miyiz?
#Gıda GüvenliğiMeyve ve sebzelerin en lezzetlileri şu sıralarda hasat ediliyor. Pazarlarda bir bereket, bolluk... Bu olgun ürünleri kış için hazırlamanın tam sırası. Domatesten çeşit çeşit soslar, patlıcanlı yaz kızartmaları, şeftaliden kızılcığa türlü meyvenin püresi ya da dilimleri kavanozlanıp kilerlere diziliyor. Neden sizin mutfağınızda da yaz tatları kışın da yenmesin?
#Gazetehaberleri