Havacılıkta genellikle ortaya çıkan ürünlerle heyecanlanıyoruz. Ama o imalatların arkasında büyük bilgi birikimleri ve sistem harikaları var. İşte bunlardan en önemlisi 3DEXPERIENCE. Fransız Dassault uçak imalatçısının bir kuruluşu olan Dassault Systemes büyük ticari başarı kazanan Boeing 777 uçaklarının tamamının tasarımını sağlayan sistem. Kusursuz, hızlı ve en önemlisi çok güvenli bir tasarım gerçekleştirildi.
#YAZARDijital dönüşümle birlikte öğrenme ve eğitim kökten değişmeye başladı. Günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan mobil cihazlar ve internet, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmede en büyük yardımcı oldu. Uzaktan eğitim, çevrimiçi kaynaklar ve dijital öğrenme platformları ile öğrenciler her yerden öğrenme fırsatlarına erişebilir oldu.
#Amerika Lise DiplomasıYeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKUyumanın ve rüya görmenin temel ihtiyaçlar arasında yemek yemekten bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Gün boyu sayısız girdiyi işleyen beynin harcadığı enerjiyi yeniden kazanabilmesi sağlıklı bir uykuya bağlı. REMSpace, önceki hafta tarihte ilk kez teknoloji aracılığıyla iki insanın rüyada iletişim kurmasını sağladı. Peki, bu ne işe yarayacak?
#UykuApple Intelligence, Apple’ın ürünlerinde ve hizmetlerinde kullandığı yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) teknolojilerinin bütünüdür. Bu teknolojiler, Apple’ın ekosistemindeki cihazların daha akıllı, hızlı ve kullanıcı dostu olmasını sağlar. Apple Intelligence terimi genellikle Siri, iOS ve macOS işletim sistemlerindeki çeşitli özelliklerde karşımıza çıkar. İşte Apple'ın AI ve ML alanındaki teknolojileri hakkında detaylı bilgiler
#Apple IntelligenceTurkcell, 2024’ün ikinci çeyreğini güçlü finansal ve operasyonel sonuçlarla noktaladı. Yılın ikinci üç aylık döneminde net abone sayısını 346 bin artıran şirketin Türkiye’deki toplam abone sayısı 43,2 milyona ulaştı. Bu çeyrekte faturalı abone sayısı net 477 bin artan Turkcell’in son 1 yılda kazandığı faturalı abone sayısı 1,8 milyon oldu. Makroekonomik faktörler göz önünde bulundurulduğunda dirençli bir performans sergileyen Turkcell’in grup gelirleri yılın 2. çeyreğinde 34,9 milyar TL olurken, 14,9 milyar TL FAVÖK ile yüzde 42,6 FAVÖK marjı elde edildi. Net kâr ise düşük kur farkı giderleri ve etkin risk yönetiminin katkısıyla 2,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Paycell ve Financell markalarıyla sunduğu techfin alanındaki faaliyetleri de Turkcell’in ikinci çeyrekteki finansal sonuçlarına güçlü katkı sağladı.
#Turkcellİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, " Marmara Bölgesi yani bu coğrafya hala büyük bir tehdit altındadır. Bugün bu 25 yıllık süreçte çeyrek asırlık zaman diliminde neler öğrendik, neler biliyoruz, nasıl önümüze bakıyoruz, bu gözden geçirilecek. Marmara'da konuştuğumuz deprem Marmara'nın ya da İstanbul'un değil net olarak Türkiye'nin depremidir. Türkiye'nin her yerindeki acı bizim acımızdır ama bu deprem Türkiye'nin depremdir" ifadelerini kullandı.
#İstanbulBir zamanlar sadece bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz şeyler artık birer birer hayatımızın parçası haline gelmeye başladı. Bir moleküler biyolog tarafından tasarlanan ‘geleceğin hapishanesi’ fikri de tam olarak buna örnek gösterildi…
#Hapishaneİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Akıllı Şehirler İnovasyon Merkezi’nde Türkiye’deki şehirlerin birer dijital ikizi kurulacak. Bu sayede şehirleri ve insan yaşamını etkileyen ulaşım, doğal afet, çevre kirliliği veya iklim koşulları gibi soruna neden olabilen birçok faktör önceden saptanacak ve bunların neden olabileceği sorunlar çözüme kavuşturulacak.
#İTÜÇinli bilimkurgu yazarı Cixin Liu’nun roman serisinden uyarlanan “3 Cisim Problemi” tüm dünyada yankı uyandırdı. “Game of Thrones”un yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss ile “True Blood”ın yapımcısı Alexander Woo’nun hayata geçirdiği proje, Türkiye’de de geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Astrofizikçi Ye Wenjie’nin uzaya gönderdiği mesajlar sonucunda uzaylı bir medeniyetin Dünya’yı işgal etmek üzere yola çıkmasını konu alan dizide “Game of Thrones”tan tanıdığımız John Bradley ile Meksikalı oyuncu Eiza González bilim insanları rolünde karşımıza çıktı. İki oyuncuyla çevrimiçi olarak diziyi konuştuk.
#John BradleyHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#Dijital140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiGünümüz teknoloji devrimlerinin en önemlilerinden biri olarak görülen Yapay Zeka (AI) ile dil öğreniminin yollarının kesişmesi, geleneksel dil edinme yöntemlerinin sonu mu yoksa dönüşümü için bir fırsat mı? Bu dönüşüm, öncelikle AI’ın kişiselleştirilmiş, verimli ve etkileşimli öğrenme deneyimleri sunma yeteneği ile karşılaştırılan geleneksel yaklaşımların zayıf ve güçlü yanlarını yeniden gözden geçirmemize olanak sağladı.
#Konuk YazarHızla büyüyen e-ticaret ve e-ihracat pazarı girişimcilere yeni fırsatlar sunarken, birçok işletme yola nasıl çıkacağını bilmiyor. E-ticaret altyapı sağlayıcısı IdeaSoft’un CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, süreci adım adım anlattı. İşte 10 maddede e-ticarete giriş...
#IdeasoftÇocuklar ev ortamında birbirleriyle sık kavga ediyor, çeşitli konularda anlaşmazlık yaşayabiliyorlar. Bu durum en çok anne babaları zora sokuyor. Peki ama çocuklar arasındaki uzlaşı nasıl sağlanacak, kavgalar nasıl tatlıya bağlanacak? Çocuk Gelişimi Uzmanı Mahizar Tınkır’a sordum.
#Kardeş Kavgası