Dilimize Arapçadan geçen şan kelimesi, günlük hayatta çok sık duyduğumuz ve çok aşina olduğumuz kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime, TDK sözlüğünde en çok aranan kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime, kullanıldığı cümleye göre farklı şekillerde kullanılır ve farklı anlamlar kazanır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#TDKABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşSon yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranArabayla seyahat etmeyi seviyorum. Hele bir de istikamet en güzel yaz rotalarından Balkanlar ise hemen direksiyonun başına geçerim. Bu kez normal tur güzergâhının dışında, kendime göre bir plan oluşturdum. Siz de böyle bir maceraya atılmak isterseniz Schengen vizenizin olması ve sınırdan geçerken yeşil sigorta yaptırmanız gerekli. Haydi, şimdi düşelim yollara.
#Bahar GÜNDOĞDUGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazVenedik, bugün eski saraylarını koruma mücadelesinde. Bir konağı korumak az bir şey değil. Venedik’i korumak için İtalya gayretini tabii ki gösterecek. Ama dünyanın Venedik için gösterdiği gayret hiçbir şekilde istenen düzeyde değil... Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hayli orijinal... Marco Polo, dünya tarihinin ilginç bir seyyahıdır. Milattan önce 13. asırdan beri kaleme alınan seyahatnameler var. Onların içinde Marco Polo’nunki en çok tartışılanı...
#VenedikNevi şahsına münhasır insanların başarı yolculukları, sadece onlara ait özellikleri marka haline getirmeleri, gelişmeleri, kendilerinden büyümeleri ve tüm bunlar olurken iç dünyalarında olabildiğince sakin, dingin ve istikrarlı yol almaları bana müthiş ilham verici geliyor.
#Sponsorlu İçerikNevi şahsına münhasır insanların başarı yolculukları, sadece onlara ait özellikleri marka haline getirmeleri, gelişmeleri, kendilerinden büyümeleri ve tüm bunlar olurken iç dünyalarında olabildiğince sakin, dingin ve istikrarlı yol almaları bana müthiş ilham verici geliyor.
#1İlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#Grip2000’lerin başıydı ve çok “zor” biten aşkımdan sonraki hâletiruhiyemi en iyi şu sözler anlatıyordu:“Bir gün gelir de bir an / Çokça zamanlardan sonra / Geri dönüp baktığında / Bilmem anlar mısın / O senin bir anının / Benim ömrüm olduğunu / Ne çok sevildiğini / Artık çok geç olduğunu / Zor, zor kadere emanet ettim seni...”
#NevGezi yazıları denince tarihin en eski eserlerinden biri olan Marco Polo'nun Geziler Kitabı akla gelir. Çeyrek asırdan fazla zaman boyunca Ortadoğu ve Asya'yı dolaşan Venedikli tüccar Marco Polo'nun gördüğü yerlere dair anlattıkları, bugün bile kafaları kurcalıyor. Polo'nun anlattığı o gizemli hikâyelerin ne kadarı gerçek? İşte cevabı...
#Marco PoloSerdar Ortaç, dillere pelesenk olmuş şarkılarıyla yetenekli bir sanatçı. Bana göre duygularımızın psikoterapisti. Benim de 20 yıllık canım dostum ve şu an psikoterapistliğini yaptığım danışanım. Aslında ben mi Serdar’a psikoterapi yapıyorum, o mu bana yapıyor tartışılır. Çünkü ne zaman hadi bir psikoterapi seansı yapalım desek ya şarkı sözü yazıyoruz ya da televizyon formatı! Ben onu çok yakından tanıyorum. Ama son zamanlarda söylemlerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. O nedenle kendisiyle özel bir röportaj yapmak istedim. Ve bir insanı en iyi annesi anlatır diyerek sevgili Nesrin Ortaç’ı da davet ettim. İşte Serdar Ortaç’ın bilinmeyenleri...
#Serdar OrtaçBir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında öne çıkanları paylaşmak istiyorum. Sıralamam 1’den 10’a değil, bahsedeceğim mekânların hepsi gözümde eşit değerde. Listemde iyi düşünülerek hazırlanmış bir salata da var, içliköftelinin sakatatlı versiyonu da…
#YemekMelis Fis’i önce sosyal medya videoları ve Serdar Ortaç’ın ‘Kara Kedi’ şarkısını yorumlamasıyla tanıdık. Genç yaşta müzik kariyerine başlayan Melis Fis’le “Kapağı ve içeriği birçok farklı Melis’i göstermek üzerine bir konsepte sahip” dediği ilk albümü ‘Melodram’la başlayıp müzik yolculuğunu ve hedeflerini konuştuk.
#Melis FisGEÇEN hafta İtalya’nın Bologna şehrindeydim. Autopromotec tarafından düzenlenen Futurmotive Fuarı ve konferansına katıldım. Fuarda gördüklerimi, duyduklarımı, notlarımı ayrıca yazacağım. Ama şunu söylemeliyim. Birçok sektörde olduğu gibi otomotivde de inanılmaz gelişmeler oluyor.Bir yandan elektrikli araç sayısı artarken, bir yandan da hidrojen yakıtlı araçlar piyasaya çıkıyor. Birçok yetkiliyle konuştum, bu izlenimlerimi yakında sizlerle paylaşacağım.
#1Tam da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, doğumhanede Tosca operasından aryalar eşliğinde dünyaya geliyor. Adını Nâzım Hikmet koyuyor. Çocukluğu, annesi Türkiye’nin ilk primadonnası Semiha Berksoy ile sahnede, kuliste, sanatla dolu bir ortamda geçiyor. Tiyatro dünyamızın usta ismi Zeliha Berksoy ile beraberiz… Eski albümlerini karıştırırken bir yandan da önümüzdeki hafta 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyet’in ilk kuşak kültür-sanat atılımlarını birinci elden dinledik.
#27 Mart Dünya Tiyatro GünüMasum insan ve çocukların katledildiği, yüz binlerce insanın aç-susuz bırakıldığı bir zamanda dünyaya yön veren devletlerin daha makul, daha tarafsız davranması beklenirdi. ABD’nin tavrı küstahça, Avrupa Birliği’nin tutumu ise çiğ. Evet bir zamanlar topraklarından ittiğiniz Yahudiler oradadır ama yüzyıllardır Filistinliler de o topraklarda yaşıyor. Asıl mesele, bu iki topluluğun nasıl bir arada barış içinde yaşayabileceğini belirlemek ve doğru yaklaşımları desteklemektir.
#İsrailİkisi de son dönemin en parlak başrol oyuncularından. Sekiz senedir arkadaşlar, birbirlerini çok iyi çözmüşler. Adeta kendilerine ait bir dilleri var, bakışarak anlaşıyorlar. Her lafın sonunda birbirlerine pas atıyorlar. Ezgi Şenler ve Uğur Güneş’le geçmiş günlerinden başlıyoruz sohbet etmeye...
#Hakan Gence18. yüzyıldan bu yana kullanılmakta olan Ayfer kelimesi, Ay ve fer kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Türkçe bir sözcük olan Ay, dünyanın tek doğal uydusu anlamına gelirken, dilimize Farsçadan geçen fer sözcüğü ışık ve parlaklık demektir. Ayfer isminin anlamı ve kökeni nedir? Bu isim Kur’an'da geçiyor mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ayfer İsminin Anlamı Nedir?2000'li yılların başından itibaren popüler olmaya başlayan Eyşan ismi, bazı yerlerde ''Ayşan'' olarak kullanılır. Eyşanü Türkçede seslenme sözü olarak kullanılan ''Ey'' ile Arapça kökenli ''şan'' kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu adın sözlük anlamı şanı yüce, geleceği parlak olandır. Eyşan isminin anlamı nedir? Bu isim Kur’an'ı Kerim'de geçiyor mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#EyşanHayvanlar da bizim gibi rüya görüyor mu? Rüya görmenin insana özgü bir özellik olduğu düşünülüyordu. Ancak, bilim insanları canlılar dünyasında rüya görmenin sanılandan daha yaygın bir durum olduğunu ortaya koydu. Hayvanların insanlar gibi rüya görmesi, gelişmiş bir hayal gücüne sahip oldukları varsayımını da ortaya çıkarıyor. Peki ama hayvanlar rüyalarında ne görüyor? İşte şaşırtıcı detaylar...
#Uyku Bilimi