Paylaş
Geçen yılda en beğendiğim 10 yemek derken ülkemde yediklerimden bahsediyorum. Hemen iki noktayı vurgulayayım. Birincisi, elbette ki en sevdiğim 10, o kategoride ülkede yapılan en iyisi demek değil. Örneğin ben falancanın kapalı kıymalı pidesi desem bu sadece 2023 yılında benim yediklerim arasında en iyi bulduğum. Biri daha iyisini Samsun’da yapan bir pideci var diyebilir. Haklı da olabilirler ama ben geçen sene Samsun’a gitmediğim için orasının adı geçmemiştir. İkincisi, bu sıralama 1’inciden 10’uncuya değil. Benim gözümde aşağıda bahsettiklerimin hepsi eşit değerde.
1- Salata
Basta! Neo-Bistro, Fenerbahçe
Dünyanın en zor yemeği abartıya kaçmadan iyi salata hazırlamak. Kanımca ülke mutfağının en zayıf olduğu kategori de bu. Kaan Sakarya ve Derin Arıbaş benim San Francisco ve çevresindeki iyi yerlerde bulduğum düzey salata hazırlıyorlar. Örneğin bebek enginar, stracciatella peyniri, çeşitli salata ve otlarla asma yaprağı vinegret. İştah açıcı, taze, mevsimsel, iyi düşünülmüş bileşim ve aromatik vinegret. Ne fazlası ne eksiği var.
2- Kuzu şaşlık
Gallada, Karaköy
Fatih Tutak, TURK isimli lokantasının başında ama Peninsula Oteli’ndeki Gallada da bir ölçüde onun projesi. Kuzu şaşlık tam bir imza yemeği. Şaşlık kuzu etinin kaburga, kol, but gibi farklı bölümleri dışında Denizli yanık yoğurdu, sarımsak ve kuyrukyağı gibi farklı katmanlardan oluşuyor. Kat kat ama tek bir lokmada yutuyorsunuz, tam bir umami bombası. Genç şeflerin bazıları bilindik bir yemeği modernleştireyim derken mahvediyorlar. Tutak ise güzel bir yemeği nirvanaya çıkarmış.
3- Mantı
Yeni Lokanta, Beyoğlu
Yukarıda söylediğim bunun için de geçerli. Mutfağımızın klasiklerinden mantının özü korunmuş ama daha da leziz hale gelmiş. Hamur ince, et bol ve kuru değil. Yanık yoğurt hem leziz hem de sulu dokusuyla mantıyla bütünleşmiş. Tereyağlı acı sosla tereyağlı maydanoz sos görsel olarak güzel olmanın dışında kararında ve mantı çorbası da denebilecek bu yemeğe lezzet katıyor.
4- Oğlak ve kuzu kol
Nazende, Caddebostan
Uluç Bey (Sakarya) kuzu, oğlak ve de bunların iç organlarından harikalar yaratıyor. İster kuzu ister oğlak kol olsun, nar gibi kızarmış geliyor. Yanındaki pilav ve domates salata da ‘yeme de yanında yat’ oluyor. Sorun şu ki iş oraya geldiği an tıka basa doymuş oluyorsunuz. Yeni yıl için dileklerimden biri de şu: Buraya oğlak veya kuzu kol zamanı gideyim ve Uluç Bey’i o harika isli kuru antrikot ve tulum peynirinden sonra sofraya bu bahsettiğim üçlüyü getirmeye ikna edeyim!
5- Sakatat
The Salaş, Ataşehir
İçliköfte severim ama sakatatlısını sadece burada gördüm ve sevdim. Kabuk ince. Harcında kuzu eti var ama ağırlık kuzunun taze uykuluğu, böbreği, ciğeri ve galiba dalağı. Baharat da yerinde. Bir tane yedikten sonra daha çok isteyeceksiniz ama kendinizi tutun. Daha çok güzel yemekler var sırada...
6- Tatlı
Alaf, Kuruçeşme
Murat Deniz Temel çok iyi bir şef. Özellikle halk mutfağının bilindik tatlarını odun fırınında pişirip küçük dokunuşlar yaparak olağanüstü tatlara çevirmekte usta. Menü değişiyor ama bir tatlı artık klasik. Kurutulmuş Denizli Kale biberinin içi çikolatalı musla doldurulmuş ve etrafında Tire karadut püresi var. Düşündükçe arzuluyorum.
7- Çibörek
Akay Çiğbörekçisi, Bursa
Büyük ninem 1990 senesinde vefat ettikten sonra beni tatmin eden ilk çiböreği burada tattım. Özellikle kıymalısı çok iyi. Hayır, nineminki süt kuzusu zamanı yapılırdı ve daha da mükemmeldi ama günümüzde o kalitede et bulmak mümkün değil.
8- Kuzu kavurma
Kanaat Lokantası, Balıkesir
Dört dörtlük bir esnaf lokantası. Denediğim her şeyi sevdim ama o kendi yağında ağır ağır demlenmiş ve yağı damakta eriyen, içi sulu kalmış ama dışı karamelize kuzu kavurma harikaydı.
9- Kaburga dolması (sura)
Bahar Lokantası, Edremit
Çok kaliteli bir lokanta. Modern esnaf denebilir. Her yemeğe özen gösteriyorlar ve tek bir tane seçmek zor. Ama
12 saat pişmiş kuzu kaburga beni mutlu etti. İçindeki baldo pirincinden bademli içpilav da etin suyunu emmiş ve diri kalmıştı. Ağzınıza layık.
10- Dil balığı
Saki Rum Meyhanesi, Bursa
Semih Bey son zamanlarda rastladığım en özel insanlardan. Ne yapmak istediğini biliyor ve zevkine göre pişiriyor. Son zamanlarda ülkemde yediğim hiçbir dil balığı beni memnun etmemişti. Ama burada Mudanya’da tutulmuş
dil balığı dişe dokunur, dokusu ve katmanlı lezzetiyle mükemmeldi. Monyer denen stilde, bol yeşil soğan, sarımsak, otlar, beyaz şarap ve zeytinyağıyla, kurutulmadan çok başarılı pişirilmişti.
Paylaş