Dünya siyaseti ile yakından ilgilenmeyenler Zbigniew Kazimierz Brzezinski adını duymamış olabilir; Polonya asıllı ABD’li siyaset bilimci, devlet adamı, stratejist. 2017’de 89 yaşında hayatını kaybetti. Adı dünyanın en önemli stratejistleri arasında geçer. Pek çok kitabı var; bunlardan biri de 1997’de yayınladığı ‘The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives’dir. Türkçeye de ‘Büyük Satranç Tahtası-Amerika’nın Küresel Üstünlüğü ve Bunun Jeostratejik Gereklilikleri’ adıyla çevrilip yayınlandı. Kitabında ‘Ukrayna olmadan Rusya, Avrasya’da İmparatorluk olamaz’ der.
#UkraynaKariyerinin ilk yıllarında İrlanda edebiyatının yıldız adayları arasında gösterilen Kevin Barry, ‘Tanca’ya Gece Feribotu’nda iki eski serserinin bir gece boyunca giriştikleri hayat muhasebesini anlatıyor. Mükemmel dili, tema zenginliği ve İrlanda tarihine göndermeleriyle gerçek bir yeraltı başyapıtı.
#Kevin BarryKariyerinin ilk yıllarında İrlanda edebiyatının yıldız adayları arasında gösterilen Kevin Barry, ‘Tanca’ya Gece Feribotu’nda iki eski serserinin bir gece boyunca giriştikleri hayat muhasebesini anlatıyor. Mükemmel dili, tema zenginliği ve İrlanda tarihine göndermeleriyle gerçek bir yeraltı başyapıtı.
#Tanca'ya Gece FeribotuÖrneklendirme cümlelerine deneme, makale, fıkra ve söyleşi gibi düşünce yazılarında sıklıkla yer verilir. Verilen örnekler konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu cümlelerde ''örneğin'' - ''örnek vermek gerekirse'' - ''mesela'' kelimeleri kullanılır. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için ''Örneklendirme Cümleleri'' konusunu detaylı bir şekilde anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Örneklendirme Cümleleri Konu AnlatımıSelçuk Altun’un yeni romanı ‘Ayrılık Çeşmesi Sokağı’, okurlarını İstanbul’un göbeğindeki bir sokaktan II. Mahmut’a, oradan Avrupa’ya kadar götüren, içinden türlü yaşamların geçtiği bir ömür dökümü. Bu aynı zamanda gerçek ile kurmacanın içine sanat ve edebiyat eserlerini de alan bir harman. Altun’la yeni romanını konuştuk.
#Selçuk AltunCOVID-19, insanlığın gördüğü ilk pandemi değil. Tarih boyunca birçok salgın ve benzeri başka felaketler yaşandı ve bunlar edebiyattan tiyatroya kadar bütün sanat dalları üzerinde köklü değişikliklere neden oldu. Yarattıkları birçok yıkımın yanında kimi geciken dönüşümlerin tamamlanmasını, kimi üretkenliğin patlamasını sağladı. Peki içinden geçtiğimiz bu dönem bize ne getirdi ve gelecek için ne vaat ediyor? Sektörün önde gelen isimlerine, sanatçılara bugünlerini nasıl geçirdiklerini, salgının kendilerine ve sanatlarına nasıl etki etmesini beklediklerini sorduk.
#Gazetehaberleriİstanbul Modern, küresel koronavirüs salgını nedeniyle evde kalıp sosyal etkileşimi sınırladığımız bu günlerde dijital platformlardaki ulaşılır içeriklerine bir yenisini daha ekledi. “Lütfi Özkök: Portreler” sergisinde sanatseverlerle buluşan ‘Fil Gibi Evdeki Şair’ adlı belgesel, müzenin YouTube kanalı ve web sitesi üzerinden izlenebilir. ‘Nobelli yazarların fotoğrafçısı’ olarak Özkök’ün yaşamını anlatan belgeselin yönetmenliğini, ünlü fotoğrafçının torunu Anna Juhlin üstleniyor.
#Nobel Edebiyat ÖdülüSamuel Beckett’in ikonik fotoğrafıyla belleklerde yer eden Lütfi Özkök, Nâzım Hikmet’ten René Char’e, Sait Faik’ten Albert Camus’ya, Henry Miller’dan T.S. Elliot’a efsane edebiyatçı portreleriyle İstanbul Modern’de. Ömrünü fotoğrafa ve edebiyata adayan Özkök, çektiği sanatçı portreleriyle dünya fotoğraf dağarcığında unutulmayacak bir yer edindi.
#Lütfi Özkök