Ressam Ömür Eke'nin Narsist Kitap'tan çıkan 'Ben, Kendim, Şahsen'i iç sesini dinleyen bir kadının üç farklı karakterini yansıtıyor. Eke, "(Kitap) Kendi iç seslerimin farkına fazlasıyla vardığım, kah yalnızlığıma merhem, kah kendi kendime terapi özelliğinde, psikolojik derinliği olan, kendimi tanıma niteliğinde yazılarımdan oluşuyor. Ortaya, yüzeye çıkan üç farklı karakterimle, kendi aramda yaptığım monologlarımla, pandemi ve sonrası süreci, aslında alışmaya çalıştığımız yeni çağı değerlendiriyorum" diyor.
#Ömür EkeTaze, organik ve mevsimsel gıdaların tüketilmesini öneren ayurvedik beslenmeden bahsedeceğim bu hafta... Bu felsefeye göre yaz mevsiminde asitli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı. Yemekler hafif olmalı ve az miktarlarda yenmeli. Ve bol sıvı alınmalı.
#AyurvedikBu çorbayı sevmeyen yok. İster hazır mantıyla yapın, ister kendi hazırladığınız mantıyla yapın, çok olacağını garanti ediyoruz. İçindeki tavuk suyu, didiklenmiş tavuk etiyle şenlenen çorbamız yenmeye doyulmuyor. Çorba tariflerinin arasında en sevdiğim çorba çeşidi tavukla ve tavuk suyu çorbalardır. İşte, iftar menüsü arayışında olanlara çorbadan tatlıya Ramazan 18. gün menüsü...
#İftar MenüsüKaya koruğu Akdeniz ve Ege bölgesinin deniz kenarlarında yetişen ekşi ve baharatlı bir bitkidir. Safrayı düzenleyen ve egzama, sivilce, siğil gibi cilt sorunlarına da iyi gelir. Kaya koruğunun nasıl tüketildiği ve faydaları hakkında ayrıntıları derledik.
#Kaya KoruğuRüyada salata görmek, bir kişinin olumsuz işlerle yüz yüze geleceğine ve kendini içinden çıkılmayacak durumlarda bulacağına yorumlanır. Bir kişinin rüyasında salata görmesi kişinin yeni süreçlere gireceğine, karşısına ona sıkıntı çıkaracak insanlarla konuşacağına işaret eder. Rüyada salata görmenin birçok anlamı bulunmaktadır. Rüyada salata yapmak ne anlama gelir, çoban salata görmek ve rüyada marul görmek hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
Geleneksel tatlılarımızdan leblebi helvası Yunanistan’da gündem oldu. Peki, yurtdışında ilgi görecek daha nice lezzetimiz olduğunun farkında mıyız? Tahini fasulyeyle birleştirip nefis bir salata yapmak bizden başka kimin aklına gelmiş? Zeytinyağlılarımız başlı başına özel bir kategori... Rafine şekeri herkesin hayatından çıkarmak istediği bir dünyada bizim ‘incir uyutması’nın yapacağı primi düşünsenize!
#Leblebi HelvasıHindi fümeli bir sandviç yaparken ekmeğin arasına mayonez yerine süzme yoğurt sürebilir, yemek yapmak zor geliyorsa sebzeli smoothie’lerle günlük vitamin ve posa gereksinimini kolaylıkla karşılayabiliriz. Kahvaltılık gevrekler evet, yulaf içerikli ama bir o kadar da şekerli. O halde neden kendi yulaf kâsemizi yapmayalım? Daha sağlıklı bir yaşam için sizlere 9 pratik önerim var.
#Sağlıklı BeslenmeRaflara yeni giren ‘Nathalie’nin Mutfak Hikâyeleri’ Beyaz Fırın’ın beşinci nesil temsilcisi Nathalie Stoyanof Suda’nın tanıdığı mutfaklardan, özellikle de anneannesinden esintiler taşıyor. Suda, özgün tarifleriyle herkesi evde misafir ağırlamaya davet ediyor...
#Nathalie Stoyanof SudaBelirtilen sürede tarifleri yetiştirmekte zorlanıyor musunuz? 30 dakikalık bir yemek tarifini yaparken, sadece malzemeleri hazırlamanın bile 20 dakikanızı aldığı oldu mu? Cevabınız 'evet'se hemen herkesin yaşadığı bu sorunların çözümü için etkili ipuçlarını burada bulabilirsiniz. İşte tıpkı bir aşçı gibi daha hızlı ve daha verimli yemek yapmanın sırrı…
#YemekRokasından kıvırcığına, fesleğeninden kuzukulağına… Sağlıklı beslenme hele de yaz diyeti deyince ilk akla gelenler arasında yer alıyor salata. Her biri kendine has tadı, rengi, aroması özellikle de serinletici özelliğiyle yaz sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan salataya, bayram sofralarında da mutlaka yer verilmesi gerekiyor. <br><br>Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, sofralarımızda yer verebileceğiniz yaz salatalarını sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SalataEğer vücudunuzda yeteri kadar demir yoksa yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi şikayetler başlıyor, demir azlığı en önemli yorgunluk nedenlerinden biri oluveriyor. Demir rezervimizi korumak, sağlığımızı korumak ve sürdürmek bakımından çok ama çok önemli bir ayrıntı.
#Osman MüftüoğluSon günlerde “Kedi yüzünden kör oldu” haberleriyle hayvanlar bir kez daha gündeme oturdu. İzmir’de iki genç kadının kedilerde de bulunan toksoplazma parazitinden dolayı görme kaybı yaşaması, dikkatleri doğada bulunan bu parazite çevirdi. Yıllardır hayvanlarla haşır neşir olduğum için, çok iyi bildiğim bu konunun aslını açıklama gereği duyuyorum. Çünkü görme kaybına neden olan toksoplazma sadece sokak hayvanlarından bulaşmaz!
#GÜZİN ABLAİzmir'de iki genç kadının kedi parazitinden kör olması gündemde. Büyük bir panikle hastaneye başvuran iki kadına yapılan tetkiklerde kedi dışkısında bulunduğu belirtilen toksoplazma parazitinin, gözlerinde yaraya yol açtığı anlaşıldı. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, kör eden parazit toksoplazmayı anlattı.
#Körlükİzmir'de iki genç kadının kedi parazitinden kör olması gündemde. Büyük bir panikle hastaneye başvuran iki kadına yapılan tetkiklerde kedi dışkısında bulunduğu belirtilen toksoplazma parazitinin, gözlerinde yaraya yol açtığı anlaşıldı. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, “En önemlisi el hijyeni. Ellerimizi gözlerimize değdirmeden önce hijyeninden emin olmalıyız!” diyor.
#Toksoplazma Aşısı Var MıSamsun’da kendi içinde çimlenen domates, görenleri şaşırttı. Prof. Dr. Ahmet Balkaya, bu durumun normal olduğunu belirterek, "Nemli, yağışlı ve stresli bir ortamda yetişen domates bazen bu şekil çimlenme gösterebiliyor. Biz buna erken doğum da diyebiliyoruz" dedi.
#DomatesYaşasın Hayat uzmanları size beş günlük bir yazı dizisi hazırladılar. Yeni bilgiler ve eski notlardan yola çıkıp “özellikle önemli” buldukları “beş besin unsuru”nu masaya yatırdılar. Bu beş günlük dizide demirden, B12, D vitamini, probiyotikler ve omega-3’ten bahsedeceğiz. Umarız faydalanırsınız.
#Yazar YazısıDemir eksikliği önemli ve yaygın bir sorun. En çok da genç kız ve kadınları tehdit eden bir problem. Demir azalması -yoksunluğu- denince akla sadece “kansızlık” da gelmemeli. Demir eksikliğinin önemli bir kansızlık nedeni (hipokrom mikrositer anemi deniyor) olduğu doğru ama “demirsiz kalmanın” yol açtığı daha başka pek çok sorun var. Neler mi? Buyurun...
Bir yazıya alabileceğinden daha fazla mesaj ve ana fikir koymak huyumdur. Bu, aylardır yazmak istediğim bir yazı. Amaçları arasında çorba içerek dengeli beslenmek, kilo vermek, sindirim sistemini dinlendirmek, evde israfı önlemek ve Türk kültüründe yaygın çorba içme alışkanlığını kaybetmemek var.