Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1İklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri olan sıcaklık artışlarından bunalmış olsak da hafta sonlarıyla birleşen, yarın başlayan Kurban Bayramı ister seyahate çıkalım ister evde olalım hepimizin içini ferahlatıyor. Mutlu ve huzurlu bir bayram olsun.
#İncili Gastronomi RehberiMODERN tıbbın son önerileri arasında Ege ve Akdeniz mutfağına yer vermesi, aslında bu mutfağın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Akdeniz diyetinin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Araştırmada bu diyetin yüksek antioksidan içeriği sayesinde hücre yaşlanmasını geciktirdiği vurgulanıyor.
#1Türkiye’nin ve dünyanın en ünlü şefleriyle siz okurlarımızı bir araya getireceğimiz Chef’s Table yemeğimiz 22 Mayıs Çarşamba akşamı Raffles İstanbul’da gerçekleşecek. Urla’nın 1 Michelin yıldızlı restoranı Teruar Urla, Hürriyet Lezzetli Hayat Chef’s Table için ilk kez İstanbul’da yemek pişirecek.
#Gastronomi Kazanında Kaynayanlarİştahım hiç olmadığı kadar açık oluyor bu mevsimde ve kendimi sürekli yeni yemekler düşünürken buluyorum. Bahar denince de aklıma ilk, enginar geliyor. Kuzuyla pişirdiğim gibi, otlu-bezelyeli ve rendelenmiş limon kabuklu kısıra koymayı seviyorum. Bezelyeyi bol taze soğanla pişiriyorum, mis kokulu çilekleri körpe ıspanak salatasına katıyorum. Pancar, ıspanak, portakal, çilek, kuşkonmaz, bezelye ve kuzugöbeğiyle renk renk, çeşit çeşit tabaklar hazırlıyor, bu dönemin keyfini çıkarıyorum.
#ZeytinyağlıİSKELE Mahallesi’ndeki Limantepe Höyüğü’nden çıkarılan bilgiler ışığında karşımıza ilk kez MÖ 4000’lere varan bir kent olarak çıkıyor Urla. Kent limanı ise en önemli buluntulardan. Ege Denizi’nin bilinen en eski limanlarından biri kabul edilen kent limanı, antik çağlarda bile zeytini zeytinyağı, üzümü şarabı başta olmak üzere ticaretin de önemli sacayaklarından.
#1Avrupa Birliği’nde tescilli ürünlerin tescilli olmayan benzerlerine göre ortalama 2.1 kat daha yüksek fiyattan satıldığını belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Türkiye, 2021’de 25 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirdi. Oysa coğrafi işaret alanındaki potansiyelimizi değerlendirebilsek bu ihracatı aynı miktar ile daha yüksek bir değere çıkarmak mümkün olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
#Işınsu KestelliGeçen hafta Türk mutfağını yazmak üzere ülkemize gelen İtalyan gazeteci arkadaşlarımı İstanbul’dan sonra İzmir’e götürdüm. Malum, Çeşme Yarımadası’nın en yeşil, en bereketli dönemindeyiz. Mutfağımızın o çok övdüğümüz otlarını, zeytinyağlılarını, sebzelerini göstermek için en doğru yerdeyiz...
#GastronomiBizim mutfağımızda enginarın kuzu etli ve terbiyelisi çok sevilir, zeytinyağlısı, dolması ve daha pek çok yemeği yapılır. Enginar göbeğine azıcık limon sıkıp çiğ halde yiyebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz. Enginarın reçelini de yaparlar, hatta Seferihisar’da bir mekânın menüsünde tatlısı bile var.
#EnginarBahar doğayı olduğu gibi mutfakları da hareketlendiriyor. Ege’de birbirinden farklı otlar, Karadeniz’de kalkan, Antep’te kahvaltıyı şölene dönüştüren sahan kaymağı, Antalya’da oğlak köftesi; sadece bu mevsimin tatları… Baharda yapılabilen bazı yemekler yöreden yöreye değişiyor, bize de bu mevsimi kaçırmamak düşüyor.
#HürriyetDünya zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 98’i aralarında Türkiye’nin de yer aldığı Akdeniz Havzası’nda gerçekleştiriliyor. Ama konu tüketime gelince, yıllardır süren bilinçlendirme kampanyalarına rağmen ülkemizde kişi başına düşen yıllık tüketim miktarı 1 litre seviyesinden ancak 2 litre düzeyine yükseltilebildi. Oysa bu miktar Yunanistan’da 24, İtalya ve İspanya’da 14, Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye’de 8 litre. Zeytinyağı ile ilgili bu çarpıcı gerçeği gözler önüne seren İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, şunları söyledi:
#İzmirReisdere’de TOKİ’den satın aldıkları araziye 2 bin 730 metrekarelik Çeşme’nin ilk kapalı pazaryerini yapacaklarını belirten Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, pazaryerinde bir kapalı bir de açık düğün salonu bulunacağını açıkladı.
#İzmirYöresel lezzetleri ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle zengin bir kültüre sahip İzmir’de, bölgeye özgü ürünlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “tescil” sırasına girildi. Şimdiye kadar boyoz, şambali, lokma, kumru ve enginar gibi toplam 18 ürünün tescillendiği İzmir’de, tam 17 ürün için de Türkiye Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak beklenmeye başlandı.
#ZeytinyağıGeçen hafta sonunu Çeşme’de geçirdim. Ziyaretim sırasında Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ve eşi Nuriş Oran’la da bir araya geldim. Çeşme’deki projelerinden söz eden Ekrem Oran, “Yakında yeni bir kültür merkezi, belediye hizmet binası ve huzur evini ilçemize kazandırıyoruz” dedi.
#Tülay Demir