Güncelleme Tarihi:
Gaziantep Baklavası, Antakya Künefesi ve Gemlik Zeytini gibi 13 ürünün AB tescili bulunduğunu bildiren bakanlık, Milas Yağlı Zeytini’nin de AB tescili için ilanda olduğunu açıkladı. AB tescili için başvurusu bulunan 43 ürünün de sırada olduğunu belirten bakanlıktan konuyla ilgili Hürriyet’e verilen bilgi şöyle:
“Türkiye’de coğrafi işaret tecilli ürün sayısı bin 402’ye yükseldi. Coğrafi işaretlerde öne çıkan iller arasında Gaziantep 101 tescille ilk sırada yer alıyor. Gaziantep’i 66 coğrafi işaretle Konya, 50 ile Diyarbakır ve Erzurum, 48 ile Afyonkarahisar, 47 ile Şanlıurfa, 43 ile Malatya, 39 ile Ankara takip ediyor.
GELENEKSEL ÜRÜNLER
Coğrafi işaretlerde AB tescilli ürünler arasında Antep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyağı bulunuyor. ‘Döner’, ‘Türk kahvesi’, ‘Türk Lokumu’, ‘geleneksel yoğurt / Türk yoğurdu’ ve ‘geleneksel baklava / Türk baklavası’ için de AB’ye geleneksel ürün adı başvurusu yapıldı.
Milas yağlı zeytini AB tescili için ilanda olan ürün. AB Tescili için başvuruda olan bazı ürünler ise şular; Afyon pastırması, ve sucuğu, İnegöl köfte, Kayseri mantısı, Antep fıstığı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş çöreği, ve tarhanası, Gaziantep menengiç kahvesi, Araban sarımsağı, Tonya tereyağı, Erzurum suböreği, Aydın memecik zeytinyağı, İpsala pirinci, Bursa kestaneşekeri, Kırkağaç kavunu, Demirci hünnabı, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Hopa hamsili ekmeği, Safranbolu safranı, Rize çayı, Ezine peyniri, Isparta gülyağı, Ayaş domatesi, Kilis zeytinyağı, Bingöl balı, Urla sakız enginarı, Manisa mesir macunu, Bursa şeftalisi, Silifke yoğurdu, Tarsus sarıulak zeytini, Hatay kaytaz böreği, Osmaniye yerfıstığı, Melli inciri, Kayseri pastırması, Adana şalgamı, Sinop kestane balı ve Kayseri sucuğu.”