Sakatat Türk mutfağı kadar Yunan, Fransız, İspanyol, İtalyan ve Uzak Doğu mutfaklarında çok yaygın olarak kullanılan bir yiyecektir. Sakatatlar, önemli vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar gibi hemen hemen her besin maddesinin en yoğun kaynağıdır. Peki, sakatat tam olarak nedir? Sakatat çeşitleri neler?
#SakatatBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#Misafirİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Hemoglobin, solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise karbondioksit ve proton taşıyan protein. Eritrositlerin içerisinde bulunur. Hemoglobin değeri yüksek veya düşük olması ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hemoglobin normal değeri kaç olmalıdır? İşte hemoglobin düşüklüğü ile yükseliği nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat Milor'Ciğer Kralı' olarak da tanınan sosyal medya fenomeni Brian Johnson'ın sır gibi sakladığı gerçek deşifre oldu. 'Ciğer Kralı'nın itirafı fenomen ismi hakim karşısına çıkartacak
#Brian Johnson'Ciğer Kralı' olarak da tanınan sosyal medya fenomeni Brian Johnson'ın sır gibi sakladığı gerçek deşifre oldu. 'Ciğer Kralı'nın itiraf gibi açıklaması takipçilerini hayal kırıklığına uğrattı.
#Brian JohnsonVegan ve vejetaryen beslenme, toplayıcı insanların dönemi kadar eski olsa da avcılıkla ve ateşin bulunmasıyla birlikte yenmeye başlanan hayvanlar yüzünden unutulmuş durumdaydı. Ta ki günümüze; et endüstrisinin yarattığı korkunç görüntülere, çalışma şekillerine, hareket edemeyip antibiyotiklerle şişirilen hayvanların ayyuka çıkmasına; farklı diyetlerin sonuçlarının laboratuvar ortamında klinik olarak test edilebilmesine ve kıyaslamalar yapılmasına ve yeme alışkanlıklarının hastalıkların kaynağı olarak gösterilmesine kadar.
#VeganBir Alaçatı klasiği haline gelen Limon Köyiçi’nin ortaklarından Yasin Becek, 10 parmağında 10 marifet olan başarılı bir işletmeci. Becek, “Ben destanımı kendim yazdım” sözüyle 20 yıl önce çıktığı yolda fark yaratan işlere imza atıyor. Ceyda Becek’le mutlu bir evliliği olan, 2 kız çocuğu babası Yasin Becek, “Köyüm” dediği Çeşme’ye de yürekten bağlı. Becek’in en büyük aşkı ise Galatasaray.
#1Dışarıda yeme alışkanlığımızı meyhane kültüründen bağımsız düşünmek mümkün değil. Ancak onu doğru yaşatmak, sofraya konan mezelerin çeşidi ve lezzetinden personele, aydınlatmadan dekorasyona çok derin bir mevzu... Bir haftadır elimden bırakmadığım ‘Meyhane İhtisas Kitabı’ tüm yönleriyle anlattığı meyhane kültürünü geçmişten bugüne geleneğiyle taşımak için önemli bir kaynak.
#Meyhaneİnsanlar için herhangi bir miktarda kurşuna maruz kalmak kötüdür, çocuklar için daha da kötü. Kurşun, çocukların beyinlerine zarar verebilir, büyümeyi engelleyebilir ve gelişimsel sorunlara neden olabilir. Kurşun zehirlenmesine dair yeni tanım ise kanlarında tehlikeli derecede yüksek kurşun tespit edilen çocukların sayısını daha da arttıracak.
#KURŞUN ZEHİRLENMESİBAŞLADIĞINDAN durduğu ana kadar hiç yorulmadan çalışmaya devam eden kalbin, bir insanın ortalama yaşama süresi boyunca 2.5 milyar kezden fazla attığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, bu kadar uzun süre ve hiç durmadan çalışan organı besleyen damarlarda da bazı durumlarda tıkanmalar olabildiğini söyledi.
#1Vücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#KolesterolŞüphesiz her ülkenin, her bölgenin kendine ait, yılların birikimiyle oluşmuş sokak lezzetleri kültürü vardır. Kokoreç, midye, döner, nohut pilav bizimkilerden birkaçı. Gelin görün ki son araştırma yine akılları baştan aldı. Birçok üründe tifoya neden olan bakteriler tespit edildi. İyi de sokaktakinin lezzeti de bir başka! “Öyleyse nereden yiyeceğiz? Nelere dikkat edeceğiz?” Cevabını sokak lezzetlerinin ‘ustaları’ verdi.
#YazarO, Bahar Şamhili Tanju. İkimiz de yıllardır medyanın içindeyiz, hiç tanışmamıştık. Kuaförde yan yana saçlarımızı kestirirken tanıştık. Benim hafif soğuk algınlığım vardı, öksürüyordum, burnumu çekiyordum. “Dur!” dedi ve mutfağa gitti, bana nefis bir çorba hazırladı. Kendi ürettiği ilikli kemik suyu çorbası. İçine zencefil, limon, zerdeçal, karabiber filan da koymuş. Nasıl nefis olmuş anlatamam.Eskinin reklamcısı, şimdinin girişimcisi, ‘Gurvita’nın yaratıcısı Bahar. Nasıl mı giriyor bu işe? Hastalanıyor. Erken yaşta kemik erimesi teşhisi konuluyor. Doktorlar ilaç tedavisinin yanında kemik suyu ve sakatat çorbalarını tüketmesini öneriyorlar. İnanılmaz faydasını görüyor, bağışıklık sistemi kuvvetleniyor, iyileşiyor. O da kendisine iyi gelen bu şeyi, insanların hizmetine sunmaya karar veriyor...
#YazarFaydalı Mamuller adlı şirketin kurucusu Bahar Şamhili Tanju, Gurvita adlı yeni bir marka yarattı. Markayla birlikte kemik suyu başta olmak üzere diğer sakatat çeşitlerinin de çorbalarını üreten Tanju, “Kemik erimesi rahatsızlığı geçirdim. Doktorlar hayatımdan kemik suyunu eksik etmememi söyledi. Sonra da bu işe girdim” diyor.
#Faydalı MamullerMumbar, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır. Mumbar, genellikle kışın daha fazla tüketilir. Peki, mumbar dolması nasıl yapılır?
#MumbarGut hastalığı, toplumda genellikle 'zengin' ya da 'kral' hastalığı olarak biliniyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, yaşam kalitesini bir hayli olumsuz etkileyen gut hastalığını anlattı. Gut hastalığı nedir? Gut hastalığının tedavisi var mıdır?
#Gut Hastalığı Neden OlurGut hastalığı; Ortaçağda aşırı beslenme ve alkolle ilişkisi fark edilince “Kralların hastalığı” olarak ifade edilmiştir. Yarattığı şikayetlerle yaşam kalitesini olumsuz etkileyen gut hastalığını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık anlatıyor.
#GutAdana’nın yöresel lezzeti şırdan ya da şırdan dolması son dönemde popülerliği gittikçe artan yemeklerden. Özellikle sakatat sevenlerin vazgeçemediği yemeklerden olan şırdan, sosyal medyada da çok sık karşımıza çıkmaya başladı. Bu nedenle evde şırdan yapmak isteyen ve “Şırdan nasıl yapılır?” diye arama motorlarına danışanların sayısı da günden güne artıyor. Siz de şırdan nedir, hayvanın neresinden elde edilir merak ediyorsanız ya da evde şırdan yapmak ve gönül rahatlığıyla yemek istiyorsanız içeriğimizde aradıklarınızı bulabilirsiniz. İşte tüm detaylar…
#ŞırdanDaha önce hiç ‘PKU’ diye bir hastalık duydunuz mu? Üstelik Türkiye’de çok yaygın. Hatta PKU olduğunu bilmeyenler de bir hayli fazla. Akraba evlilikleriyle, kalıtsal olarak aktarılıyor. Bu hastalıkla doğan çocuklar, eğer durum fark edilip önlem alınmazsa gelecekte zihinsel ve fiziksel engellerle karşılaşabiliyor. Konu çok ciddi ve anlaşılması da çok güç. Ancak geleceğimiz için çözmemiz gereken sorunların başında geliyor. Konuyu Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Tokatlı ile konuştuk.
#PKUKolajen, cilt bakımına önem veren bireyler için katkısı büyük olan protein olarak anılmaktadır. İnsan vücudunda çok sayıda bulunan bir protein olan Kolajen, deri, bağ dokusu, tendon, eklem, tırnak, diş, saç ve kemikleri olmak üzere birçok organın yapısını oluşturmaktadır. Bu proteinin temel amacı ise dokulara destek sağlamak, doku ya da organların canlı ve esnek kalmasına yardımcı olmaktır. Peki Kolajen tam olarak nedir ve hangi besinlerde bulunmaktadır? İşte, o detaylar
#Kolajen