Mumbar nedir? Mumbar dolması nasıl yapılır?
Mumbar, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır. Mumbar, genellikle kışın daha fazla tüketilir. Peki, mumbar dolması nasıl yapılır?
Sakatat denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de mumbar dolması oluyor. Şırdan ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Peki, evde mumbar dolması nasıl yapılır? İşte, gerekli malzemeler ve adım adım yapılışı…
500 gram kıyma
Yarım akciğer
1 koyun mumbarı
4 su bardağı pilavlık bulgur
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı reyhan
Karabiber
Kırmızı biber
Tuz
Yapılışı:
Yıkadığınız bulgurları sıcak suyla ıslatın.
Ciğer ve soğanı ince ince kıyın.
İçine kıyma, bulgur, salça, reyhan, baharatlar ve tuz eklenerek dolma içi hazırlayın.
Hazırladığınız harcı mumbara gevşekçe doldurun.
Mumbarın içinin dökülmemesi için iki ucu da iple bağlayın ve kaynayan suda yumuşayıncaya kadar pişirin.
Mumbar pişince suyun içinden alın ve arzu ederseniz sarımsak da dökerek sıcak olarak servis edin.
Mumbar tereyağında kızartılarak da servis edilebilir.