Fulya İbanoğlu, Filiz Dığıroğlu ve İsmail Kara’nın hazırladığı ‘Sahaflar Kitabı-Son İstanbullu Sahaflarla Konuşmalar’, Sahaflar Çarşısı dışında mekân tutan yeni nesil sahafların hikâyelerini kayıt altına alıyor. Kitap, bu dükkânlardaki atmosferi ustaca bize aktarıyor.
#Fulya İbanoğluÜsküdar Meydanı’nda düzenlenen Sahaflar Festivali’nde yaklaşık 43 sahaf stant açtı. İzmir, Ankara, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Erzurum olmak üzere farklı bölgelerden okuyucular festivale akın etti. Sahaflar Birliği Derneği’nin Başkanı Emin Nedret İşli, “Sahaflar olarak bu etkinlikten çok memnunuz. Kitap fiyatlarının yükselmiş olması kitap ticaretini etkilemiş durumda fakat sahaflara dair bu biraz daha iyimser bir tablo çiziyor. Çünkü sahaflarda bazı kitaplar, özellikle ikinci el, baskısı olmayan kitaplar; yeni kitap piyasasındaki oluşmuş fiyatlara göre biraz daha ekonomik ve daha ucuz. Gençlerin, özellikle öğrencilerin ve kitaba düşkün olanların sahaflara olan ilgisi daha fazla artmaya başladı” dedi.
#SahafBir dönem kitap tutkunlarının ‘kutsal mekânı’ sayılan Sahaflar’ı dolaştık. 4 milyar TL’lik olduğu tahmin edilen kitap piyasasında e-ticarete kayış, sahaflar esnafını ve kitapçıları zora soktu. İkinci el kitap piyasasında satışlar yüzde 80 düştü, dükkân sahipleri ise ‘yayınevleri’ni suçladı. İnternetten kitap satışının yasaklanmasını talep eden esnaf, belediyelerden uygun şartlarda kiralık bir alan tahsisi istiyor.
#SahafYaşamın her alanında hissedilen fiyat enflasyonu, iyi bir lisede ve hayalindeki üniversitede okumak için sınavlara hazırlanan adayları da etkiledi. Özel ders, kurs ve diğer eğitim kalemlerinin yanında sınava hazırlığın olmazsa olmazı test kitaplarının fiyatlarındaki artış, adayları ikinci el kitaplara yönlendirdi.
#LGS- Bir ayağı sakinliğini sevdiği Berlin’de, diğeri tarihinden ve derinliğinden ilham aldığı İstanbul’da… Alametifarikası olan ışıkların, renklerin, böceklerinin membası ise çocukluğunu geçirdiği Malatya’nın uçsuz bucaksız bahçeleri… Bu yıl 81. yaşını kutlayan, sanat hayatında 60 yılı geride bırakan, Cumhurbaşkanlığı Kültür Ödülü sahibi ressamımız Ergin İnan ile eski albümleri karıştırdık.
#Ergin İnanBeyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Demirören Yayınları'nın tıpkıbasımını yaptığı Fossati albümünü çok beğendiğini söyleyen İşli, “Bir sahaf olarak roman boyutu ve akademik boy kitapları daha çok seviyor ve tercih ediyorum ama bazı prestij kitaplar da çok özel" ifadelerini kullandı.
#Emin Nedret İşlÜniversite hayatının vazgeçilmezi ve arkadaşlıkların başlama noktası olan fotokopiciler teknolojiye yenik düştü. İstanbul Üniversitesi çevresindeki esnafa göre artık sınıflarda öğrencilerin fotokopi notlarını alma oranı yüzde 20’ye kadar geriledi. Esnaf uzaktan eğitim nedeniyle dükkânını dönüştürmeyi düşünüyor. Onlara göre artık fotokopi ile sınavlara hazırlanılan son vize ve final dönemleri yaşanıyor.
#İstanbul Üniversitesiİstanbul'un Fatih ilçesinde Beyazıt'ta sembol haline gelen Hüseyin Avni Dede, 58 yıldır aynı çınar ağacının altında kendi şiir kitaplarını ve çeşitli antikaları satıyor. Hüseyin Avni Dede hayat serüvenini anlatırken, “İlk sergimi açtığımda babamın kitaplarıyla başladım. Babam büyük bir tüccardı. Şiir uğruna işini kaybetti. Bu sırada da 2 tane yazlık, 2 tane kışlık ve 2 dükkanda kaybolmuştu. Böylelikle o 40 yaşında ceketiyle kaldı. Bunlar olduğunda ben 10 yaşındaydım ve ondan bir tecrübe edindim." ifadelerini kullandı.
#İstanbulAnkara’da bulunan Cantürk Coşkun, baba mesleği olan sahaflığı devam ettirenlerden... Coşkun, eskiye oranla sahaflara ilginin azaldığını belirterek “İnternet ve e-ticaretin devreye girmesiyle birlikte sahaflık değişime uğradı, adeta kimlik değiştirdi” diyor.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERÇoğu sahafın masasının arkasındaki özel alanda nice özel, kıymetli eserler, belgeler saklıdır. Sahaflar o eserleri yalnızca eskiden beri tanıdıkları, kıymetini bilecek kişilere çıkarıp gösterirler. Kimi eserler yıllarca yeni sahibinin gelmesini bekler. Kimileri de şanslıdır, üzeri toz tutmadan yeni evine çoktan yola çıkmıştır.
#SahaflarBüyüklenmeyi sevmeyen bir şehirdir Eskişehir, bundandır fazla büyümek istemeyişi. Yerin, göğün, suyun kıymetini bilir, öyle tepeden bakayım, yüksek yüksek evler kurayım demez, haddini de bilir, yerini de, tabii bunun şehre, dokuya, tarihe, insana, çevreye, komşulara karşı görgüsüzlük olacağını da bilir. Levend Kılıç’ın 'Avare Adımlarla Eskişehir'de anlattığı böyle bir şehirdir.
#EskişehirKitapların, dergilerin tarihinin gizli bekçisi sahaflar arasında kitap yazan çok sayıda isme rastlanır. Örneğin Sahaflar Çarşısı’ndan Şemsettin Yeşil ve Muzaffer Ozak tasavvufi alanlarda yayınlar yapmıştır. İstanbul Kitabevi’nin kurucusu sahaf Ali Ertem ‘Namık Kemal’in Mektupları’ adlı bir edebiyat araştırması, sahaf Turhan Türkmenoğlu ise ‘Sudaki Nakış Ebru’, ‘Türkçe Okunuşlu Osmanlıca Metinler’ gibi eserler yazmıştır.
#Arslan KaynardağLise ve üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler, konu tekrarı ve denemeleri dijital ortamda yapmaya ağırlık verirken, kitapçılar satışların giderek azaldığını söylüyor. Biz de yaşanan durumu İstanbul’da Kadıköy ve Bağcılar’da bulunan kitapçılarla ve sınava hazırlık kitapları almaya gelen öğrencilerle konuştuk.
#İkinci El KitapÜsküdar Üniversitesi Sosyoloji Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleyman önderliğinde ‘Kapalıçarşı Esnafının Dünden Bugüne Kültür ve Turizme Katkılarının Sosyolojik Tahlili’ üzerine Avrasya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nihan Kalkandeler’in de aktif görev aldığı bir araştırma yapıldı.
#Yazar