Yepyeni demleme yöntemleri geliyor, süt ve şekerin yerini doğal alternatifler alıyor, sağlıklı yaşam trendi mantar, yosun gibi farklı malzemeli çeşitlerin önünü açıyor... Türkiye’nin sertifikalı ilk moleküler miksoloğu Bülent Sefer’le 1 Ekim Dünya Kahve Günü vesilesiyle bir araya geldik; hem son gelişmeleri hem de bu kış neler içeceğimizi konuştuk.
#Tom Cruise- MÜMSAD Başkanı Yurdagül:- "Geçen yıl 45 milyon kutu poşetli bitki ve meyve çayı satılırken, adet bazında sektör büyüklüğü 900 milyon poşete ulaştı"- "Geçen yıl bin 600 tonun üzerinde bitki çayı tüketimi oldu. Sektörün 2015 yılı cirosal büyüklüğü ise 150 milyon lira civarında hesaplandı"- "Sağlıklı yaşam trendinin yaygınlaşması, tüketicilerin sağlıklı kalma ve uzun yaşama isteklerinin artmasına paralel olarak bitki ve meyve çaylarına olan talebin arttığını görüyoruz"
A&G Ambalaj’ın Yönetim Kurulu Başkanı Çiçek Köksal, 30 yıl önce Avrupalıların bisküvi paketlerini nasıl açtığını görmesinin bu sektöre girmesinde etkili olduğunu söylerken, sektörün itici gücünün de ihracat ve sağlıklı yaşam trendi olduğunu vurguladı.
Dünyada hızla yayılan sağlıklı yaşam trendi, tekstil sektörünü de etkiledi. İç ve dış giyim ürünleri, banyo takımları, paspas, battaniye, havlu, tişört, çorap ve özellikle yazlık giysi üretiminde hiçbir katkı maddesi içermeyen ve tamamen doğal bir iplik olan bambu kumaşı kullanılıyor.
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Natürel Festivali, Harbiye Askeri Müze’de. Önümüzdeki perşembe başlayacak festivalde stresle mücadele tekniklerinden ateş dansıyla rahatlamaya kadar çeşitli etkinlikler var. Sağlıklı yaşam trendi, Natürel Festivallerini patlattı. 2000’deki ilk festivalin ardından bu yıl 13’üncüsü Harbiye Askeri Müze’de düzenlenen ‘Beden Zihin ve Ruh Sağlığı Festivali’ konuyla ilgilenenlere çok ucuza, kaçırılmayacak etkinlikler sunuyor.
Aşağıda, Yoga Festivali dolayısıyla Hindistan’dan Türkiye’ye gelen ve (ÖSS’ye hazırlanan öğrencilere, stres altındaki işadamlarına) seminerler veren, ünlü yoga ustası N.V. Raghuram’ın yazısını okuyacaksınız. Önümüzdeki hafta ise yogayla ilgili pek çok sorunun yanıtını Raghuram’la yaptığım röportajdan okuyacaksınız.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyd Anıl, dünya genelinde her 6 saniyede 1 kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre dünyada her 10 erişkinden 1'i, Avrupa'da ise her 11 erişkinden 1'i diyabetle mücadele ediyor. Türkiye’de ise, bu oran daha çarpıcı. 1997-1998 yıllarında yüzde 7,2 olan diyabet sıklığı, 2010 yılında yüzde 13,7’ye yükseldi ve artış trendi devam ediyor” dedi. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci ise, ‘şok’ diyetlere karşı uyarılarda bulunarak, kişiye özel olmayan, kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden diyetler diyabetliler için büyük risk taşıdığını söyledi.
#‘Hareket Et Diyabeti Yok Et’Son yıllarda yediğimiz besinlerin iyi olmamasının bir sebebi de artık kullandığımız toprağın verimli olmaması. Toprağı iyileştirmek için yapılan tarıma rejeneratif yani onarıcı tarım deniyor. Bu metodolojinin ülkemizdeki önemli uygulayıcılarından biri olan Veteriner Anne markasının kurucusu veteriner hekim Merve Bektaş’la konuştuk.
#ToprakHızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş TrendiTikTok başta olmak üzere diğer sosyal medya platformlarında popüler olan Hint yağı içme trendi, birçok kullanıcı arasında ilgi görse de bu uygulamanın gerçek sağlık yararlarından çok riskler taşıdığı vurgulanıyor. Hint yağının detoks etkisi sağladığı, bağırsakları temizlediği, sağlıklı yaşam ve kilo kaybına katkı sağladığı iddiaları öne sürülse de internet üzerindeki yaygın videolar, bu tür kullanımın potansiyel yan etkilerine işaret ediyor. Uzmanlar Hint yağı içmenin neden olduğu sağlık sorunlarını ve risklerini Hurriyet.com.tr'ye anlattılar.
#SağlıkKaçınız gün içerisinde yere uzanıp birkaç dakikalığına dış dünya ile bağını koparıyor ya da en son çıplak ayakla çimlere ne zaman bastınız? Aslında insanoğlu bunu yüzyıllardır yapıyor ama artık doğadan o kadar uzaklaştık ki toprakla etkileşime geçemiyor, gün içinde 5 dakika sırt üstü uzanacak kadar bile vakit yaratmıyoruz kendimize. Şimdilerde TikTok’ta pek çok kullanıcının yere yatarak rahatladıklarını, kendilerini daha iyi hissettiklerini söyledikleri videoların viral olması üzerine ‘Yere uzanma eylemi’ yeniden gündem oldu.
#Sırt Üstü YatmaYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#Sağlık