Kapsül ile beslenme devri

Güncelleme Tarihi:

Kapsül ile beslenme devri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2007 06:00

Yeşil çay, C vitamini derken şimdi de nar kapsüle girdi.

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşam trendi doğrultusunda reçetesiz satılan vitamin, mineral ve diyet ürün pazarı her yıl yüzde 30 büyüyor. Sektör bu kadar hızlı büyüyünce daha birçok besinin kapsüle girebileceğini tahmin etmek zor olmuyor.Sürecin başlangıcıABD'de narın kapsül haline gelmesi bu sürecin bir parçası. Nar sağlıklı beslenme bakımından önemli besinler arasında yer alıyor. İçerdiği fonksiyonel öğeler sayesinde yeşil çayla benzer işlevler görüyor. Yüksek kolesterolden damar tıkanıklıklarına, kırışıklıklardan, kilo problemlerine kadar çok sayıda sağlık problemine yardımcı oluyor.Gelişigüzel kullanmayınBu gibi destek ürünlerin hangi durumlarda ve nasıl kullanıldığı çok önemli. Gelişigüzel kullanılması halinde olumsuz etkilerle karşılaşmak da mümkün. Destek ürün kullanımı yaşam kalitenizi artırdığı gibi sağlıksız durumlara da neden olabilir. Bu yüzden bunlar mutlaka bir uzman kontrolünde kullanılmalı.Kansere karşı etkiliNar çekirdeği: Nar tansiyon problemlerine yardımcı olabilir. Damar tıkanması başlangıcını önleyebilir. Kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Nar önemli derecede antikarsinojenik bir besindir. Cilt, meme, kolon kanserine karşı olumlu etkileri görülüyor. Yapılan çalışmalarda yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyonu düşürücü etkisine de rastlanmıştır.Yeşil çay:Yeşil çayla siyah çayın kafein miktarı birbirine çok yakındır. Yeşil çayın günde beş fincan kadar tüketimi antioksidan madde alımı için önemlidir. Ancak kapsül şeklindeyken dikkatli alınması gerekiyor.Birçok araştırmada LDL ve HDL seviyelerini düzenleyici, kan basıncını ve kolesterol seviyesini düşürücü, vücut yağlarının yakımını hızlandırıcı, kan şekerini düzenlemeye yardımcı etkileri görülmüştür. Bir kapsül yeşil çay üç fincan yeşil çaya eşdeğerdir ve bir fincan yeşil çaydaki kafein miktarının beşte birinden daha az kafein içerir. Tansiyon problemi olanların mutlaka dikkatli tüketmesi gerekir.Kalp sağlığını destekler Üzüm çekirdeği:Doğal haliyle tüketimi tüm dünyada yaygınken şimdi çekirdeğinden çıkarılan yağ sıkça kullanılır hale geldi. Kalp sağlığını destekleyici, kolesterolü düşürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici, cilt sağlığını iyileştirici, saç dökülmesini önleyici etkileri olduğu biliniyor. Cilde direkt uygulanabilir. Üzüm çekirdeği yağı omega 3, 6 ve 9 yağ asitlerini içerir. Araştırmalarda diyetlerine belirli oranlarda üzüm çekirdeği yağı eklenen kişilerde HDL'nin yükseldiği, LDL'nin ise düştüğü gözlemlenmiştir. Üzüm çekirdeği yağı günde üç öğün birer çay kaşığı olarak kullanılabilir. Ancak kontrolsüz kullanılmamalı.Keten tohumu:Keten tohumu omega 3, 6 ve 9 yağ asitlerini içerir. Keten tohumu yağı kullanımı elzem yağların yeterli miktarda vücuda alınabilmesi için önemli bir destek üründür. Keten tohumu yağının romatizmada iltihabı azaltıcı, damar sertliğini azaltıcı, kalp sağlığını destekleyici olumlu etkileri görülebilir. Vejetaryenler için önemli bir omega 3 kaynağıdır. Günde bir-iki yemek kaşığı şeklinde yemeklere karıştırılabilir.Balık yağı:Balık yağı içerdiği EPA (eikozapentanoik asit) ve DHA (dokozaheksaenoik asit) ile özellikle çocuklarda görme ve zihinsel fonksiyonların gelişimi için önem taşıyor. Kansere karşı olumlu etkileri görülebilir. Yüksek kolesterol, trigliserit, ateroskleroz, hipertansiyon, romatoit artrit ve menopoz sıkıntılarına karşı etkili olabilir.Taylan Kümeli/Milliyet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!