BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği mRNA tabanlı dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının ilk faz denemeleri, kısa süre önce Türkiye de dahil olmak üzere 7 ülkede başlatıldı. Bu sevindirici haberin ardından kanserle mücadelede umut verici iki müjde daha geldi. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine çare olabilecek bir tedavi yöntemini duyururken, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları da yumurtalık kanserine karşı aşı geliştirdiklerini açıkladı.
#BiontechHarvard Üniversitesi’nde işlenmiş gıdalar uzmanı olan Dr. W. Taylor Kimberly, aşırı işlenmiş gıdaları daha detaylı inceledikten ve bunların beyni nasıl etkilediğini gördükten sonra kendi beslenme biçimini de değiştirdi. Dr. Kimberly, Business Insider’a daha sağlıklı bir beyin ve bağırsak için yapılabilecek 3 basit değişikliği anlattı.
#Bağırsak SağlığıBir film izlerken bazen oradaki popüler oyuncunun adı dilimizin ucuna gelir ama bir türlü hatırlayamayız. Anahtarımızı veya cüzdanımızı arada sırada bir yerlerde unutabiliriz. Dün akşam ne yediğimiz de şıp diye aklımıza gelmeyebilir. Uzmanlara göre bunlar normal ancak unutkanlıkta bazı belirtiler kırmızı alarm olabilir.
#Hazan Aköz IşıkSözü fazla uzatmadan, daha doğrusu iyi hayat ustası, bilge insan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in deyimiyle “lafı sündürmeden” başlıktaki sorunun yanıtını hemen, hem de açık ve net bir şekilde verebilirim: Her hücre, her doku, her organ gibi beynimiz de yaşlanmadan nasibini az ya da çok ama mutlaka alır.
#Beyin YaşlanmasıÖmür boyu sağlıklı bir görme, sadece fiziksel sağlık ve yaşam tarzından değil, aynı zamanda gözler için doğru vitaminlerden kaynaklanır. Uygun besinlerle dengeli bir diyet, potansiyel görme sorunları olasılığını azaltarak göz sağlığınıza büyük ölçüde fayda sağlayabilir. Peki, göze iyi gelen vitaminler nelerdir? İşte, detaylar.
#GözKelimeleri unutmak, saçma sapan düşünmek ve zayıf dikkat süresi, dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar bunu ‘beyin sisi’ olarak tanımlıyor. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza yerleşen bu zor durumdan nasıl kurtulacağız?
#Beyin SisiDilimizin ucuna kadar gelen ama çıkaramadığımız oyuncunun adı, unutulan işler, kaybolan eşyalar... Bunlar zihnimizin yaşlandığının kanıtı çoğumuz için... Oysa beyin gelişimi durmuyor, dahası akıl yürütme performansımız 50’lerimizde zirve yapıyor. Gerekense egzersiz, yani çalışan beyin ışıldıyor.
#GazetehaberleriAmazonlarda yaşayan ve ‘dünyanın en sağlıklı kalbine sahip’ diye bilinen Tsimane kabilesi üyelerinin beyinleri de kalpleri kadar sağlıklı çıktı. Uzmanlar, “Çimaneler yaşlanmayı yavaşlatmanın anahtarını ellerinde tutuyor olabilir” diyor.
#Tsimane KabilesiSağlıklı, hafif ve altın renginde olan ayçiçeği yağı diğer bitkisel yağlara kıyasla daha fazla E vitamini ve omega 6 yağları içermektedir. Ayçiçek tohumlarından doğal bir şekilde çıkarılır ve tadı hafiftir. Bitkisel bir yağ olduğundan kolesterol içermez ve doymuş yağ oranı çok düşüktür. Ayçiçek yağı nedir, nasıl yapılır, neye iyi gelir, ayçiçek yağı faydaları ve kullanımı nedir tüm detaylarıyla derledik.
#Ayçiçek Yağı NedirKovid-19 tüm dünyayı etkisi altına alan bir salgın olmasının yanı sıra vücutta yol açtığı sağlık sorunlarıyla da korkutmaya devam ediyor. Kovid-19 geçiren kişilerin durumunu inceleyen uzmanlar her üç kişiden birinin psikolojik ya da nörolojik sorunlar yaşadığı sonucuna ulaştı.
#KoronavirüsSağlıklı bir beyin için erkeklere mate kadınlara ise adaçayı içmesi tavsiyesinde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, “Özellikle odaklanma sorunu yaşayan kadınlar için omega-3 içeren adaçayının hafızaya büyük katkısı var. Mate çayı ise erkek fizyolojisine daha uygun” dedi.
#Mate ÇayıUzmanlar artan deniz kirliliği nedeniyle deniz ürünlerine cıva ve diğer tehlikeli organik kirleticilerin bulaştığını, bu yüzden cıva birikiminin yüksek olduğu bilinen kılıçbalığı, kral uskumru gibi büyük balıklar gibi balıkların özellikle gebeler, emziren kadınlar ve küçük çocuklar tarafından tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
#D VitaminiE vitamini, C vitamini, B12 vitaminlerinin önemini vurguluyor. Vücudumuz tarafından üretilmeyen Omega 3 ve Omega 6 çoklu doymamış yağların mutlaka besinlerden alınması gerekiyor. Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor.
#Beyine İyi Gelen GıdalarBeyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir. Peki beyin yorgunluğuna karşı neler yapılabilir?
#BeyinRamazan’da doğru beslenmeye özen gösterip, yağ tüketiminde dikkatli olmak gerekiyor. Besinlerde bulunan yağları bilerek ve dikkatli tüketmek gerektiğinin altını çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, hangi yağların ne kadar tüketilmesi gerektiğini anlattı.
#Hangi Yağlar SağlıklıSevgili anneler, hepimizin bildiği gibi beslenmenin hayatımızın seyrini belirlemede çok büyük etkisi var. Beslenmenin bebeklerin bilişsel ve sosyal gelişimindeki rolü hakkında Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt soruyor, Psikolog Serap Duygulu ve Nutricia Genel Müdürü Dr. Yalım Üner yanıtlıyor…
#Bebelac