Yaşamın ilk yıllarındaki beslenme tüm hayatı etkiler

Güncelleme Tarihi:

Yaşamın ilk yıllarındaki beslenme tüm hayatı etkiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2019 00:57

Sevgili anneler, hepimizin bildiği gibi beslenmenin hayatımızın seyrini belirlemede çok büyük etkisi var. Beslenmenin bebeklerin bilişsel ve sosyal gelişimindeki rolü hakkında Hürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt soruyor, Psikolog Serap Duygulu ve Nutricia Genel Müdürü Dr. Yalım Üner yanıtlıyor…

Haberin Devamı

                      

Haberin Devamı

Siz de bebeklerin beslenmesi, bilişsel ve sosyal gelişimleriyle ilgili merak ettiğiniz soruları bu videonun altına yorum olarak yazabilir veya omur@hurriyet.com.tr adresine gönderebilirsiniz.

BESLENME, BEBEĞİN SAĞLIĞI İÇİN HAYATİ ÖNEMDE

Beynin %80’i 2 yaşına kadar gelişir. Yani bebek yetişkinliğine temel oluşturan birçok zeka unsuru doğumdan itibaren hızla edinir. Bu nedenle bebeklik dönemindeki bilişsel zeka ve beyin gelişimi için çok önemlidir.

BESLENME, BİLİŞSEL GELİŞİMİ ETKİLER

“Bilişsel zeka gelişimi” beynin zihinsel gelişimini ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Akıl yürütme, problem çözme, karmaşık fikirleri anlama, hızlı öğrenme ve insanlarla iletişim kurma gibi genel zihinsel süreçleri içerir.

BEBEĞİN BİLİŞSEL GELİŞİMİ, SOSYAL GELİŞİMİNİ DE ETKİLER

Çok sayıda çalışma bilişsel gelişimi destekleyici şekilde beslenmenin sosyal zeka gelişimi üzerine de olumlu etkileri olduğunu ve bu etkinin erişkinliğe kadar uzadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

BİLİŞSEL GELİŞİMİ DESTEKLEYİCİ BESLENMENİN İPUÇLARI NELERDİR?

Dünya Sağlık Örgütü, bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir diyor. Anne sütü eksikliği veya yokluğunda devam sütü yani formül mama kullanımı ve 6. ayın sonunda uygun şekilde ek gıdaya geçiş ile birlikte ilk yıl ana öğünün anne sütü/formül mama olduğunun unutulmaması önemlidir. Doğru beslenme hem ideal büyüme ve gelişmenin hem de sağlıklı beyin gelişiminin temelidir. 
Bir yıldan uzun süre emzirilen bebeklerde motor becerilerle ilişkili beyin bölgelerinde büyüme artışı görülmüştür. Emzirilen çocuklarda daha sonra dil becerileri, görme ve motor kontrolde artış gözlenmiştir. 

Bebeklik dönemi gelişimi beslenmeyle desteklenmediğinde, bebeğin yaşına göre gelişim ve öğrenme sürecinin gerisine düştüğü gözlemlenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!