Paylaş
Yapılan yeni araştırmalar, sağlıklı ve stratejik bir beslenme planının hem beyninizi korumada hem de demans ve alzheimer gibi hastalıklardan korunmada etkili bir rol oynadığını gösteriyor. Üstelik genetik risk faktörü taşıyan kişiler için bile potansiyel fayda sağlayan önemli besinler mevcut...
HASTALIK RİSKİNİ YÜZDE 86 AZALTIYOR
Singapur’daki bir çalışma çayın bilişsel bozuklukların gelişme riskini düşürdüğünü gösterdi. Alzheimer’a genetik yatkınlığı olanlarda bile risk yüzde 86’ya kadar azalıyor. Çaydaki antioksidanlar beyni ‘nörodejenerasyondan’ ve damar hasarından koruyor.
ÖZELLİKLE SARISI BEYNİ BESLİYOR
Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta, özellikle de sarısı, sağlıklı bir beyin için gerekli besin maddeleriyle dolu. Finlandiya’da yapılan bir çalışma yumurta yemenin bilişsel fonksiyonlarda bazı ilerlemelere yardımcı olabileceğini gösterdi.
YAĞLI BALIKLAR HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı beyin yapısı ve fonksiyonu için hayati... Çalışmalara göre, omega-3 yağ asitleri aynı zamanda alzheimer açısından en yüksek genetik riski taşıyan kişilerde bile işe yarıyor. Ançüez, ringa, somon gibi omega-3 zengini besinler tüketmek önemli.
HAFIZAYI GELİŞTİRİYOR
Yapılan araştırmalar yabanmersini tüketen kadınların bilişsel gerilemelerini 2.5 yıla kadar yavaşlatabileceğini gösterdi. Bir başka çalışma 16 hafta, günde en az bir defa, 190 gram yabanmersinine denk dondurularak kurutulmuş yabanmersini tozu tüketenlerde hafızada ilerleme olduğunu kanıtladı.
Aralıklı oruçla beyin de dinleniyor
Beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri genetik yatkınlığınız olsa bile alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Uzmanlar aralıklı orucu denemenizi öneriyor. Çünkü uzun açlık süreleri kilo verdirmenin yanı sıra beyninize dinlenme fırsatı tanır. Özellikle akşam yemeği ve kahvaltı arasındaki uzun açlık alzheimer riskinizi yüzde 50’ye kadar azaltabilir. Ancak beslenme şeklinizi değiştirmeden, herhangi bir diyete başlamadan önce mutlaka lisanslı bir diyetisyene veya doktorunuza danışın.
Paylaş