Bursa’nın Mudanya ilçesinde son bir ayda meydana gelen köpek ölümleri tepkilere neden oldu. Daha önce 10 köpeğin ölümünün ardından dün akşam zehirlenen 5 köpekten 4’ünün öldüğü tespit edildi, 1 köpek suni teneffüs ve kalp masajıyla hayata döndürüldü. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlatırken, Doğal Afet ve Sağlık Arama Kurtarma Derneği (DASKUT) Başkanı Tuncay Meriçli, alınan ilk numunelerden elde edilen bulguların, köpeklerin tavuk etiyle zehirlendiği yönünde olduğunu söyledi. Aralarında yavruların da olduğu, zehirlenen köpeklerin nefes almaya çalıştığı anların görüntüleri sosyal medyada tepki topladı
#BursaBursa’nın Mudanya ilçesinde son bir ayda meydana gelen köpek ölümleri tepkilere neden oldu. Daha önce 10 köpeğin ölümünün ardından dün akşam zehirlenen 5 köpekten 4’ünün öldüğü tespit edildi, 1 köpek suni teneffüs ve kalp masajıyla hayata döndürüldü. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlatırken, Doğal Afet ve Sağlık Arama Kurtarma Derneği (DASKUT) Başkanı Tuncay Meriçli, alınan ilk numunelerden elde edilen bulguların, köpeklerin tavuk etiyle zehirlendiği yönünde olduğunu söyledi. Aralarında yavruların da olduğu, zehirlenen köpeklerin nefes almaya çalıştığı anların görüntüleri sosyal medyada tepki topladı
#KöpekTrabzon'da 12 yıl önce kamyonet ile nehre düşen arkadaşının cansız bedenine 10 ay sonra ulaşılmasından etkilenince arama-kurtarma gönüllüsü olup, aldığı eğitimlerle kurduğu Sürmene Arama-Kurtarma Derneği (SÜR-AK) bünyesinde bölgede boğulma, sel, heyelan, yangın gibi olayların yanında deprem afetlerinde 188 hayat kurtaran Ahmet Cerrah (46), geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Ani ölümü üzüntü yaratan Cerrah, ilçede dualarla son yolcuğuna uğurlandı.
#Ahmet CerrahSusuzlukla mücadele ediyor, aç kalıyor ve hastalanıyorlar. Üstüne şiddet görüyorlar. Bu yüzden sadece 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde değil, dostlarımızı her zaman hatırlamalıyız. Ama böyle özel günler de farkındalığı arttırmak için önemli. Hayvanların refahı için çalışanlarla konuştuk, dostlarımızın sesine kulak verdik.
#Sokak HayvanlarıGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremMersin’deki Morca Mağarası’nda yaptığı bilimsel çalışmalar sırasında mide kanaması geçiren ABD’li mağara uzmanı Mark Dickey (40), düzenlenen uluslararası operasyonun ardından kurtarılıp 11 gün sonra yeryüzüne çıktı. Dickey’in 1040 metre derinlikten kurtarıldığı tarihi operasyonu Hürriyet muhabiri adım adım takip etti.
#MersinMersin'deki Morca Mağarası'nda 1040 metre derinlikte araştırma yaparken rahatsızlanıp, bulunduğu noktada doktorların tedavisine başladığı ABD'li Mark Dickey'i (40), çıkarmak için ekiplerin hazırladığı yol haritası ortaya çıktı. Mağaranın 7 bölümü, 6 ülkeden kurtarma ekiplerine bölündü. Dickey ile ilk teması Bulgar ekibi yapacak, ardından Hırvat, İtalyan, Polonyalı, Macar ekip sırasıyla Dickey'in çıkışına eşlik edecek. Türk kurtarma ekibi ise Dickey'i yüzeye çıkararak, tıbbi desteğe ulaştıracak.
#Mark DickeyBolu'nun Göynük, Denizli'nin Acıpayam, Antalya'nın Akseki ve Eskişehir'in Alpu ilçesinde orman yangınları çıktı. Bingöl'ün Genç ilçesinde ise dün çıkan orman yangını kontrol altına alınmak üzereyken rüzgarın etkisiyle büyüdü. Orman yangınlarına ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor. Antalya'nın Akseki ilçesindeki orman yangınının, büyüme eğiliminde olduğu bildirildi. Öte yandan Denizli'nin Acıpayam ilçesindeki orman yangını kontrol altına alındı. İşte çeşitli illerde başlayan orman yangınlarda son durum...
#Denizli Orman YangınıTunceli'de, otomobilin Munzur Çayı'na uçtuğu kazada kaybolan 3 gençten Baran Aslantaş'ın (22) ardından 19'uncu günde Mehmetcan Demiral'ın da cansız bedenine ulaşıldı. Demiral’ın yeğeni Azad Demiral’ı (21) arama çalışmaları sürüyor.
#TunceliTürkiye Psikiyatri Derneği’nin başlattığı çevrimiçi ruhsal destek sistemi, depremin psikolojik yaralarını sarmayı amaçlıyor. Başvuranların en sık yaşadığı sorunlar şöyle: Uykusuzluk, huzursuzluk, gördüklerini zihninde canlandırma ve kâbuslar.
#Türkiye Psikiyatri DerneğiEtimesgut’ta iki yıl önce engelli, şiddete uğramış ve bakıma muhtaç hayvanlar için özel bir yaşam alanı oluşturan Patileri Koruma Derneği(PATİKO) 150’si engelli 350 can dosta ev sahipliği yapıyor. Ankaralılara ziyaret çağrısı yapan PATİKO Başkan Yardımcısı Çiğdem Mavili Erencan, “Bakıma muhtaç, travma yaşamış hayvanların ilgiye ve bizlere ihtiyacı var” diyor.
#PATİKODeprem beklenen fay hatlarından Kuzey Anadolu fay hattının bir kısmı Marmara Denizi’nin altından geçiyor. Uzmanların riskli gördüğü bu fayda kırılma olursa İstanbul çok ciddi şekilde etkilenecek. Peki, beklenen Marmara depremi sonrası İstanbul için çevre iller nasıl bir hazırlık içinde? Yedi ilin yetkilileriyle konuştuk, olası bir afetten sonrası için planladıkları yardım çalışmalarını anlattılar.
#BilecikKonya’da yaşayan Tican ailesi bebek bekliyordu. Doğumdan önce Hatay’da yaşayan ailelerini ziyaret etmek istediler. Fakat anne beklediğinden daha erken doğum yaptı ve oğlu Umut Yunus’u Hatay’da dünyaya getirdi. Aile Hatay’da depreme yakalandı, sonrası tam bir mücadele öyküsü...
#Tican AilesiJeologlara göre Marmara Denizi’nde deprem kaçınılmaz. İstanbul her an şiddetli bir depremle sarsılabilir. Alanında uzman olan isimler, gerekli önlemler alınırsa İstanbul’un olası depremi en az kayıp ve hasarla atlatmasının mümkün olduğunu söylüyor ve şu hazırlıkları öneriyor...
#JeologASELSAN Sosyal İnovasyon Liderleri (ASİL) Derneği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra afet bölgesine 110 milyon liralık yardım yaptı ve 600 kişinin barınabileceği çadır kent kurdu. Ayrıca, şirketin geliştirdiği milli teknolojiler, afet bölgesinde aktif olarak kullanıldı.
#Aselsan11 ili birden etkileyen depremler büyük bir yıkıma yol açtı. Binalar yerle bir oldu. İnsanların tüm birikimleri de hayalleri gibi enkaz altında kaldı. Deprem bölgesinde yaşam koşulları o kadar zorlu ki imkânı olan şehrini terk edip başka şehirlerde hayat kurmaya çalışıyor. Ama bu da kolay bir süreç değil.
#DepremDepremzedelere destek vermek için binlerce psikiyatr ve psikolog gönüllü olarak harekete geçti bile. Sahra hastanelerinde, çadırkentlerde görev yapıp ihtiyaç duyanlara destek verecekler. Ayrıca çevrimiçi destek üniteleri de oluşturulacak.
#DepremDepremin vurduğu şehirlerde halk hem afetin yarattığı travmayla başa çıkmaya çalışıyor hem de yakınlarını, evlerini, işlerini, kültürlerini ve geleceklerini kaybetmenin yasını tutuyor. Bölgede çalışan ruh sağlığı uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara halkın barınma, korunma, beslenme ihtiyaçlarının tümünün hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Ayakları üşüyen, karnı aç olan birine ‘Nasıl hissediyorsun’ diye sorsanız ‘Açım, üşüyorum!’ der.”
#DepremHatay'ın Antakya ilçesinde Ogün Abi Çocuk Derneği üyeleri, depremlerde hayatını kaybeden çocuklar için enkaz alanlarına rengarenk balonlar asmaya başladı. Derneğin kurucusu Ogün Sever Okur, "Burada bir sürü meleğimi kaybettim. Balonları, burada hayatını kaybeden çocukların adına asıyoruz. Buradaki her bir balon, bir çocuğu temsil ediyor" dedi.
#Hatay