Nazi döneminde ülkeyi terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Alman’a başka ülkeler kapılarını açtıkları için Almanya Federal Cumhuriyeti’nin resmen kuruluşunun yolunu açan ve 23 Mayıs 1949 tarihinde kabul edilen Alman Anayasası’nın 16. maddesinde, “Politik takibata uğrayanlar iltica (sığınma) hakkına sahiptir” denilmektedir. Bu madde, 1993 yılına kadar geçerli kaldı.
#ALMANYASolingen katliamında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine katılan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, aşırı sağ şiddete karşı çok net konuştu: “Susmak ve sessiz kalmak yerine, onlara karşı mücadele vermek için bizim medeni cesarete ihtiyacımız var. Solingen’deki o korkunç cürümden 30 yıl sonra da hâlâ şaşkın, öfkeli ve üzgünüz ama sindirilmiş, korkutulmuş, çaresiz, elimiz kolu bağlı da değiliz. Bu acı asla dinmeyecek.”
#SolingenFederal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın verilerine göre, Almanya’da şiddete hazır 13 bin 500 aşırı sağcı vardır. Ve geçen yıl ülke genelinde aşırı sağcılar tarafından 945’i şiddet eylemi olmak üzere 20 bin 201 suç işlenmiştir. Ve Almanya’da aşırı sağ tehlikesi de tedirginliği de her geçen gün artmaktadır. Oysa ki, Almanların da bu ülkede yaşayan diğer insanların da daha önceki yıllarda yaşanan korkunç olaylardan ders almaları gerekmektedir.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde, 19 Şubat 2020 tarihinde aşırı sağcı bir Alman, 4’ü Türkiye kökenli 9 göçmeni kurşunlayarak öldürdü. Hiçbir şey olmamış gibi otomobiline binip evine gitti ve annesini de öldürdükten sonra intihar etti. Bu katliamın birinci yılında o zaman Başbakan olan Angela Merkel, “Hanau saldırısı, bizim toplumumuzdaki barış içinde birlikte yaşam ve Almanya’daki insanların birlikteliği için bir dönüm noktasıydı. Irkçılık bir zehirdir. Nefret ve kin bir zehirdir” açıklamasında bulundu.
#Rostock-LichtenhagenAlmanya’ya gelen sığınmacı sayısı 1980’li yılların sonlarına doğru büyük ölçüde artınca, ülkede ‘İltica Yasası’nda değişiklik tartışmaları yoğunlaştı. Alman Anayasası’nın ‘politik takibata uğrayanlar iltica hakkına sahiptir’ ilkesini içeren 16’ncı maddesinin değiştirilmesi uzun süre tartışıldı. İlk kez 1991 yılında Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının 200 bini aşması üzerine yasa değişikliği tartışmaları daha da arttı. Yabancılara ve sığınmacılara dönük saldırılar da.
#Almanya1993’ta Almanya’nın Solingen kentinde neonaziler tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden Hatice Genç (19 yaş), Hülya Genç (9), Saime Genç (5) ile Gülsün İnce (28) ve Türkiye’den misafir gelen akrabaları 12 yaşındaki Gülistan Öztürk, için Frankfurt’ta anma töreni düzenlendi.
#Gülistan ÖztürkDönemin Sovyetler Birliği (SB) lideri Mihail Gorboçov’un ‘Glasnost’ (Saydamlık) ve ‘Perestroyka’ (Yeniden Yapılanma)Kalkınma) politikası 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren dünyanın çehresini değiştirmişti. 9 Kasım 1989’da iki Almanya’yı birbirinden ayıran ‘utanç duvarı’ delinmiş, birleşme yolu açılmıştı. Gorbaçov’un yapıcı politikası sayesinde ‘Soğuk Savaş’ bitmiş, birçok Avrupa ülkesi halkları özgürlüklerine kavuşmuştu.
#Ahmet Külahçı