Yerli edebiyatın ustalarının en yeni eserleri, dünyanın dört bir yanından ödüllü romanlar, çarpıcı biyografiler, yeni keşifler, tarih, bilim, anı türünde dikkat çeken çalışmalar... Yayın dünyası yeni sezona hazırlanırken önümüzdeki günlerde tanışacağımız kitapları seçtik, öne çıkanları derledik...
#Ahmet ÜmitRoni Margulies’in, İstanbul’un Yahudi Cemaati hakkında yazdığı ikinci kitabı ‘Ailem ve Diğer Yahudiler’ raflara çıktı. Margulies’e 12 yıl sonra neden aynı temaya döndüğünü sorduk: “Büyükanne ve büyükbabalarımın hayatları gerçekten çok ilginç. Bu zenginlik bana kurgusal bir aile yaratma gerekliliği bırakmıyor. Hayatla ilgili cebelleştiğim, hesaplaştığım konular için vesile ediyorum ailemin öyküsünü.”
#Maçka PalasKendi deyişiyle televizyonların ‘Ermeni’ kontenjanı, siyasetin ‘Ermeni adayı’ Hayko Bağdat, yeni kitabında en yakası açılmamış hikâyelerini yazdı, Müslüman mahallesinde salyangoz satmayı değil, salyangoz olmayı anlatıp, bizi evinin içine kadar soktu. Bağdat’ın üslubuyla tüm acıları bu kez biraz da tebessümle okuyacaksınız, Hrant’ın ölümü hariç… O başka çünkü...
ARALARINDA Prof. Cem Behar, İrvin Cemil Schick, Soli Özel, Roni Margulies ve Reyan Tuvi gibi aydınların da bulunduğu bir grup Yahudi kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından dün ilginç bir açıklama geldi.İmza sahipleri, İsrail’in politikalarından dolayı Türkiye Yahudi cemaatinin suçlanmasını “ırkçılık” olarak nitelendirirken, aynı zamanda İsrail’in Filistin halkına uyguladığı şiddet politikalarını da onaylamadıklarını bildirdiler.
Sosyalist yazar Roni Margulies, Hükümet ile cemaat arasındaki gerginliği ''Bence hükümetle Cemaat’in itişmeye başlamasının sebebi, Cemaat’in hükümetten daha fazla istemesi'' diye açıklıyor. Margulies'e göre 17 Aralık’tan bugüne kadar olup bitenlerden ne Hükümet ne de cemaat karlı çıkamaz. Margulies, ''Eğer bir noktada barışmazlarsa hükümetin Cemaat’i bitireceğini düşünüyorum'' diyor.
Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın (76) ‘Öteki ya da Değil Ne Fark Eder!’ adlı anı-biyografi kitabı Doğan Kitap’tan çıktı. Ataları 500 yıl önce İstanbul’a gelen Keribar, bir Yahudi olarak azınlık olduğu gerçeğiyle çok sık karşılaşmış. Onunla Türkiye’de Yahudi olmayı, son günlerde büyük tartışma yaratan İshak Alaton’un Struma kitabında ve sonrasında söylediklerini konuştuk.
Herkes bir yerinden tutuyor ve kendine göre bir tarif üretiyor. Ertuğrul Özkök’e göre, Batılı, iyi eğitimli ve laik insanlara ‘Beyaz Türk’ demek mümkün. Fehmi Koru ve Mehmet Barlas ise züppelikleriyle öne çıkan Efruz Beyler’in ‘Beyaz Türk’ olduğunu söylüyor. “Bizde Beyaz Türk yok, daha beyazlaşıyorlar” diyen ise Prof. İlber Ortaylı. Oysa, bu kavram, yeni Amerikan üst sınıfını özetleyen ‘WASP’ın Türkiye’ye ve Türkçe’ye uyarlanmasından ibaret yalnızca.
Demokratik açılım için önerilerini almak üzere dün edebiyatçılarla buluşan Başbakan Erdoğan, Ece Ayhan’a ait mısrayı okuyup, “Ece Ayhan, ‘devlet dersinde’ öldürülenlerden bahsediyor, ‘Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük, velhasıl onlar vurdu, biz büyüdük kardeşim’ diyor. Evet, bu kardeşiniz, kanunları, tüzükleri yaşayarak öğrendi ve bugünlere geldi” dedi. Erdoğan, popülizm değil çözüm peşinde olduklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, demokratik açılım çalışmaları kapsamında yazarlarla biraraya geldi. Erdoğan, 'söz uçari yazı kalır' diyerek başladığı konuşmasında Cumhuriyet'in en aykırı şairi Ece Ayhan'dan alıntı yaparak, ''Ece Ayhan 'Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük velhasıl onlar vurdu, biz büyüdük kardeşim' diyor. Evet, bu kardeşiniz, kanunları, tüzükleri yaşayarak öğrendi ve bugünlere geldi'' dedi.
Yılbaşı eşittir parti. <br>Vur patlasın çal oynasın her zaman makbul ama illa çılgın bir parti vermek şart değil. Şıkır şıkır bir kokteyl de olur, uzun bir masanın etrafında ağır bir yemek de... Bu yılbaşı için kaç davet aldınız? Peki kaçını kabul ettiniz? Kararınızı vermiş olsanız bile, memleketin en havalı isimlerini çağırdığımız hayali partimize de bir uğrayın.