İstanbul'da edebiyat festivali

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda edebiyat festivali
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 11:39

'Edebiyat Mevsimi' adıyla düzenlenen, '1. İstanbul Edebiyat Festivali' 7-13 Aralık 2009 tarihlerinde 50'yi aşkın şair ve yazarı okurla buluşturacak.

Haberin Devamı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi işbirliğiyle düzenlenen, “1. İstanbul Edebiyat Festivali” The Golden Horn Otel'de düzenlenen bir toplantıyla basına tanıtıldı.

Toplantıda konuşan TYB İstanbul Şubesi Başkanı Ali Ural, İstanbul'un bir edebiyat şehri olduğunu hatırlatma sorumluluğunun TYB İstanbul Şubesi olarak kendilerine ait olduğunu düşündüklerini belirterek, bu sorumluluğu bir festivalle yerine getirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
İstanbul eksenli fakat Türk edebiyatını bütün bölümleriyle bir araya getiren bir festival ortaya koyma hedefi içinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Ural, ilki 7-13 Aralık 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin bundan böyle her yıl düzenleneceği açıkladı.

Haberin Devamı

TYB İstanbul Şubesi'nin kullandığı ve Mimar Sinan tarafından yapılan tarihi Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşecek festival kapsamındaki atölyelerde şiir, roman, hikaye ve deneme alanlarında Türkiye'nin seçkin edebiyatçılarının yer alacağını söyleyen Ural, “Bir hafta sürecek festivalde 20'yi aşkın etkinlikte 50'yi aşkın sanatçı rol üstleniyor” dedi.

Ekseni edebiyat olan festivalde edebiyattan beslenen ve edebiyatın beslediği sinema, tiyatro ve müzik gibi alanlarda da etkinliklerin yer alacağını kaydeden Ural, sinema alanında “Film Mekan İstanbul” etkinliğinde, “Türk Sinemasında İstanbul” belgeselinin gösterileceğini söyledi. Ural, etkinliklerde usta oyun yazarı Turgay Nar tarafından kaleme alınan “Şeyh Galip” adlı oyunun da Tarık Şerbetçioğlu rejisiyle sahneleneceğini bildirdi.

“Musiki Şehir İstanbul” etkinliğinde Münip Utandı'nın, kızı Merve Utandı ile beraber bir konser vereceğini belirten Ural, festival boyunca ziyarete açık olacak Kemal Tahir, Tarık Buğra ve Cemil Meriç sergilerinde yazarların çok özel fotoğrafları ve kişisel eşyalarının yer alacağını açıkladı.
Ural, festival kapsamında, “Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri”nin de verileceğini belirterek, şiir, roman, hikaye ve deneme alanlarında yılın öne çıkan edebiyatçılarına verilecek ödüllerin değerlendirme aşamasının sürdüğünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Ural, bir soru üzerine, festivali gelecek sene Ekim-Kasım aylarında düzenlemeyi planladıklarını, mekanların ihtiyaca göre çeşitleneceğini söyledi.
Tüm etkinliklerin temasının İstanbul olduğu festivalde, 2010 yılından sonra yeni temalara girileceğini ifade eden TYB İstanbul Şubesi Başkanı Ali Ural, festivalde “Mürekkebi Kurumadan” başlıklı etkinlikte olduğu gibi güncel kitaplara ve yazarlarına da yer verildiğine dikkati çekti.
7 Aralık Pazartesi günü açılışı yapılacak festivalde tiyatrocu Kenan Işık, “Bir Hoş Seda İstanbul” etkinliği kapsamında Şeyh Galip'ten Necip Fazıl Kısakürek'e, Yahya Kemal'den Ahmet Hamdi Tanpınar'a İstanbul'a dair eserlerden seçmeleri seslendirecek.

Haberin Devamı

Festivalin ilk günü açılışı yapılacak sergilerden “Yorulmayan Savaşçı: Kemal Tahir” sergisinde, ziyaretçiler büyük yazar ve fikir adamına ait özel eşyaları, romanlarını yazarken tuttuğu notlarını, dostları ile olan fotoğraf karelerini ve çok az bilinen 12 dakikalık bir görüntü kaydını izleyebilecek. “Edebiyatımızın Büyük Ağası: Tarık Buğra” sergisinde, modern Türk edebiyatına ölümsüz eserler armağan eden büyük yazarın tarih kokan el yazıları, emektar daktilosu ve yazı masası görülebilecek. “Düşüncenin Gökkuşağı: Cemil Meriç” sergisinde ise eserleriyle Türk toplumunun ufuklarını aydınlatmaya devam eden Cemil Meriç ile sevenleri, İstanbul Kültür Merkezi'nde bir arada olacak.

Atölyeler

Haberin Devamı

“Şiir Şehir İstanbul” başlıklı atölye 7 Aralık Pazartesi günü Ali Ural, Adnan Özer, Haydar Ergülen, Osman Konuk, Ömer Erdem ve Roni Margulies'den oluşan şairler, kalemlerine güç veren kaynakları, ustalıklarının püf noktalarını, kelimelere şekil vermenin ve onları bir arada tutmanın sırlarını anlatacak.
“Roman Mekan İstanbul” başlıklı roman atölyesinde, 8 Aralık Salı günü Mehmed Niyazi Özdemir, Elif Şafak, Sevinç Çokum, Sadık Yalsızuçanlar ve Durali Yılmaz yazarlık tecrübelerini paylaşacak.
“İstanbul Denemeleri” son dönem Türk edebiyatının Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Turan Alkan, İbrahim Demirci, Osman Bayraktar, Ali Çolak gibi deneme ustaları ve Mıgırdiç Margosyan ile Celia Kerslake denemelerini, 9 Aralık Çarşamba günü İstanbullu edebiyatseverlerle paylaşacak.
“İnsan Hikaye İstanbul” başlıklı atölyede Ayfer Tunç, Hüseyin Su, Cihan Aktaş, Aslı Erdoğan, Mario Levi 10 Aralık Perşembe günü İstanbul hikayelerini paylaşacak.
“Bir Akşam Şiiri İstanbul” başlıklı 8 Aralık Salı akşamı gerçekleşecek şiir akşamında da Ahmet Oktay, Zafer Acar, Celal Fedai, Arif Ay, İbrahim Tenekeci, Mehmet Ragıp Karcı, Haydar Ergülen, Enver Ercan, Nilay Özer ve Ayşe Sevim yer alacak.

Haberin Devamı

Okur yazar buluşmaları

“Okur Yazar Buluşmaları”nda 9 Aralık Çarşamba günü İhsan Kabil, Yıldız Ramazanoğlu, Ümit Aktaş ve Ali Haydar Haksal okurla buluşacak.
Festivalin “Mürekkebi Kurumadan Elinizde” bölümü, edebiyat dünyasına 'merhaba' diyen yeni kitapların yazarları ile okuru bir araya getiriyor. Murat Menteş, “Korkma Ben Varım” ile 8 aralık Salı günü, Ömer Faruk Dönmez “Bir Kitap Bir Balta” adlı çalışmasıyla 10 Aralık Perşembe günü okurla bir araya gelecek.
Festivalde, “Kültürler Arası Bir Köprü Olarak Çeviri” başlıklı etkinlikte, ilahiyattan felsefeye, ekonomiden siyasete pek çok seçkin düşünürün onlarca eserini Türkçeye kazandıran çeviri ustalarından Ahmet Aydoğan, 7 Aralık'ta dil, kültür ve edebiyat ekseninde çeviri ve çevirmenlik üzerine tecrübelerini paylaşacak.
Festivalde, “2010'a Girerken Edebiyatın Durumu-Konumu” başlıklı açık oturumda ise 11 Aralık Cuma günü, Türk edebiyatının durumunu Elif Şafak, Rasim Özdenören, Hilmi Yavuz, Selim İleri, Mehmet Doğan ve Roberta Micallef yeniden ve farklı bakış açılarıyla değerlendirecek.

Sinema, tiyatro ve müzik

“Musiki Şehir İstanbul” etkinliğinde ise 7 Aralık Pazartesi akşamı Türk müziğinin güçlü seslerinden Münip Utandı, kızı ve öğrencisi Merve Utandı'nın da yer alacağı musiki akşamında saz ekibiyle birlikte bir dinleti sunacak.
“Film Mekan İstanbul” etkinliğinde 9 Aralık Çarşamba akşamı Necip Sarıcı'nın, yüzlerce filmlik zengin arşivinden faydalanarak yaptığı “Türk sinemasında İstanbul” belgeselinde, yabancı yönetmenlerden ilk Türk filmine, Beyoğlu'ndan Defterdar'a, Kızkulesi'nden Burgaz Ada'ya İstanbul, gözler önüne serilecek.
“Dünden Bugüne Tiyatroda İstanbul” başlıklı etkinlikte 10 Aralık Perşembe günü ise usta oyun yazarı ve şair Turgay Nar ile oyun yazarı Melisa Gürpınar, İstanbul'un sahnelerinde yeniden hayat bulan oyunları, oyuncuları ve İstanbul'u anlatacaklar. Ayrıca, İstanbul'un kültür hayatında önemli bir figür olan Şeyh Galip üzerine Turgay Nar'ın yazdığı “Şeyh Galip” adlı oyun, Tarık Şerbetçioğlu rejisiyle tiyatroseverlerle buluşacak.

Edebiyat mevsimi büyük ödülleri

Festivalde, 11 Aralık Cuma akşamı “Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri'09” kapsamında şiir, hikaye, roman ve deneme dallarında verilecek büyük ödüller sahiplerini bulacak.
“Boğazda Edebiyat Rüzgarı” adlı etkinlikte, 12 Aralık Cumartesi günü Mahmut Sami Şimşek'in rehberliğinde edebiyat içerikli bir Boğaz turu düzenlenecek.
“Kitap Dostlarının Bab-ı ali Buluşması çerçevesinde”, 13 Aralık Pazar günü TYB İstanbul Şubesi Nadir Kitaplar Müzayedesi düzenlenecek.


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!