2022’de Nobel Ödülü’nü alan, cesur ve sarsıcı dili, feminist ve politik duruşuyla apayrı bir yere sahip olan Annie Ernaux, İstanbul Film Festivali’nde gösterilen, oğlu David-Ernaux-Briot’yla gerçekleştirdiği belgesel filmi ‘Les années Super 8’in gösterimi için İstanbul’daydı. Ernaux ile kadın ve yazar kimliğini anlamak için olsa olsa giriş niteliğinde bir söyleşi yaptık... ‘Bir Kadın’ ve ‘Olay’ adlı iki kitabı Can Yayınları tarafından eşzamanlı yayımlanan Annie Ernaux, "Utancı yenmenin yegâne yolu benim için yazı" diyor.
#Annie ErnauxSıradan insanların sıradan gündelik hayatlarını anlatan romanlarıyla Richard Yates, yaşadığı yıllarda edebiyat çevreleri tarafından çok beğenilse de okuyucuda aynı karşılığı bulamamış bir yazardı. ‘Mutluluk Fotoğrafı’ ve ‘Sessiz Sahil’ romanlarında farklı zamanları, farklı mekânları ele alsa bile yine umutsuzca mutlu olmanın peşinde koşan insan portreleri sergiliyor.
#Richard YatesSelçuk Altun, ‘Hayat Romanlardan Daha Tuhaf’ üçlemesini ‘İşte Geldim Deniz Kenarı’yla tamamlıyor. 11 yıl önce ayrıldığı İstanbul’a sürpriz dönüş yapan Harun, gizemli geçmişini Salacak sahilinde Deniz Kenarı’na anlatıyor. Hikâyenin akışını ‘Kitap İçin’lerden alışkını olduğumuz doyurucu birikimiyle zenginleştiren Altun, kurgusunda yarattığı gerçeklikle, gerçek ve hayat algılarımız üzerine yeniden düşünmemizi istiyor.
#Selçuk AltunSakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Anadolu Lisesi’nde Türk ve dünya edebiyatındaki roman kahramanları yeniden hayat buldu. Okulda bir gelenek haline gelen ‘Roman Kahramanları Festivali’ 5 yıldır düzenleniyor. Her yıl farklı bir konseptle roman karakterlerini canlandıran öğrenciler, bu yıl milli mücadelenin 100’üncü yılı olması sebebiyle çoğunlukla Türk edebiyatındaki romanları gerçeğe dönüştürdü. Ancak dikkatleri en çok Franz Kafka’nın ‘Dönüşüm’ romanındaki Gregor Samsa karakterini canlandıran öğrenci çekti.
#Cemil Meriç Sosyal Bilimler LisesiBanu Yıldıran Genç çok okuyan, okuduklarından bazılarının altını çizen ve bunları da paylaşmaktan sevinç duyan bir okuryazar. ‘Geri Döndüğüm Yerler’de iyi edebiyatın peşine düşmüş, unuttuklarımızı hatırlatmış, görmediklerimizi göstermiş ki, insan hemen kendine o kitaplardan kitap beğenmek istiyor!
#Banu Yıldıran GençBanu Yıldıran Genç çok okuyan, okuduklarından bazılarının altını çizen ve bunları da paylaşmaktan sevinç duyan bir okuryazar. ‘Geri Döndüğüm Yerler’de iyi edebiyatın peşine düşmüş, unuttuklarımızı hatırlatmış, görmediklerimizi göstermiş ki, insan hemen kendine o kitaplardan kitap beğenmek istiyor!
#Geri Döndüğüm Yerler2010 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Perulu yazar Mario Vargas Llosa, “Yangından sadece bir romanımı kurtarmak zorunda kalsaydım onu kurtarırdım” dediği ‘Katedral’de Sohbet’te 1950’li yılların Peru’sunu, darbenin yol açtığı çürümeyi, “O karanlık yılların politik ve toplumsal tarihini” anlatıyor.
#Mario Vargas LlosaFiravun imanı kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Sorusuna Tağrık Buğra cevabı verilmelidir. Tarık Buğra, Firavun imanı adlı eserinde, Kurtuluş savaşı Kuvâyı milliye ile Çerkez Ethem dönemlerini anlatmaktadır. Satılmışlar, çıkarcılar, üç kağıtçılarla vurguncularla cefakar yiğitlerin mücadelesini anlatmaktadır. Firavun imanın kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
'Katlanılmaz Sığırtmaç’ da Bolano’nun önceki yapıtları gibi beş benzemez olarak nitelenebilecek şaşırtmacalar, oyunlar, sürprizlerle dopdolu bir öyküler kitabı. Onun öykülerinin/romanlarının bazılarını okurken aklıma yine başka bir İspanyolca yazan Enrique Vila-Matas gelir. Onun edebiyat karakterleri, roman kahramanları ve yazarlardan yola çıkarak yazdığı kitaplardaki yolculuğa bir başka yerden Bolano ile katılırım.
#Roberto BolanoEdebiyat alanında sıklıkla geçen gösterme tekniği kavramı, ilgili alanda çok kullanılan bir yöntem ve anlam olarak kabul edilir. Bununla birlikte henüz edebiyat alanına yeni adım atan ya da edebiyat alanı ile ilgisi olmayan insanlar tarafından merak edilir. Gösterme tekniği ne demek ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Eğitim“Bergen” filminin ilk tanıtımı yayınlandı. Serenay Sarıkaya’nın yerine başrolü üstlenen Farah Zeynep Abdullah, Bergen’e olan benzerliğiyle dikkat çekti. Nasıl buldunuz güzel oyuncuyu ve tanıtımı? Sizce Serenay Sarıkaya projeden çekildiğine pişman mıdır?
#Serenay SarıkayaBir müddettir bozulan sağlığı yüzünden Prof. Dr. Bert Fragner tam 80 yaşında aramızdan ayrıldı. İyi bir dosttu. Birçok milletin ilim cemiyetine üyeydi. Doğu dünyasını bir kültürler birliği olarak görürdü. İran kavramının ve kimliğinin Türklerin Selçuklular dönemiyle İran’da başladığını çok açık bir şekilde ortaya koymuştur.
#Bert Fragnerİşletmeler geçen sene müşteri kabul etmemiş, yılbaşı gecesini herkes evinde geçirmişti. Bu sene için özel hazırlık yapıldı, çoğu mekanın rezervasyonları doldu. Şöyle bir dönemde yeni yılı kapalı mekanlarda, kalabalık bir ortamda karşılayacak kadar ‘cesur’ olanlar kimler, o ayrı bir konu.
#Orkun ÜnKendine özgü tarzıyla sevilen Hakan Günday, sekiz yıl aradan sonra gelen romanı ‘Zamir’de uluslararası insan kaçakçılığını konu edindiği ‘Daha’nın kaldığı yerden devam ediyor. Yine sert, keskin ve öfkeli bir üslupla kaleme aldığı ‘Zamir’de ‘büyük insanlık’ın hikâyesini anlatmış; köleleşmiş, boyun eğdirilmiş, aç, sefil, perişan insanların ve onların bu halde olmasından çıkar sağlayanların, açgözlülüğün ve vicdansızlığın hikâyesini... Anlatı zamanı 2000 yılının arifesi... Yani yakın geçmiş. Bir distopya anlatmıyor Günday. Bu dünyanın gerçeklerini biraz keskinleştirip speküle ederek bugünün aslında ne denli distopik olduğunu sergilemeye çalışıyor.
#ZamirAstroloji kapsamında burçların öğrenilebilmesi için doğum tarihinin öğrenilmesi gerekmektedir. Her doğum tarihinin sahip olduğu bir grubu bulunmaktadır. Pek çok insan 30 Haziran tarihinin hangi burç olduğunu merak etmektedir. 30 Haziran tarihinin hangi burcu kapsadığını, bu burcun yükselenini, özelliklerini, 30 Haziran tarihinde tarihte yaşanan olayların ne olduğunu ve yine bu tarihte doğan ünlüleri sizler için derledik.
#30 Haziran Hangi Burç Ve Burcu Ne?2017 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Japon kökenli İngiliz yazar Kazue Ishiguro, yeni romanı ‘Klara ile Güneş’te yapay zekâya sahip bir robotun insanı ve toplumu anlamlandırma çabasını işliyor. Ishiguro, yakın geleceğin bu distopik yorumunda bir kez daha hatırlayış ve unutuşu, sevgiyi, sevginin farklı tezahürlerini sorguluyor.
#Kazuo IshiguroŞUBAT başında İzmir’deki sel sonrası, “O selin yarasını kitapla saralım” demiştim: “İzmir’deki son sel, gazeteci İbrahim Irmak’ı da vurdu. Haber Hürriyeti Gazetesi’ni su bastı, büyük zarar oluştu. Irmak, kaybettiği oğlunun anısına kurulan kütüphaneler için toplanan kitapların zarar görmesine kahroldu. Çağlayan Irmak adına 12 kütüphane kuruldu, sırada iki tane daha vardı. İbrahim Irmak, ‘Orada çok çok kıymetli kitaplar vardı... Yaklaşık 7 bin kitabı yeniden nasıl sağlarım şimdi’ diyor. Ve benden çağrı: “Haydi kitap bağışına...”
#İzmir‘Dar Zamanlar Üçlemesi’nin son kitabı ‘Hayır’ın kahramanı Aysel Dereli, askeri darbeden sonra kaleme aldığı yazısını şöyle bitirir: “Her durumda özgür kimliğimizi koruyabilmek ancak edimle söylenebilecek şu iki sözcüğe bağlı: Yinelemeye hayır. Aynılaşmaya hayır, aynılığa hayır.” Bu cümleler aslında 91 yaşında hayata veda eden Adalet Ağaoğlu’nun edebiyat anlayışının ve dünya görüşünün ifadesidir. Böyle bir fikriyattan hareketle Ağaoğlu, uzun ve parlak yazarlık kariyerinde farklı konulara değinmiş, farklı anlatım olanaklarını denemiş ve romanımıza farklı bir boyut kazandırmıştır.
#Adalet Ağaoğlu