Lokanta, restoran ve kafelerin açılacağı tarihe gözler çevrildi. Koronavirüs önlemleri kapsamında lokanta, restoran ve kafelerde paket servis ve gel al hizmeti hayata geçirilmişti. Başta işletme sahipleri olmak üzere vatandaşlar vaka sayısının düşmesinin ardından kafelerle ilgili yapılacak açıklamalara odaklandı. Peki, lokanta restoran ve kafeler ne zaman açılacak?
#Restoranlar Ne Zaman Açılıyor?Köfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaSadece İstanbul değil, Bodrum ve Çeşme’de de özellikle yaz aylarında gün geçmiyor ki yeni bir restoran, kulüp açılmasın. Sayıları çoğalıyor ama içeri girmek de bir o kadar zorlaşıyor. Kapıdaki görevliyi aşmak büyük mesele. Kimi zaman rezervasyon yapmak da yeterli olmuyor. Haliyle kapı önünde gerginlik artıyor, tartışmalar yaşanıyor... Popüler işletmelerin deneyimli yöneticileriyle bu konuyu konuştuk. Kapıda sorun yaşayanlar da deneyimlerini anlattı.
#EğlenceValencia, dünyanın en eski şehirlerinden biri... Yıllardır İspanya’nın ünlü şehirleri Barcelona ve Madrid’in yanında adeta üvey evlat muamelesi gördüğü yazılıp çizilen Valencia, son yıllarda yaşadığı turizm patlaması ile bu şehirlerle yarışır hale gelmiş durumda. Beni en çok etkileyen şey, dünyanın en eski şehirlerinden biri unvanını taşıyan Valencia’nın yüzlerce yıllık tarih ve geleneklerinin, şehrin içinde ayrı bir şehir olan ultra modern ‘sanat ve bilim şehri’ ile muhteşem uyumunu gözlemlemek oldu...
#ValenciaGastronomi dünyasının en prestijli rehberlerinden olan, Türkiye’nin ilk ve tek özgün derecelendirme sistemiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi’nin beşincisi yolda. İnciler 2023’ün ilk yarısında sahiplerini bulacak. Bu yıl üç yenilik daha var. Kebabın, şırdanın başkenti Adana da artık rehberde. Bu yıl ilk kez rehberin İngilizcesi de basılıyor. Londra’da Rüya restoranda ocak ayı sonunda dünyaca ünlü gurmeler, yemek yazarları, şefler ve yabancı basının da katılacağı bir tanıtım ile İncili Gastronomi Rehberi dünyaya açılacak. Ve dahası Karaca-Hürriyet işbirliği bundan böyle Jumbo markasının desteği ile daha da büyüyecek.
#İncili Gastronomi RehberiKültürümüzün vazgeçilmezidir döner. Acıktığımızda bir çoğumuzun ilk aklına gelenidir. Eskiden köşe başı büfelerde ayak üstü yenilen bir lezzetti. Şimdilerde ise müşteriler kaliteli, lüks restoranlara gidip dönerini yiyor. Aslında bildiğiniz steak house modeli. Steak house’da bifteği, antrikodu, kobeyi yemiyor musunuz? Döner restoranlarında da ince doğranmış saf et önünüze geliyor. Közde de pişti mi, tadına doyum olmuyor. Yaklaşık 160 sene evvel, dönerin Bursa’dan çıktığı düşünülüyor. Bursa’da İskender Bey, o zamanlar farklı bir şey üretmek için ocağın başına geçmiş ve kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıkmış. Bir başka tevatüre göre ise dönerin ana vatanı Kastamonu’ymuş. Keşfeden kişi ise Aşçı Hamdi Usta’ymış. Yemedim ama Kastamonu’da dönerin efsaneymiş. Bakmayın siz dönerin yatay kesildiğine, o zamanlar bildiğiniz kebap gibi pişiriliyormuş. Neyse ben döneri kimin, ne zaman, nerede ortaya çıkardığıyla ilgilenmiyorum, ben lezzetli dönerin peşindeyim. Mesela Tarihi Demirci Döner...
#DönerMarmaris hem kitle turizmi için hem de doğayla baş başa, sessiz sakin bir tatil için birçok seçenek sunuyor. Nasıl bir tatili tercih ederseniz edin, yaşadığım yer Marmaris’te muhteşem bir deniz, birbirinden nefes kesici koylar ve binlerce yıl geriye giden bir tarih hazinesiyle karşılaşacaksınız. Üstelik eğlence yeni başlıyor.
#GazetehaberleriDün itibarıyla kapanma süreci sona erdi. Birçok sektörde çalışmalar yeniden başladı. Ancak yeme-içme alanında sadece paket ve gel-al servise izin verilmesi bu sektörde hizmet verenleri üzdü. Sektör temsilcileri, “Bu tarih itibarıyla belirli saatlerde açılmayı bekliyorduk, olmadı. En azından ilkt etapta açık alanlara izin verilebilirdi. Sektör olarak çok fazla dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.
#GazetehaberleriKademeli normalleşme süreci için geri sayım başladı. İçişler Bakanlığı'nın bu sabah yaptığı açıklama ile tam kapanma süreci sonrası, vatandaşların kafalarındaki soru işaretleri bir bir yanıt buldu. Tam kapanma döneminde yalnızca paket servis sistemi ile çalışan; kafe ve restoranlar için de kademeli normalleşme sürecindeki yol haritası netleşti. Peki, kafeler ve restoranlar/lokantalar ne zaman açılıyor?
#İcerikaberProf. Dr. Bülent Ertuğrul, kısıtlamaların esnetilmesinden sonraki süreçte dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı, dikkat çeken uyarılarda bulundu. Ertuğrul, illere göre risk değerlendirme haritasında Uşak ve Adıyaman gibi illerin durumu ile ilgili de konuştu. Prof. Dr. Ertuğrul, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ‘düşük risk’ grubunda yer almasını ‘insan hareketliliği’ ve ‘iklim koşulları’na bağladı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan da Uşak'ın aşılama hızının en yüksek illerden olduğunu söyledi.
#Bülent ErtuğrulAvrupa'nın birçok ülkesi mart ayından itibaren koronavirüs kısıtlamalarını gevşetmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Almanya'da berber ve kuaförler 1 Mart'ta açılacak, İngiltere'de karantina 8 Mart'tan itibaren kademeli olarak kaldırılacak.
#AVRUPAİnsanlık hızla şişmanlıyor. Aylık istatistiklerde bile fark edilebilen bu durum artık alarm veriyor. Çağımız insanının temel kaygılarından biri sağlıklı yaşamakken obezite oranlarındaki artışı uzmanlara sorduk: “Organik etiketlere yersiz hayranlık duyuyoruz, ‘glütensiz’ gibi kavramlara mucize etiketi taktık, ninemizin yediği portakalla bizim yediğimiz arasında çok fark var. Hareket de etmiyoruz!”
#GazetehaberleriAlmanya’da koronavirüse karşı alınan önlemler her geçen gün gevşetiliyor. Ülkede hayatın normale dönmesi için yeni adımlar atılıyor. Kısıtlamaların hangi alanlarda ne kadar gevşetilip gevşetilmeyeceğine veya alınan yasak kararlarının kaldırılıp kaldırılmamasına eyalet hükümetleri karar veriyor. Kısıtlamaların gevşetilmesi eyaletlere göre farklılık gösteriyor. Ancak hijyen kuralları, sosyal mesafenin korunması ile yakın ve uzak yerlere yolculuk sırasında maske takma zorunluluğu sürüyor. İşte 16 eyaletteki kısıtlamalarla ilgili son durum şöyle:
#Almanya“Eğlence sektöründeki hızlı normalleşme, Covid-19 salgınında ikinci dalga riskini artırabilir” konulu yazım sonrası sektörün önde gelen isimlerinden itirazlar yükseldi. Ben de bu hafta sözü onlara bırakmak istedim. Cenk Eren, Demet Akalın ve Işın Karaca ile internet üzerinden yaptığımız sohbette zaman zaman kahkahalar yükseldi, zaman zaman tansiyon... Cenk Eren “Tamam bizler 3-5 yıl idare ederiz ama kayıt dışı müzisyenler zorda” deyince Demet Akalın “Ben idare edemiyorum” diye söze girdi. Karaca ise alternatif çözüm yolunu ilan etti: “Madem AVM’ler açılıyor, ben de gider AVM’de konser veririm!”
#Cenk ErenSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'miz Corona Virüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Yeni döneme isim vermeyi uygun görüyoruz. İsim bize mücadelemiz için fikir verecektir. Bu isim 'Kontrollü Sosyal Hayat'tır." dedi. TFF'nin ligleri başlatma kararıyla ilgili de konuşan Bakan Koca, "Federasyon, özgür, kendi iradesiyle kararı verdi, bundan sonra sorumluluk federasyonundur. diye konuştu. Koca, "Restoranlar, lokantalar, kafeler açılmayacak, böyle bir karar yok. Bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
#Bakan KocaTürkiye için yaz mevsimi hâlâ çok uzakta... Güneşli günler, enfes yaz meyveleri, incecik kumlar ve derin mavilikler ile içimizi şenlendiren plaj keyfi için en azından yılı yarılamamız gerekiyor. Ama siz de benim gibi tüm bu güzellikler için yaz mevsiminin gelmesini beklemek istemiyorsanız, bu aylarda içimizi ısıtacak ve istikametinde güneş yolculuğu olan Pattaya rehberi için koltuğunuza kurulun; Uzak Doğu'ya gidiyoruz. İşte size Pattaya gezi rehberi…
#PattayaTatilinizde lüks ve şaşa arıyorsanız Tayland sizi tatmin etmez ama farklı ve kendine özgü bir kültürü yakından tanımak, tarih ile iç içe olmak, moderni ve eskiyi tüm eşitliğiyle bir arada görmek, dağarcığınıza çok yeni bilgiler eklemek ilginizi çekiyorsa Bangkok hayatınızda bir kere de olsa mutlaka görmeniz gereken bir şehir.
#BangkokÜlkeye gelen turistlerin çoğu Amsterdam’ı tercih etse de Den Haag yani Lahey, sessizliği, sakinliği, kanalları, yel değirmenleri ve sahili ile huzurun başkenti olarak gösteriliyor. Kuzey Denizi’nin kıyısında bulunan şehir, yılın büyük bir kısmını yağmur altında geçiriyor. Suyun üzerine kurulu kentin evlerinin ön kapsı yola, arka kapısıysa su kanalına açılıyor. Dünyanın önemli kurum ve kuruluşlarına ev sahipliği yapan şehre kimliğini veren, su üzerinde kurulu huzurlu yaşam.
#DünyaSiena, Ortaçağ mimarisinin hakim olduğu tarihi dokunun en güzel şekilde korunduğu İtalyan şehirlerinden. Eski şehir merkezindeki tüm sokaklar, her yıl Palio yarışlarının yapıldığı, deniz kabuğu şeklindeki mimarisiyle dikkat çeken Piazza del Campo’ya çıkıyor. Toskana’nın kalbi sayılabilecek, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Siena, mutfağıyla da İtalya’nın en iyilerinden. Gelin Siena’nın lezzet duraklarına birlikte bir göz atalım…
#SienaKonuyu aklımıza gastronomi yazarımız Vedat Milor düşürdü. Birkaç hafta önceki yazısında “Günümüz İstanbul’unda uydurma ‘modern meyhane’ ya da ‘masa örtülü ocakbaşı’ndan başka lokanta modellerinin tutması olanaksıza yakın. Bunun dışında; pizza, döner, ciğer, burger, dürüm... Yani sokak lezzetleri... Cihan (Kıpçak), ortağı Üryan’la (Doğmuş) burger ve sosisli sandviç yaparken Kaan (Sakarya) ve Derin (Arıbaş) gibi çok üst düzey şeflerin dürüm işine soyunmaları gayet mantıklı. Bu; onların değil, benim, sizin, bizlerin ayıbı.” Milor’un bu tespitinden hareketle, sokak lezzetlerine yönelen bu şeflerin kapılarını çaldık. Anlattıklarına bakınca gördük ki; her biri birbirinden yetenekli bu şeflerin ‘fine dining’i bırakmalarının biri psikolojik, biri toplumsal iki temel sebebi var. Psikolojik olanı tahmin etmek zor değil. Kusur kabul etmeyen standartlar, mutfağın o sert koşullarına alışkın şefleri bile bir zaman sonra yıldırıyor. Tuzluğun deliklerinin kenarında kalmış tuz tanelerini dert etmek zorunda olmamak ve farklı kesimlerden, daha fazla sayıda insana yemek pişirmek istiyorlar. Toplumsal sebebin kökleriyse olabildiğince derinlere uzanıyor...
#OscarHayatı boyunca hiç uyumamış bir şehir düşünün. Kimi zaman göz kamaştıran eğlencenin ışıklarından, kimi zaman acının göz yaşartan nöbetlerinden. Bazen de savaşın ortasında bile yaşamaya devam etmek için çalan sazların ve darbukanın sesinden. Orta Doğu’nun nazlı dilberi Beyrut, geçmişteki sükseli günlerine her geçen yıl biraz daha kavuşuyor.
#Beyrut Gezi Rehberi