Gastronomi üzerine birçok rehber ve derecelendirme sistemi var. Destinasyonlarına İstanbul, İzmir ve Bodrum’u ekleyerek ülkemize gelen Michelin Rehberi en çok tanınanı. Sözen Group tarafından getirilen Gault&Millau rehberiyse restoranlarımızı ilk kez bu yıl değerlendirecek ve 4 Aralık’ta gerçekleştireceği törende sonuçları açıklayacak. İki rehberin işleyişlerini, müfettiş sistemlerini ve nasıl çalıştıklarını karşılaştırdık.
#Michelin RehberiFransız restoran listeleme sistemi olan La Liste’te pastacılık dalında yılın inovatif şef ödülünün sahibi olan Antonio Bachour, Espressolab’e ikinci kez danışmanlık vermek üzere İstanbul’daydı. Bachour’un marka için yarattığı bu yılki göz alıcı lezzetler arasında Antep fıstıklı bir tatlı da var.
#Antonio BachourYaz gelince gözümüz yükseklerde oluyor. Şöyle efil efil esen rüzgâr eşliğinde buz gibi içeceğimizi yudumlayıp İstanbul’un eşsiz manzarasını doyasıya seyredeceğimiz mekânlar arıyoruz... Bu hafta jürimize yedi tepeli şehirde günbatımının tadını çıkarabileceğimiz, keyifle vakit geçirebileceğimiz en güzel terasları sorduk.
#İstanbulGeçen gün Boğaz’da bir balık restoranında, hayatımda yediğim en kötü, en yağ çekmiş, en ‘tavuk göğsünden hallice pişmiş’ barbunu masamıza getiren garsona “Bu biraz fazla pişmemiş mi” diye sordum. “Şefimizin tarzı bu” dedi... “Şefiniz balık pişiremiyor o zaman demek ki” diyecektim, diyemedim... Yaz vakti, o kalabalıkta barbun söylersen yersin kazığı!
#Restoran“Hep hayalimde başından sonuna kadar ilgilenebileceğim bir marka yaratmak vardı. Bu da bütüncül sağlığa hizmet edecek olan özel bir zeytinyağı markası olmalıydı. Hayallerime kavuştum. Hem de kızımın uğuruyla” diyen Defnelia’nın kurucusu Özden Gözlüklü Saka, yüksek polifenollü zeytinyağının insanların hayatındaki günlük rutinlerinden biri olmasını sağlamak için çalışıyor.
#1Bu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#MiklaKarşımızda uçsuz bucaksız şehir manzarası, içimizde esen rüzgârın bıraktığı ferahlık hissi... Yazın popüler adresleri olan teraslı mekânlar bizi birkaç saatliğine de olsa hem şehrin kalabalığından hem de bunaltan yaz sıcağından uzaklaştırmayı başarıyor. Uzman jürimizle birlikte manzarası büyüleyen terasları seçtik.
#En İyi 10 TerasAvustralya’daki restoranlarım Efendy ve Anason, yıllar içinde pek çok ödül kazandı. Ama bir türlü The Good Food Guide’da ‘şapka’ alamadık. Artık takıntıya dönüşen bu tutkudan vazgeçmemiz gerektiğine inanıyordum. Odağına Ege’nin sebze yemeklerini alan yeni restoranım Maydanoz o ‘şapka’yı kazanınca yıllar boyunca bu ödülü almak için verdiğimiz emeği düşündüm. Bir yanda geçip giden zaman, ayrılıklar, parasızlık, umutsuzluk; bir yanda başarı ve onun getirdikleri...
#AvustralyaSon günlerde herkes bunu konuşuyor. Üç kişi bir araya geldiğinde muhabbet dönüyor dolaşıyor ‘Sizin elektrik faturanız ne kadar geldi?’ sorusuna geliyor. Restoran işletmelerinde kışla birlikte, elektrik faturaları bir yandan artarken, elektrik kesintileri de gündemden düşmüyor.
#FaturaToscana bölgesinin kalbi Siena, tarihi dokusuyla ziyaretçilerini zaman yolculuğuna çıkarıyor. Yöresel yemekleri, klasikleşmiş mekânlarıyla ziyaretçilerine gastronomik açıdan birçok seçenek sunan Siena’nın tavuk ciğeri, asırlık çörekleri ve daha fazlasını yazdım bu hafta...
#Ebru ErkeProf. Dr. İsmail Balık, kısıtlamaların kalktığı 1 Temmuz’dan bu yana kentte rehavet havası gözlemlediğinin altını çizerek, “Her şey bitmiş değil, iki doz aşımız yoksa, maske, mesafe ve hijyen kurallarına da uymuyorsak güvende değiliz” uyarısı yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLU‘Kontrollü normalleşme’ başladı, sevdiklerimizle buluşabiliyoruz. Ancak ses tonumuzdan dışarıda ne giyeceğimize kadar birçok basit rutinde çeşitli acemilikler yaşıyoruz... Bu daha yolun başı, ya pandemi bitene kadar sosyal becerilerimizi tamamen kaybedersek? Uzmanlara sorduk; korkmayın, bazıları kalıcı olarak sorunlar yaşasa da çoğunluk için sosyalleşmek de bisiklete binmek gibiymiş...
#GazetehaberleriÇiçekçiler 12-13 şubat ile Sevgililer Günü de olan 14 Şubat’ta sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak, üç gün boyunca gece saat 12’ye kadar evlere çiçek servisi devam edecek. Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Emin Çimen, “Bu muafiyetle çiçekçiler yeniden çiçek açacak” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAlmanya, çok daha fazla bulaşıcı olan koranavirüsün mutasyona uğramış yeni türüne karşı acil olarak karantina önlemlerini 14 Şubat’a kadar uzattı. Perakende satış yerleri, kreşler ve okullar 14 Şubat’a kadar kapalı kalacak veya yüz yüze ders olmayacak. Evden çalışma imkânı sağlanacak, toplu taşıma ve dükkânlarda tıbbi maske olan FFP2’lerden takmak zorunlu olacak.
#AlmanyaSon dakika haberi... Ankara Valisi Vasip Şahin, Başkent'te koronavirüs vaka sayılarına ilişkin, "Şimdi Ankara'da geriye doğru gidiyoruz. Vatandaş son günlerde gittikçe daha artan duyarlılıkla bu tedbirlere dikkat etmeye çalışıyor. Bu henüz daha yeterli seviyede değil. Bunun çok daha ilerisini yapmamız gerekiyor" dedi.
#AnkaraKültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan ve dünyadaki ilk örneklerden biri olan "Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı" kapsamında belge verecek Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı akreditasyon kurumları ile belgenin alım koşulları belli oldu.
#Seyahat HaberiKültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan, dünyada da ilk örneklerden biri olan ’Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı’ çerçevesinde belge verecek Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı akreditasyon kurumları ile belgenin alım koşulları belli oldu.
#Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı