Kısıtlamalar kalktı rehavet başladı

Güncelleme Tarihi:

Kısıtlamalar kalktı rehavet başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2021 00:27

Prof. Dr. İsmail Balık, kısıtlamaların kalktığı 1 Temmuz’dan bu yana kentte rehavet havası gözlemlediğinin altını çizerek, “Her şey bitmiş değil, iki doz aşımız yoksa, maske, mesafe ve hijyen kurallarına da uymuyorsak güvende değiliz” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Başkent’te, tam kapanma süreciyle birlikte koronavirüs vaka sayılarında başlayan düşüş, kademeli normalleşmenin üçüncü etabının başladığı günlerde de sürerken uzmanların uyarıları da devam ediyor. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık kısıtlamaların kaldırıldığı ilk bir haftalık gözlemlerine göre Ankara’da bir kesimin kuralsızca kalabalıklara karışmaya devam ettiğine dikkat çekti. “Maalesef kısıtlamaların kaldırılması kent genelinde bir rehavet havası oluşturdu. Bazı Ankaralılar kurallı yaşamdan çok yoruldu, bazıları ise başından beri kuralları çiğnecek bir zemin arıyor. Kısıtlamaların kaldırılmasını iyi anlamak gerekiyor. Yasakların birçoğu hayatımızdan çıktı ama ‘pandemi bitti’ diyebilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız olduğu unutmamalıyız. Bu rehavet delta ve delta plus varyantının da etkisiyle vaka sayılarında bir anda patlamaya neden olabilir” değerlendirmesi yaptı. Prof. Dr. Balık, şöyle devam etti:

Kısıtlamalar kalktı rehavet başladı


RİSK HALEN DEVAM EDİYOR

“1 Temmuz’dan bu yana kalabalıkların birbiriyle temas halinde olduğu yoğun bir hareketlilik var. Kurallara uyan vatandaşlar da yoruldu, biraz rehavet havası oluştu. Ama unutulmamalı ki risk halen devam ediyor. Tedbirsiz davranırsak oldukça bulaştırıcı olan delta ve delta plus varyantının etkisiyle vaka patlaması yaşayabiliriz. Delta varyantına karşı iki doz aşımız yoksa, maske, mesafe ve hijyen kurallarına da uymuyorsak güvende değiliz.

Kısıtlamalar kalktı rehavet başladı


YÜZDE 60 DAHA HIZLI BULAŞ

Delta varyantı, İngiliz varyantı olarak bilinen alfadan yüzde 60 daha hızlı bulaşıyor. Kalabalık ortamlarda maskemizin bir an bile çıkmaması gerekiyor. Biraz daha dişimizi sıkmalıyız. Restoran ve kafe işletmecileri de kapalı geçen kötü günleri hatırlayarak biraz daha tedbirli davranmalı. Gözlemime göre Ankara’da toplu taşımada düğün ve taziye gibi etkinliklerde kuralsız kalabalıklar oluşmaya devam ediyor.”

Kısıtlamalar kalktı rehavet başladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen salı, “Delta sayıları giderek artıyor, 284’lere kadar çıktı. İl sayımız da artıyor, 30’u buldu” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!