Hayy Kitap yazarlarının başlattığı ‘Çocuklar için Yeryüzü İyilik Hareketi’ serinin yeni kitaplarıyla devam ediyor. Uzmanlık alanlarında çocuklara yönelik kitap yazmaya devam eden isimlerden biri de kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman. “Kadın olmanın sevincini yaşama-yaşatma arzusuyla” kaleme alınan ‘Değişen Bedenimle Karışan Duygularım’ adlı kitap, genç kızlara regl döngüsünü ve değişen bedenlerini anlamada rehberlik etmeyi hedefliyor.
#Gizem CoşkunardaBugünkü yazımda her daim merak konusu olan genital güzelleştirme ve yağ transferi tekniklerini ele alacağım. İlk olarak yağ transferi tekniğindeki inceliklerden biraz bahsedeyim.
#Op. Dr. Bülent CihantimurAdet (regl) dönemi Ramazan ayına denk gelen kadınlar, ne zaman oruç tutup tutmayacaklarını araştırıyor. Bazı kadınların adet dönemi düzensiz olabiliyor. Bu nedenle akıllara 'Adetin kaçıncı gününden sonra oruç tutulur' sorusu geliyor. Peki adetin kaçıncı gününden sonra oruç tutulur? Regl 10 günü geçerse oruç tutulur mu? İşte Diyanet'in konu hakkında açıklaması
#RamazanAntioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
#Kalp SağlığıVajinismus; istem dışı vajinal kasılmalara bağlı olarak cinsel ilişkiye girememe veya oldukça zor, ağrılı cinsellik yaşama şeklinde kendisini gösteren bir cinsel sorundur. En son ve en güncel tanımı ise kadının kendi arzusuna rağmen, pelvik kaslarındaki istemsiz kasılmalara bağlı olarak vajinadan içeri yabancı bir cismi alamamasıdır. Jinekolog Dr. Süleyman Eserdağ, vajinismus tedavisi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#VajinismusHayatınızın bir döneminde çocuk sahibi olmak istiyor olabilirsiniz. Bu isteği gerçekleştirmek bazı kadınlar için çok kolay olsa da, bazıları için bir hayli zor olabilir. Çünkü her kadının yumurtalık sağlığı ve doğurganlığı birbirinden farklıdır. Peki, bir kadının yumurtalıklarını, diğerininkinden daha verimli kılan şey nedir? Kadın sağlığı ve doğurganlık uzmanları, bu soruya cevap olarak hem genetik faktörleri hem de doğurganlığı etkileyebilecek polikistik over sendromu, prematür overyan yetmezliği gibi çeşitli hastalıkları işaret ediyor. Uzmanlar ayrıca yaşam tarzı, beslenme yetersizlikleri gibi çevresel etkilerin de doğurganlık üzerinde etkileri olduğundan söz ediyorlar. Tüm bu bilgilerden sonra, eminiz siz de sağlıklı yumurtalıklara sahip olup olmadığınızı merak ediyorsunuzdur. Az sonra okuyacağınız bazı işaretler, yumurtalıklarınızın verimli olduğunu, yani diğer kadınlara göre daha doğurgan olduğunuzu gösteriyor. Eğer bu işaretleri taşıdığınızı düşünüyor; ancak bebek sahibi olmak istemenize rağmen bu konuda problemler yaşıyorsanız tabii ki bir uzmana başvurmalısınız. İşte yumurtalıklarınızın verimli olduğuna dair 5 işaret…
#DoğurganlıkBugünkü yazıma bir önkabulle başlamak istiyorum: Bu köşeyi düzenli olarak okuyorsanız, hayatta tercihinizi mümkün mertebe sağlıklı beslenmeden yana yapmış ya da en azından böyle bir şeye niyet etmiş olmanızı beklerim, zira ben de öyleyim. Peki biz neden böyle olduk ve dahası bu işin sonu nereye varır? Bu hafta sonu İngiliz Guardian gazetesinde bu konuda okuduğum çok ilginç bir yazıyı paylaşacağım şimdi sizinle.
#Ortoreksiya Nervoza“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl Olmak“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın SağlığıFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikAdet gecikmesi yaşarsanız ciddi bir durum olması ihtimaline karşı kadın doğum uzmanlarına görünmeniz gerekir. Eğer bu durum süreklilik arz etmiyorsa bazı bitkisel yöntemler ile önüne geçebilirsiniz. Rezene, adaçayı, zerdeçal, zencefil, tarçın ve sebze suları doğal olarak adet söktürücü olarak bilinir. Adet gecikmesi durumunda yapılacak olan karışımlar ile beraber adet gecikmesinin çözümlerini de sizler için ayrıntılarıyla derledik.
İslam için temizlik önemli konular arasında yer aldığından, namaz kılınmadan önce mutlaka abdest alınmaktadır. Fakat bazı durumlarda abdest bozulabilmektedir. Bu durumların bilinmesi ve gerekli olması durumunda, tekrar abdest alınması gerekmektedir. Allah'ın emrettiği şekilde tertemiz olabilmek için abdesti ve guslü bozan durumlar iyi bir şekilde bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#KadınKadınlarda adet; ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar her ay gerçekleşen vajinal bir kanamadır. Menstüasyon, adet ya da regl olarak da adlandırılmaktadır. Bu adet döneminde gerçekleşen kanama süresi her kadında değişiklik göstermektedir. 21 gün ile 35 günde bir şeklinde olmaktadır. Kadınlarda bulunan rahmin adet kanaması ile gebeliğe hazırlanmasıdır. Kadınlarda adet ile ilgili merak edilen detaylar.
#KadınWimbledon Tenis Turnuvası’nın 100’üncü yılında erkeklerde Novak Djokovic bir kez daha zafere ulaşırken kadınlardaysa Elena Rybakina ilk şampiyonluğuna imza attı. ‘Üç büyükler’in en büyüğü Nadal yarı finalde turnuvadan çekildi. Bundan sonraki yıllarda; 40 yaşına basan Federer, sakatlıklarla boğuşan Nadal ve aşı karşıtı Djokovic’in yerini kimlerin alacağı da merak konusu...
#Wimbledon Tenis TurnuvasıAdetliyken hayıt tohumu içilir mi? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından önem taşıyan bilgiler arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Adetliyken hayıt tohumu içilir mi? Regl döneminde hayıt tohumu içmek zararlı mı öğrenebilir buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Adetliyken hayıt tohumu içilir mi? Regl döneminde hayıt tohumu içmek zararlı mı detaylarıyla derledik.
Herkesin adetleri farklıdır, ancak ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında sürer ve her 21 ila 35 günde bir ortaya çıkar. Bu dönem bazen sizin için uygun olmayan bir zamana denk gelebilir. Doğal olarak adeti engelleme ya da kesmeye çalışma yöntemleri hakkında tüm detayları derledik.
Kadınların her ay yaşadıkları adet döngüsü, Ramazan ayında en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Oruçluyken regl olan vatandaşlar, bu durumun ardından ne yapacaklarına dair soruların araştırmalarını yapıyorlar. Peki, oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu, adetliyken oruç bozulur mu? İşte, Diyanet bilgisi...
#Ramazan