Reflü haberleri sayfasında Reflü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1777 Reflü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Reflü, halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Kronik faranjit ve tipik boğaz rahatsızlığına neden olabilir. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.
Her 5 kişiden biri reflü hastası! Reflüye karşı 10 etkili önlem! Göğüste yanma hissi, mideden ağza doğru yükselen acı-ekşi mide içeriği, ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma… Bu ve benzeri şikayetlerle kendini gösteren reflü hastalığı son yıllarda giderek daha sık görülüyor.
#ReflüGastroözofagiyel reflü yani halk arasındaki adıyla reflü hastalığı mide içeriğinin yukarıya, yemek borusuna doğru geri kaçması olarak biliniyor. Hastalar genel olarak durumlarını ‘’yediklerim ağzıma geliyor’’ cümlesiyle özetliyor. Ancak kişi tanı konmuş reflüsü olmamasına rağmen, yemeği fazla kaçırdığı için de benzer şikayetlerle karşılaşabiliyor. İşte bu nedenle uzmanlar reflüyü fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayırıyor.
#Reflüİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'nin Torquay kentinde yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright aylarca kaburgalarının altındaki ağrı ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Gittiği doktorlar sorununun reflü olduğunu söylediler ancak bağırsak kanseri olduğunu öğrendiğinde dünyası altüst oldu.
#ReflüMide rahatsızlığı yaşayan pek çok kişi çareyi mide koruyucularda buluyor ama çok yaygın kullanılan bu ilaçlar üzerinde yapılan çalışmalar uzun süreli kontrolsüz kullanımların bazı sağlık problemlerine sebep olduğunu gösteriyor. Üstelik bu ilaçların olası tehlikelerinden çoğu insan habersiz. Peki acaba midemizi koruyacağız derken bilmeden daha mı fazla zarar veriyoruz? Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa merak edilenleri anlattı...
#ReflüReflü, mide ile ilgili olan bir hastalıktır. Bir mide sorunudur. Bu nedenle yeme ve içme konusunda dikkat edilmesi gerekir. Reflüye iyi gelen bitkiler, içecekler ve çaylar ile sorun hafifletilebilir. Hazmı kolaylaştıracak bitkiler başlıca tercih olmalıdır. Rezene, anason gibi çaylarda reflüye iyi gelmesi ile bilinmektedir. Çayların yanı sıra havuç ve elma suyu gibi içecekler de rahatlatıcı etkiye sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Reflüye İyi Gelen BitkilerMide asidinin yemek borusuna doğru yükselmesi ile meydana gelir. Reflü en çok 30-40 yaş aralığındaki nüfusun %30-40’ını etkiler. Şişmanlık, hamilelik, karın içi basıncın artması, genetik yatkınlık gibi durumlar, reflü oluşumunda büyük rol oynar. Peki, reflüye iyi gelen kuruyemişler nelerdir? Reflüye hangi kuruyemiş türleri iyi gelir detayları ile sizler için derledik.
#Reflüye İyi Gelen KuruyemişlerReflü hastalığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen hastalık çeşitlerinden biridir. Hastalığın tanısını koymak için kişide belirli incelemeler yapılması gerekmektedir. Özellikle gösterilen belirtiler doğrultusunda tedavi aşamalarına geçmek çok daha doğrudur. Çocuklarda oluşan reflü hastalığı da özellikle anne ve babalar tarafından keşfedilmektedir Belirtileri takip eden ebeveynler daha sonra uzman kişi desteğine başvurmaktadır. Çocuklarda reflü nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nedir ve neler iyi gelir sizler için derledik.
#ÇocukMide kapakçığında meydana gelen sorun nedeniyle bu kasın çalışmaması ve besinlerin yemek borusundan yukarıya hareket etmesi sonucu da reflü meydana geliyor. beslenme düzeni ve alınan gıdalar reflüye neden olabiliyor. Ancak reflüye iyi gelen bazı meyve ve yiyecekler sayesinde evde doğal ve bitkisel yollarla çözüm üretilebilir. Peki reflüye ne iyi gelir? Evde reflü ağrısı nasıl geçer? Reflü neden olur? İşte Evde reflüye iyi gelen yiyecekler, doğal yöntemler ve bitkisel çözümler
#ReflüGünümüzde giderek sıklığı artan ve birçoğumuzun yaşam kalitesini bozan reflü hastalığı veya tıbbi adı ile gastroözofageal reflü hastalığı mide asidi ve bunun yanında mide içindeki diğer safra, gıda artıkları gibi içeriğin yemek borusuna doğru geri gelmesidir.
#ReflüMide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözofageal reflü olarak tanımlanır ve halk arasında kısaca reflü hastalığı olarak bilinmektedir. Reflü nadiren ve kısa süreli oluyorsa bu durum fizyolojik olarak normal kabul edilir ve kişide bir şikayet yada rahatsızlığa yol açmaz . Ancak reflü hastalığı durumunda kişide sıklıkla yemeklerden sonra olan ciddi bir çok yakınma olabilmektedir.
#GastroözofagealRamazan Bayramı, uzun bir oruç döneminin ardından sevdiklerimizle bir araya gelip lezzetli sofralar kurduğumuz özel günlerden biridir. Ancak bu dönemde tatlılar, ağır yemekler ve bolca ikram, beslenme düzenimizi zorlayabilir. Aşırı tüketimin neden olduğu sindirim sorunları, mide yanmaları, hazımsızlık problemleri, kan şekeri dalgalanmaları ve kilo artışı gibi durumların önüne geçmek için dengeli beslenmek büyük önem taşır. Diyetisyen Sena Nur Doğan, Ramazan Bayramı’nda sindirim sistemini korumak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek için bilinmesi gereken ipuçlarını paylaştı.
#BeslenmeBahar ayları kimileri için doğayla buluşmak demek. Fakat alerjisi olanlarla astım ve KOAH hastaları için durum farklı. Çünkü polenler, nem artışı ve hava değişimiyle artan solunum yolu enfeksiyonlarıyla yaşamak pek kolay değil. Uzmanlardan alerjikler için bahar tavsiyeleri aldık: “Polen ve çöl tozları yoğunsa maske takın, bağışıklığınızı güçlendirin.”
#Hazan Aköz IşıkRamazan ayında mide rahatsızlığı olan bireylerde şikâyetlerin artabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hasan Gürel, uzun saatler süren açlık sonrası mideye aniden yüklenin, yanlış besin tercihlerinin ve düzensiz sıvı alımının mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceğine değinerek, bu yüzden sahur ve iftar öğünlerinde mideyi koruyacak doğru besinlerin tüketmenin büyük önem taşıdığını söyledi.
#SahurRamazan ayında bazı besinlerin, özellikle uzun açlık süresinin ardından mideyi zorlayabileceğini ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çifcibaşı Örmeci, ‘Baharatlar, mide asidini artırabilir ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Portakal, domates gibi asidik gıdalar, özellikle mide asidini artırarak reflü gibi sorunlara yol açabilir. Şekerli tatlılar kan şekerini hızlıca yükseltip ardından düşmesine sebep olur, bu da halsizlik ve yorgunluk yaratabilir’ dedi.
#SağlıkReflü nedeniyle mideden gelen sıvıyı yutmanın oruç üzerindeki etkisi, Ramazan ayında gündeme gelen konulardan oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın orucu bozan ve bozmayan durumlarla ilgili yaptığı açıklamalara odaklanan Müslümanlar, reflü orucu bozar mı? sorusuna yanıt arıyorlar. Reflü hakkında Diyanet'in net yanıtı olmasa da mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeylerin orucu bozmayacağı açıklamalarda yer alıyor. Peki, reflü orucu zedeler mi? İşte, mideden gelen sıvıyı yutmak, orucu bozar mı? sorusu ile ilgili Diyanet açıklamaları.
#Reflü Orucu Bozar MıBilimsel araştırmalar da net ve açık olarak, yaşımız ilerledikçe gençlik ve yetişkinlik dönemimize oranla “daha çok bitki bazlı” beslenip “daha az kalori” yüklenmemiz yani “daha az yememiz”, diğer bir deyişle “lokma sayımızı azaltıp egzersize öncelik vermemiz”, net ve açık anlatımıyla, hayatımıza hareket katıp adım sayımızı yükseltmemiz gerektiğini söylüyor.
#YEMEKSağlık Bakanlığı yutulabilir mide balonunu yasakladı. Türkiye Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, “Uygulama kolay olduğundan genel cerrahi ve gastroenteroloji dışındaki uzmanların da yaptığı ve uygun olmayan koşullarda takıldığı gözlenince Avrupa’da yasaklandı. Türkiye de yasağa riayet etti” dedi.
#Mide BalonuYeni bir araştırma, sigaranın yaşam süresini doktorların düşündüğünden daha da fazla kısalttığını ortaya koydu. University College London'daki (UCL) araştırmacılar, ortalama olarak tek bir sigaranın bir kişinin ömründen yaklaşık 20 dakika aldığı, yani tipik bir 20’li sigara paketinin bir kişinin ömrünü günde yaklaşık yedi saat kısaltabileceği sonucuna vardı.
#Sigaranın Zararlarıİspanya'da, yetişkin ilacına maruz kalan bebeklerde "kurt adam sendromu" görüldü. Yetkili sağlık kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, yaşanan duruma ebeveynlerinin sebep olduğu belirtildi. Sağlık kuruluşu, babaları saç dökülmesi yaşayan bebeklerin ilaca maruz kaldığını ifade etti.
#İspanyaKadınların en büyük sorunlarından biri olan bacak reflüsü tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Kozmetik bir problem olduğu düşünülerek önemsenmeyen bu durum yıllar sonra karşınıza çok daha büyük bir sorun olarak çıkabilir. Tıpkı 33 yaşındaki Birsen A’nın başına gelenler gibi…
#Bacak Reflüsüİş hayatının stresini yenmek için abur cuburdan, ekmekten, makarnadan medet umuyordu. Bu süreçte aldığı kiloları pek de umursamıyordu. Ta ki rutin bir diş çekimi için gittiği hastanede doktorunun söylediği bir cümleyle aklı başına gelene kadar...
#Sağlıkİlk kez sinemaya gittiğinde, izlediği filmin büyüsüne kapıldı ve hayatı değişti. Ekranda kendine önemli bir yer edindi. Bu arada evlendi ve iki çocuk sahibi oldu. 18 Ekim’de vizyona girecek ‘Gelin Takımı’ filminin başrollerinde de onun adını görüyoruz. Seda Bakan’la buluşuyoruz, evliliğini, çocuklarını, hayatını, takıntılarını ve yaşadığı önyargıları konuşuyoruz: “Bu bir iş, evimin kapısını kapattıktan sonra olanlar beni çok ilgilendirmiyor.”
#Seda BakanHer 5 kişiden biri reflü hastası! Reflüye karşı 10 etkili önlem! Göğüste yanma hissi, mideden ağza doğru yükselen acı-ekşi mide içeriği, ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma… Bu ve benzeri şikayetlerle kendini gösteren reflü hastalığı son yıllarda giderek daha sık görülüyor.
#ReflüTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzGastroözofagiyel reflü yani halk arasındaki adıyla reflü hastalığı mide içeriğinin yukarıya, yemek borusuna doğru geri kaçması olarak biliniyor. Hastalar genel olarak durumlarını ‘’yediklerim ağzıma geliyor’’ cümlesiyle özetliyor. Ancak kişi tanı konmuş reflüsü olmamasına rağmen, yemeği fazla kaçırdığı için de benzer şikayetlerle karşılaşabiliyor. İşte bu nedenle uzmanlar reflüyü fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayırıyor.
#ReflüSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzAvustralya'da yaşayan 23 yaşındaki avukat Caitlin Alsop, akşam yemeği sırasında dilini ısırmış gibi hissetti. Yüzünde kızarıklık çıkan Caitlin, ateş ve boğaz ağrısı şikayetiyle doktora gitti ancak grip denilerek evine geri gönderildi. Durumu ciddileşerek yoğun bakıma alınan Caitlin, yirmilik dişinin enfeksiyon kapması nedeniyle 9 gün komada kaldı
#Avustralyaİzmir Tınaztepe Üniversitesi (İZTÜ) Özel Galen Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Batuhan Demir, sağlıklı bir yaşamın temeli için midenin korunması gerektiğini belirterek, mide sağlığını korumanın önemini ve günlük hayatta uygulanabilecek basit ama etkili noktalar hakkında bilgiler verdi.
#1Yıllardır ‘Aç olarak yatmak sağlıklı, uykudayken yağ yakılır, mide boşken yatağa gitmek gerekir’ diye biliyoruz ama bazı uzmanlar bunun tam tersini, hatta aç yatmanın yaşlandırdığını savunuyor. Hal böyle olunca da kafamız iyice karışıyor. Peki hangisi doğru, aç mı yatalım tok mu? Bu konuda yapılan araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aralıklı OruçYüzüstü mü sırtüstümü yoksa yana doğru mu yatıyorsunuz? Tercih ettiğiniz pozisyonun, reflüden beyin sağlığına kadar bir dizi sağlık sorununu tetikleme potansiyeline sahip olduğunu hatta en kötü senaryolarda, kötü bir uyku pozisyonunun sizi yavaş yavaş öldürüyor olabileceğini biliyor musunuz?
#Sağlıklı UykuEymen bebek, 7 yıl önce sağlıklı bir şekilde doğdu. Özel hastanede tedavi aşamasında kusmuğunda boğularak yüzde 86 engelli hale geldi. Aile, hukuk mücadelesi başlatarak hastaneye dava açtı. Mahkeme, hastaneyi 7 yıl sonra 7 milyon 308 bin TL tazminata mahkûm etti.
#İstanbul